Att utsättas för ekonomisk orättvisa

Tiden på biblioteksdatorn går snart ut så det blir ett kort inlägg.

I Luk 12 står det: 13 Någon i folkhopen sade till honom: ”Mästare, säg till min bror att han delar arvet med mig.” 14 Jesus sade till honom: ”Människa, vem har satt mig till skiljedomare mellan er?” 15 Sedan sade han till dem: ”Se till att ni aktar er för allt slags girighet, ty en människas liv består inte i att hon har överflöd på ägodelar.”

Vilken annan judisk lärare som helst skulle troligtvis tillrättavisa mannen som inte ville dela med sig, men Jesus ser bortom detta och varnar för habegär. Vi kristna ska lära oss att utsättas för orättvisa, inte för att orättvisa är något gott, utan för att när folk ser att vi har något underbart som gör pengar irrellevanta, kommer de lära känna Gud. Ge åt var och en som ber dig, och om någon tar ifrån dig vad som är ditt, så kräv det inte tillbaka. (Luk 6:30).

2 kommentarer

 1. OM NI KOLLAR KONTEXTEN ( DET SOM STÅR RUNT OMKRING )
  så ser ni att Jesus predikar om fantastiskt viktiga och allvarliga saker, tex synda mot den helige Ande.
  Det enda som mannen tänker på är pengar…
  Men det enda som Jesus säger är : vem har satt mig till domare osv. dessa hårda och tuffa ord från Jesus handlar INTE om att arvet inte var viktigt eller den orättfärdige broderna som skulle roffa åt sig allt. Utan att hela mannens tankevärld var blockerad av pengar och rättvisa. därför säger Jesus: ” Så går det- den som samlar skatter åt sig själv”.
  Han säger inte : ”Så KAN det gå”
  Jesus säger : Så går det.
  Visst är det så: Det går åt pipan för alla människor som fixerar sig på pengar…

  Gilla

  1. Hej Torbjörn. Det är mycket riktigt att vi alltid ska se på kontexten. Jesus börjar med att varna för hyckleri, och uppmanar till högljudd mission. Därefter talar han om att det inte finns något vi behöver vara rädda för, inte ens att folk dödar oss. Den vi ska frukta är Gud, och att förneka Kristus leder till Han förnekar en, och en hädelse mot den Helige Ande får man aldrig förlåtelse för. Det är något fruktansvärt. Därför ska vi aldrig göra avkall på vår kristna tro och den Ande som bor i oss, inte ens om det kommer leda till döden, och då kommer Anden hjälpa oss när vi ställs inför domstolar och i andra svåra situationer.

   Här avbryter mannen som vill ha pengar. Det kan ligga något i det du säger om att han inte brydde sig så mycket om Jesu väldigt viktiga undervisning utan bara hade dollartecken i sinnet, för nog har han habegär. Det är därför Jesus varnar för habegäret. Men detta lilla avbrott leder till en lång utläggning av Jesus som tar upp halva kapitel 12. Efter liknelsen om den rike dåren som samlar ihop massa pengar åt sig själv utan att ha Gud talar Jesus om att vi behöver inte oroa oss för hur vi ska få mat och kläder, det nödvändigaste, för Gud försörjer oss när vi tjänar Honom. Vi behöver inte samla ihop lador som den rike dåren utan kan förtrösta på Gud. ”Var inte rädd, du lilla hjord, ty er Fader har beslutat att ge er riket.” (v. 32). Och vad blir slutsatsen av detta? Jo, ”Sälj vad ni äger och ge gåvor. Skaffa er en börs som inte slits ut, en outtömlig skatt i himlen, dit ingen tjuv når och där ingen mal förstör. Ty där er skatt är, där kommer också ert hjärta att vara.” (vv. 33-34). Eftersom Gud försörjer oss kan vi ge så mycket vi bara kan till de fattiga. Att avveckla habegäret innebär att sälja allt man äger och ge till de fattiga, för först när man ser de hungrigas lidande och tänker på dem dag och natt får man kraft av Gud att göra sitt yttersta för att ge dem ett värdigt liv. Jag har skrivit mer om detta här: https://helapingsten.wordpress.com/2009/09/02/rik-del-5-allt-saljande-nagot-for-alla/

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s