Läs Didaché!

EFS-prästerna Elof och Kristoffer Lignell har gjort en riktigt bra och fräsch nyöversättning av den urkristna skriften Didaché – de tolv apostlarnas träning. Boken skrevs runt år 100 och är en av de viktigaste källorna för tidig kristen undervisning. Och det här är radikal kristendom.

Riktigt radikal kristendom.

Alla som trodde att apostlarna och deras urkristna syskon var ett gäng medelsvensson, bered er på att få er världsbild krossad. Didaché är faktiskt lika radikal som den mest radikala bok jag känner till vad gäller rikedomsbekämpning, pacifism och självförnekande altruism, nämligen Bibeln. Jag rekommenderar er verkligen att gå in på didache.se och läsa.

Några utdrag ur Didaché:

 1:5 …om någon tar emot därför att den är i nöd så är han eller hon fri från skuld; men om någon tar emot och den inte är i nöd ska denne tvingas svara på varför och för vilket syfte han eller hon tog emot. Döms personen skyldig så ska han eller hon inte slippa undan förrän han eller hon har betalat tillbaka till sista öret.

2:2 Du ska inte ha sex med fel person, vid fel tillfälle, på fel sätt eller av fel anledning. Du ska inte heller stjäla eller utöva ockultism och häxkonster. Du ska inte mörda barn oavsett om de är födda eller inte.

3:6-7 Mitt barn, var inte missnöjd, för det leder till att du hånar Gud. Var inte egocentrerad och bär inte på onda tankar, eftersom detta är sådant som föder gudshån. Var istället ödmjuk, för de ödmjuka ska ärva jorden.

4:5-8 Var inte den som sträcker fram handen för att få, men drar tillbaka den då det handlar om att ge. Ge av det du har tjänat med dina händers arbete, som en lösensumma för dina synder. Tveka inte att ge till någon, och klaga inte då du ger, för tids nog kommer du veta vem som är den Gode givaren. Du ska inte vända dig bort från den som är i behov, utan dela allt med dina syskon och se  inte något som ditt eget. För om ni delar det som är oförstörbart, hur mycket mer ska ni då inte dela det som en dag kommer förstöras?

11:8, 12 Men alla som talar i ande är inte profeter, utan endast den som lever efter Herrens ord. Alltså känner ni igen om en profet är falsk eller sann på hur de lever sina liv och uppträder bland er. … En sak till: om någon säger i anden: ”Ge mig pengar” eller något liknande ska ni inte lyssna till honom eller henne. Men om den ber om pengar åt andra, som är i behov, så ska ni inte döma.

14:1-2 På Herrens dag ska ni samlas, bryta bröd och hålla tacksägelsemåltid efter att först ha bekänt era felsteg så att ert offer är rent. Men låt inte någon som har en konflikt med ett syskon delta i ert möte förrän de har försonats, så att inte ert offer blir vanhelgat.

Uppdatering: Det verkar som de (inte) hittat fler tidiga kristna böcker.

3 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s