Att leva annorlunda

Vi är kallade till att inte anpassa oss efter denna värld. Vår livsstil ska inte präglas av vad människor vill utan vad Gud vill. Och i ett så syndigt ställe som Västvärlden kommer den livsstilen vara radikalt annorlunda. Följande kloka rader är skrivna av Jonas Nordén på bloggen Efter Kristus:

Det finns en grundtanke för det kristna livet, och för hela Guds folk, som går rakt igenom hela Bibelns undervisning. Det är den som Petrus sammanfattande ger oss i sitt första brev: ”Lev ett alltigenom heligt liv, liksom han som har kallat er är helig. Det står ju skrivet: Ni skall vara heliga, ty jag är helig.”

Helig – vad betyder det? Jo, det kan enkelt översättas med avskild. Avskild från orenhet, synd och ondska. Gud är alltigenom helig och han har utvalt ett folk till att vara heliga. Avskilda – från vad då? Jo, från den här världens sätt att leva, tänka, handla och prioritera. Jesus själv säger: ”Med er är det annorlunda…” Fritt tolkat och utlagt: Ni vet hur världen agerar och tänker, men med er ska det vara på ett annat sätt.

Men oj vad vi ogillar detta ord: Annorlunda. Fy vad jobbigt det är. Vem vill vara annorlunda? Vi vill ju alla helst vara normala, vanliga. Ingen av oss vill väl sticka ut och skilja oss från mängden? Eller? För när det gäller frågan om Guds rike kontra denna världen, så måste jag ställa frågan: Vem vill inte vara annorlunda? För annorlunda i det här avseendet är något fantastiskt bra. Det innebär att vi inte tillhör den här världen, som kommer gå under med sina lockelser och begär. Istället tillhör vi Guds rike, som är ett rike av glädje, frid och rättfärdighet i den helige Ande. Ett rike som alltid kommer att bestå. Ett rike som vi av nåd har blivit medborgare i och ett rike som vi behöver börja våga ta på allvar och leva i.

Paulus skriver i ett av sina brev: ”Ni är alla ljusets barn och dagens barn. Vi hör inte natten eller mörkret till. Låt oss därför inte sova som de andra människorna, utan hålla oss vakna och vara nyktra.”

Som kristna lever vi i mörkrets värld, men tillhör ljusets rike. Mitt i den brytningen och brottningen finns vi. Men det är ljuset som skall styra vårt liv i den här världen. Vi är ”dagens barn”. Det är inte vilken dag som helst, utan Dagen när Herren kommer. Det är den dag som GT:s profeter gång på gång utlovade och som i NT ständigt återkommer som drivkraft till ett rättfärdigt, heligt liv i den här världen. Det är med vidöppna fönster mot den dagen som vi firar Herrens Heliga Nattvard och säger: ”Din död förkunnar vi herre, din uppståndelse bekänner vi, till dess du kommer åter i härlighet”.

Att leva som ”dagens barn” betyder att vi så långt som möjligt, redan nu, lever som på den dagen. Att vi i våra personliga liv och i kyrkans gemenskap och tjänst i världen så tydligt som möjligt gestaltar det hopp vi talar om, så att människor kan se det och omvända sig till Kristus. Det är detta som är betydelsen av att leva profetiskt. Att leva föregripande. Att leva som ett tecken på vad som skall komma även när allt runt omkring oss talar emot det.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s