Vi måste stoppa kriget i Kongo!

Det är totalt ofattbart hur vi i Västvärlden, som är så noga med att upprätthålla mänskliga rättigheter, minnas andra världskrigets vedervärdigheter för att det inte ska hända igen, verka mot våld mot kvinnor och för jämställdhet, är så vansinnigt tysta om vad som sker i Kongo-Kinshasa. Mänskliga rättigheter där är obefintliga, kriget har dödat 5,4 miljoner det senaste årtiondet, hundratusentals kvinnor har våldtagits. Det är faktum! Det är sanning! Och det värsta av allt är att många av er som läser detta inte har någon aning om det. Det värsta är att det så vitt jag vet bara finns en enda blogg på svenska som har detta som ämnesområde. Om det fanns bloggar under andra världskriget, skulle det då bara finnas en som hade det som tema?

För faktum är att detta är den största konflikten sedan andra världskriget. Ändå är det inte på långa vägar lika känt som Vietnam eller Irak, det är inte ens lika känt som Sri Lanka eller Sudan. Ändå känner majoriteten av Sveriges befolkningen troligen inte till att det existerar. Ändå är det vi i västvärlden som förlänger och förvärrar kriget med vår elektronikkonsumtion. Här fördömer vi våra förfäder som sålde malm till Hitler – och så sitter vi själva och pumpar in pengar till Kongos miliser så att de kan fortsätta kriga mot regeringen, FN och varandra.

Det är förstås främst medias fel att så få känner till det, och därför måste vi se till att media ändrar sig. Vi måste också se till att företagen ändrar sig. Och vi måste se till att politikerna ändrar sig. I USA drivs lagen H.R.4128: Conflict Mineral Trade Act igenom som syftar till att tvinga företag att visa var deras mineraler kommer ifrån, för att på så sätt se till att vi inte stöder gruvor som kontrolleras av kongolsesiska miliser. Det diskuteras även i EU att införa en sån lag, men det går långsamt. ”Vad sägs, ska vi se till att inte stödja det största brottet mot mänskligheten sen andra världskriget?” ”Nja, det tar nog sin lilla tid… om några år kanske.”

Passiviteten och lättjan kring detta är skrämmande. Kanske ser man det som för stort att hantera? Kanske inser man inte allvaret? I vilket fall som helst är jag fullt medveten om att vi kan förändra situationen i Kongo. Vi måste förändra situationen i Kongo. Och vi ska förändra situationen i Kongo! Om vi så förhindrar miliserna från att köpa ett enda vapen har vi gjort situationen bättre. Och om vi sprider informationen och ivrar för Kongos folk kan vi få slut på det här fasansfulla kriget! Sätt press på elektroniktillverkarna! Kräv konfliktfria produkter! Gå in här för att skicka e-post till elektronikproducenter och kräva konfliktfri elektronik. Och be för Kongos lidande, gråtande, glömda folk.

13 kommentarer

 1. Ni (få) som läser detta får ursäkta min cynism, men jag vet bara inte hur jag ska bära mig åt för att få ut det här alarmerande budskapet. Säg till om ni vill hjälpa.

  Gilla

 2. Det som händer i Afrika stannar i Afrika?
  Lätt att bli cynisk tyvärr.

  Jag pratade med styrelsen för KRISS lite om SPEAK och kyrkornas globala vecka kampanjen och tyckte att jag fick väldigt bra respons. Jag sitter med i styrelsen och är även med och planerar en teologifestival i Göteborg i oktober, där har jag sagt att jag ska hålla en workshop om elektronik som rättvisefråga.

  Jag funderar på att försöka ta fram lite material till dess. Kanske kolla på vad make-IT fair och översätta/anpassa till svenska och att driva det lite mer långsiktigt. Kanske söka bidrag för tryck, men annars skriva ut kopiera 🙂 Skulle du vilja haka på att göra material?

  Intressant länk 🙂
  Fridens
  Jonathan

  Gilla

  1. Underbart! Vilket bönesvar.

   Det roliga med Make IT Fair är att de har leaflets på svenska: http://makeitfair.org/the-facts/leaflets. Rapporter finns det visserligen bara ett fåtal svenska: http://makeitfair.org/the-facts/reports, men alla finns ju på engelska.

   Man skulle kunna mixa fakta därifrån med fakta från Raise hope for Congo (http://www.raisehopeforcongo.org/) som i högre utsträckning än Make IT Fair fokuserar på hur mineralerna bidrar till konflikter i Kongo. De har en hel del matnyttigt här: http://www.raisehopeforcongo.org/resources, de har också ett par roliga filmer.

   Jag hänger mer än gärna på och kapar material! Jag funderade också häromdagen på att försöka få igång en bloggmobb om detta med massutskick av en text till alla möjliga bloggar för att få upp det på agendan efter sommaren. Det kanske inte funkar – har inte hört om något liknande tidigare, men det vore värt att pröva.

   Gilla

 3. Jättebra, kul idéer. Jag tänker att det egentligen inte ens behöver vara så mycket arbete innan vi kommer igång. Vad sägs om att anpassa det så att det är lätt för enskilda aktivister att komma åt och anpassa material så att det är lätt för alla organisationer som vill och känner för det att haka på och komma igång?

  Man skulle kunna göra upplägget: (Skiss till handlingsplan)
  1. Faktalätt broschyr, med överskådlig info, så att det går snabbt att sätta sig in.
  2. Mer faktaspäckad broschyr, med källhänvisning.
  3. Affisch
  4. Mobil/ laptop klistermärken.
  (Tänker mig att vi lägger in länkar till make IT fair och raise hope for congo, samt de filmer vi känner till i slutet av allt material)

  Genom att publicera t.ex. html filer på våra bloggar/ i anslutning till våra bloggar (känner nog till en eller annan som också gärna hakar på) med bilder som det är fritt att använda/ byta ut och som går att ladda ner i pdf format ifall man vill använda hela vårt koncept. När vi är klara kan vi skriva en debattartikel, skicka in till ett par tidningar, och om ingen hakar på, publicera på newsmill.

  Goodmorningspot hakar på bloggmobb, det är bara att maila förfrågan 🙂

  Gilla

 4. Det här är nästan för bra för att vara sant. Vad glad jag är. Snacka om att gå från uppgiven passivitet till sprudlande aktivism. Vi kör!

  Jag har redan flera ideer om hur materialet kan se ut och vad det ska innehålla. Den längre, mer faktafyllda delen kan jag ta fullt ansvar för nästan, jag har redan börjat samla på mig källor från alla möjliga håll för en rapportliknande skrift om detta, jag känner att jag ganska enkelt kan samla ihop källor till en sådan broschyr (hur lång tror du den bör vara). Klistermärkena har du förstås koll på, affisch har jag ingen aning om hur man gör så det ansvaret avskriver jag mig. Det kortfattade materialet bör vara synkat med det längre, även om de inte behöver basera sig på varandra.

  Sen bör det också tilläggas att jag inte kan något annat program än Word, man kanske bör skapa materialet i något annat för snyggare layout?

  Jag funderar också på hur man bör avgränsa sig. Ska man t.ex. gå in på att gammal elektronik dumpas i u-länder? Det är en viktig fråga men jag har alltid känt att det inte riktigt hör till i samma kategori som det andra, som handlar om produktionsfasen. Men samtidigt är det dumt att censurera något som Make IT Fair uppenbarligen tycker är viktigt.

  Frågan är också om det effektivaste vore att starta en egen hemsida tillägnad detta istället för att folk ska komma åt materialet på våra bloggar? Det behöver inte vara något märkvärdigt, en enkel wordpress, men bara för att folk tydligare ska hitta. Jag tror absolut på att göra detta som resurser tillgängliga för organisationer och aktivister, det finns säkert massor som vill haka på efterhand.

  Haha, såg nu att jag skrivit att jag vill kapa material i förra inlägget. Men apropå det är det väl klokt att göra så (!), Make IT Fair har som sagt redan material på svenska, förutom våra egenhändigt skapade broschurer kan vi väl länka till dem? Om vi skapar en egen hemsida kan vi ju ta och direktlänka till dem, rapporter, filmer etc.

  Känner att vi bör snacka mer om detta face to face. Vad gör du nu under veckan? Jag har helt ledig onsdag, lördag och söndag (speakfesten på torsdag kan jag tyvärr inte vara med på mer än en timmes fotboll).

  Diakonia ställer upp. Jag är ju Uppsalagruppens aktionsansvarige, så det vet jag utan att fråga chefen. 🙂 Ta och prata med Samuel för säkerhets skull. Han har större kontaktnät än jag, dessutom.

  Den här kommentaren tar aldrig slut, men om jag fattade dig rätt sätter vi igång direkt? Min sommar blir väldigt datorlös från och med mitten av juni till böran av augusti, men innan och efter är jag mer än gärna aktiv.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s