Stor smörjelse kräver mycket lidande

Paulus var en stor karismatiker. Han såg syner, talade i tungor, drev ut onda andar och botade sjuka i den Helige Andes kraft. Han startade mängder med församlingar och predikade Evangeliet i stor kraft. Men han betalade ett högt pris för det. ”Jag har arbetat mer, suttit i fängelse mer, fått hugg och slag i överflöd och ofta svävat i livsfara. Av judarna har jag fem gånger fått fyrtio gisselslag, så när som på ett, tre gånger har jag blivit piskad med spö, en gång har jag blivit stenad, tre gånger har jag lidit skeppsbrott, ett helt dygn låg jag i det djupa vattnet. Jag har ofta varit på resor, utstått faror på floder, faror bland rövare, faror från landsmän, faror från hedningar, faror i städer, i öknar och på hav, faror bland falska bröder, allt under arbete och slit, ofta under vaknätter, under hunger och törst, ofta utan mat, frusen och naken. Förutom allt detta har jag den dagliga uppgiften, omsorgen om alla församlingarna.” (2 Kor 11:23-28)

Lidandet var inte orsaken till smörjelsen, men både lidandet och smörjelsen var en konsekvens av en och samma sak: att följa Jesus. Han är den Korsfäste Guden, och ger vi verkligen allt för Honom kommer Han välsigna oss med övernaturliga gåvor som vi knappt kan föreställa oss – men det kommer också innebära enorma uppoffringar, mycket smärta och stor ångest när vårt köttsliga jag skärs bort från osför att Anden ska få maximalt utrymme.

Smith Wigglesworth var en av förra seklets mest smorda pingstpredikanter som satsade allt på Jesus. Mängder blev helade och frälsta genom hans arbete, faktum är att under flera, flera år gick det inte en dag utan att han hade fört någon till tro eller bett för någons helande. Gud verkade mäktigt genom den mannen – och åtskilliga har funderat kring ”hemligheten bakom hans smörjelse” (vilket ofta är titeln på böcker och artiklar om honom).

Wigglesworths svar på den frågan är kanske inte vad frågeställarna vill höra (man vill ju få så mycket av Guds kraft som möjligt så enkelt och billigt som möjligt). Nyårsdagen 1913 fick Smiths hustru Polly Wigglesworth en hjärtattack och dog på kyrktrappan efter att ha predikat (hon hade tidigare profetiskt yttrat sig om att hon är så nära himlen när hon predikar att hon en dag kommer ryckas dit upp). När Smith fick höra detta blev han förstummad, men sedan gladde han sig och prisade Gud i tungor för att hon kommit hem till sin Herre. Snart blev dock saknaden och ensamheten outhärdlig. Mycket folk samlades och sörjde i Wigglesworths hem, men när den döda kroppen kom dit låste Smith in sig tillsammans med den i deras sovrum. Hans hjärta fylldes till bredden av smärta, glöd och intensitet, och han beordrade dödens ande att fara ut ur henne i Jesu Namn. Hon öppnade ögonen och blinkade.

Polly frågade varför han hade tagit tillbaka henne och han svarade att han desperat behövde henne. Hon sa att hennes uppdrag på jorden var slutfört och att Gud ville ha henne. De samtalade ett tag och till slut gick Smith med på att låta henne gå. Hon lade huvudet på kudden med ett leende och slutade andas. Smith hörde Gud säga till honom: ”Hon är min, hennes arbete är slutfört. Hon är min.” Smith satte sig ned på sängkanten och grät okontrollerat så att hela hans kropp skakade.

Det var det ultimata offret. Efter begravningen gick Smith och lade sig på sin hustrus grav. När Harry Roberts 1922 frågade Wigglesworth vad som var hemligheten till hans smörjelse sa han med tårar rinnandes nedför ansiktet: ”Jag är ledsen att du ställde frågan, men jag ska besvara den. Jag ville dö där vid min hustrus grav. Men Gud talade till mig och sa åt mig att stå upp och gå. Jag sa till Honom att om Han gav mig en dubbel portion av sin Ande – både min hustrus och min del – skulle jag gå ut och predika Evangelium. Gud var mig nådig och besvarade min begäran. Men jag rider ut stormarna ensam. Jag är en ensam man och många gånger är allt jag gör att gråta och gråta.”

Det var efter denna händelse som Wigglesworth fick kallelser från hela världen att åka och hålla väckelsemöten. Inbilla dig inte att det är enkelt och smärtfritt att uppleva den Helige Andes kraft. Vi följer den smala och trånga vägen. Men allt vi ger upp kommer vi få lön i hundrafalt för.

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s