Mission och bistånd går hand i hand

Evangeliska frikyrkan har nu bestämt sig för att inte längre vara en av biståndsorganisationen Diakonias huvudmän (de andra är Missions, Baptist, Metodist och Allians). Det är inte för att de ogillar Diakonias projekt utan främst för att de har egna biståndsprojekt som är mer förankrade i församlingarna. Dessa innebär ofta att man predikar Evangeliet och bygger upp församlingar i kombination med att man ger folk materiell hjälp. EFK tycker att Diakonia har en annorlunda missionssyn:

– Det finns en värderingsfråga som gäller synen på mission. Diakonia är en renodlad biståndsorganisation medan vi som missionsorganisation har ett helhetsperspektiv på människan. I en renodlad biståndsorganisation försvinner den missionerande aspekten anser vi, förklarar Anders Blåberg som berömmer Diakonias arbete i övrigt.

Så långt inget nytt. Jag är ju själv med i Diakonia som aktivist, och medan Diakonia är en tydligt kristen biståndsorganisation med bakomliggande teologi för sitt arbete, kyrkor som huvudmän och aktivisthelger med andakt och gudstjänst så bedriver organisationen ingen evangelisation, i bemärkelsen predika de glada nyheterna om Jesus för människor. Och det ser jag inte som ett problem.

Naturligtvis bör individerna vittna om de blir tillfrågade varför de vill hjälpa de fattiga, naturligtvis ska man evangelisera på annat sätt utanför jobbet, men om man driver linjen att man antingen ska förena biståndsarbete med mission eller inte bedriva biståndsarbete alls måste man motsätta sig alla arbeten kristna utför som inte är inom organisationer eller företag som också bedriver mission. Biståndsarbete är som vilket arbete som helst, och kan kristna jobba på sjukhus som inte bedriver mission, samtidigt som de vittnar som individer, kan kristna jobba på biståndsorganisationer som inte bedriver mission.

Men det finns klara poänger med att förena biståndsarbete med mission, så EFK:s beslut är inte särskilt kontroversiellt. Att både barmhärtighetsverksamhet och evangelisation är viktigt är Bibeln tydlig med, Guds löfte är liv både i denna värld och i den kommande (1 Tim 4:8), Jesus predikade ett glädjebud för de fattiga och ett nådens år från Herren (Luk 4:18-19), den första kristna församlingen frambar vittnesbördet om Jesus med stor kraft samtidigt som de utjämnade klyftan mellan rika och fattiga (Apg 4:33-34). När vi som kristna och kyrka är kallade till att förena mission med biståndsarbete är det naturligt att skapa organisationer som gör detta, även om organisationer som Diakonia inte på något sätt är värdelösa. Som Franciskus sa:

”Predika alltid Evangeliet. Och när det är nödvändigt, använd ord.”

Detta ska dock skiljas från när man inte använder ord även när det är nödvändigt. Bistånd som inte bedriver mission är idag ett större problem i Sverige än mission som inte bedriver bistånd.

Läs även Håkan Arenius ledare om EFK:s undandragande ur Diakonia.

4 kommentarer

  1. Men hej Henrik! Det var ett tag sen (crossnet). Är allt bra? Jag lägger upp din blogg i min länklista. 🙂

   Gud välsigne dig

   Gilla

   1. Det var verkligen ett tag sen :). Tack det är bra med mig. På alla plan om man får säga så :). Hur är det själv? Hur är det med kommuniteten som du ville starta upp?
    Tack så mycket, jag får se hur mycket det blir med den. Det regelbundna är jag alltid dålig på men det känns skönt att ha en plattform för alla tankar man har iaf.

    Gud välsigne dig! Kärlek och frid

    Gilla

    1. Det är bara bra. Vi får se hur det blir med kommuniteten, är lite svårt att hitta andra intresserade. Tills den kommer igång siktar jag på att hoppa in i ett redan existerande kristet kollektiv.

     GVD

     Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s