Be för millenniemålens uppfyllande 10 oktober – och uppmana andra att göra detsamma!

Men den fattige skall inte bli glömd för alltid, de betrycktas hopp skall ej bli om intet för evigt. – Ps 9:19

Det är dags. Vi är rikare än någonsin, vi är mer globaliserade än någonsin, vi är mer medvetna om de fattigas förhållanden än någonsin. Vi har ingen som helst anledning att inte uppfylla millenniemålen. Pengarna, medlen och kapaciteten finns. Det är viljan som saknas. Man vinner inte lika mycket på att utrota fattigdomen som att exploatera de fattiga, anser man (det ironiska är att långsiktigt gör man just det). Min jämförelse mellan hur mycket pengar som behövs för att uppnå millenniemålen och hur mycket som redan som spenderas på annat än millenniemålen visar att de globalt fattiga är, oavsett politikernas retorik, oprioriterade.

Men det finns hopp! Det finns ljus i mörkret! Vi ska inte borra oss ner i cynism och tragik över Världens ondska utan gestalta alternativen och be och arbeta för ekonomisk utjämning mellan rika och fattiga. Just bön för detta uppmanar jag er att ägna er åt om en dryg vecka, söndagen 101010 närmare bestämt. Kampanjen Micah Challenge som ivrigt ber och arbetar för millenniemålens uppfyllande har proklamerat detta till internationell bönedag för de fattiga. De siktar på att samla ofattbara 100 miljoner kristna till bön denna dag. Prata med ledarna för din församling om ni inte kan spendera tre minuter av Gudstjänsten till detta! Och sprid budskapet vidare! Bönen Micah Challenge rekommenderar lyder (min översättning):

Herre, vår store och underbare Gud, som håller fast vid ditt löfte om kärlek och som är trofast mot alla som hedrar och lyder dig, hör vår bön.

Vi ber för dem som lever i fattigdom, vi ropar för dem som nekas rättvisa och vi gråter för dem som lider.

Vi erkänner att vi inte alltid har lytt dig.

Vi har försummat dina bud och ignorerat din uppmaning till rättvisa.

Vi har låtit oss ledas av självintressen och levt i andlig fattigdom.

Förlåt oss.

Vi minns dina löften om att fylla de hungriga med allt gott, om att återlösa landet med din mäktiga hand och om att återställa fred.

Fader, hjälp oss att alltid förkunna din rättvisa och din barmhärtighet och ödmjukhet till mänskligheten, så att vi, i din Helige Andes kraft, kan befria världen från den synd den extrema fattigdomen innebär.

Som en del av din globala kyrka står vi med miljoner som prisar och tillber dig.

Må våra ord och gärningar visa på din fullkomliga godhet, kärlek och rättfärdighet både mot de mäktiga och maktlösa så att ditt Rike kan komma på jorden såsom i himlen. Amen.

Det är så oerhört viktigt att kyrkan engagerar sig i detta! Tänk, om alla kristna levde upp till urkyrkans praxis om egendomsgemenskap och fattigdoms- och rikedomsbekämpning skulle vi kunna utrota fattigdomen på en vecka. Det vill tyvärr inte alla kristna göra, många rika kristna tycker för mycket om mammon. Men låt oss alla åtminstone be för millenniemålens uppfyllande (så lär vi alla inse, när vi bett tillräckligt länge, att allt-säljande är det enda vettiga när det gäller att värna om de fattiga).

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s