Skildrar Apostlagäringarna abnorm kristendom?

Jack Deere
Jack Deere

Centrum för min vision om hela pingsten är att kyrkan måste tillbaka till Apostlagärningarna och uppväcka den sortens kristendom som föddes på pingstdagen – vilket både innebär sund, brinnande karismatik och radikalt engagemang för fred och rättvisa. Dock finns det kristna som anser att kyrkan idag inte ska se ut som i Apostlagärningarna, antingen när det gäller förekomsten av under eller egendomsgemenskap – eller både och. Jack Deere skriver i sin bok Surprised by the Voice of God (Kingston 1996, ss. 61-63) varför detta är fullkomligt fel:

The experience of some Christians leads them to conclude the Christianity of Acts is not normal Christian experience. Okay, let’s concede that the book of  Acts represent abnormal Christianity. In the same way, we could also say that the apostle Paul’s passionate devotion to Jesus Christ was abnormal. How many people have you met who could truthfully say with the apostle Paul, ”I do all things for the sake of the Gospel (1 Cor 9:23, NASB)? Or ”For me, to live is Christ” (Phil 1:21)? I’ve found this kind of passion to be abnormal in the church today. But wouldn’t we be better off to choose the abnormal in this case?

[…] There’s a danger we need to consider. If we say that the book of Acts represents an abnormal state of Christianity, we may be unwittingly guilty of judging Scripture. When we say it is abnormal, we are comparing the experience of the New Testament church in the book of Acts to something else which we regard as normal. Is this ”something else” another scriptural history of the New Testament church? No, the book of Acts is te only inspired, inerrant account we have of the church’s history. None of the histories of the church written since Acts have the same divine authority or truth. Because its ultimate Author is God, the book of Acts is a perfect witness to the kind of life the early church experienced. It is also a witness meant to teach us about life in God.

[…] I never saw a miracle, never heard God’s voice outside the Bible, until the Christianity of Acts became a serious model for me. Since that turning point, I have experienced many of the same things reported in Apostolic times. I know credible witnesses who have experienced more than I have. I believe Acts does represent normal Christianity. Anything less really is less.

2 kommentarer

  1. Riktigt bra Micael! Viktigt att vi inte sätter vår egen erfarenhet och kyrkotradition över Bibeln. Det håller väl alla med om i teorin men i praktiken har dålig teologi gjort det möjligt att inte ha apg som norm.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s