Glöm inte att ge pengar till Afrikas horn

Här kan du kräva att politiker ser till att alla katastrofens offer får hjälp och att inget liknande ska få ske i framtiden.

Ge så mycket ni kan för att hjälpa dem som drabbats av torkan på Afrikas horn. Ge till UNICEF, Läkare utan gränser, Röda korset, Svenska kyrkan, Diakonia, eller Plan. Sprid vidare den här länken till era vänner. Vi snackar om liv och död nu, faktiskt.

Följande är ett utdrag från Läkare utan gränsers nyhetsbrev, mixat med filmer från World Food Program. Det ger en liten inblick i vad dessa organisationer gör på plats:

 
2011-07-15 KENYA | Undernäring

Alarmerade undernäring i Dadaab

Läkare Utan Gränser utökar nu sina insater ytterligare efter alamerande nivåer av undernäring bland somaliska flyktingar som anländer i utkanterna av det överfulla flyktinglägret i Dadaab i nordöstra Kenya.

Tusentals människor är på flykt undan konfliken i Somalia. Den svåra torkan har lett till en extrem brist på mat och drabbar människor som redan genomgått hårda prövningar, utsatts för extrem värme och brist på tillgång till mat, rent vatten och sanitet.
Foto: Valerie Babize
Foto: Valerie Babize

Överfulla läger

Dadaab är världens största flyktingläger och är just nu överfullt. Lägret består av tre områden; Ifo, Hagadera och Dagahaley och nyanlända flyktingarna måste bosätta sig i provisoriska tält i utkanten av lägerområdet. Antalet personer i lägret närmar sig 400 000 människor trots att det är konstruerat för att rymma 90 000. Och antalet nya migranter ökar för varje månad. För närvarande anländer runt 500 nya människor varje dag. 25 000 människor bor utanför lägret och antalet förväntas öka.

Höga nivåer av undernäring

I början av juni öppnade Läkare Utan Gränser ett nytt mottagningscenter i Dagahaley där man genomför hälsokontroller av de nyanlända flyktingarna. Höga nivåerna av undernäring har upptäckts och resultaten är långt värre än man befarat.

En undersökning av cirka 500 barn mellan sex månader upp till fem år visade att 37,7 procent var akut undernärda. 17,5 procent var i så dåligt skick att de låg i riskzonen att dö. Även barn upp till 10 år visade på höga nivåer av akut undernäring.

– Vi är mycket oroliga över situationen, säger Monica Rull, landansvarig för Läkare Utan Gränsers projekt i Kenya och Somalia.

Trycket ökar både på sjukhuset i Dagahaley som drivs av Läkare Utan Gränser och på de fem vårdcentralerna. Över 1 600 barn med akut grav undernäring får idag behandling. Varje vecka regristreras 700 nya patienter, de flesta nyanlända flyktingar.

Stöd Läkare utan gränsers akutfond här.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s