Hur kan vi blunda för humanitära kriser?

Flickan och döden

Ser ni bilden ovan? Den är tagen i Dadaab, Kenya – världens största flyktingläger som växte in absurdum när krisen på Afrikas horn bröt ut. Bilden föreställer massgravar.

Många har antingen glömt bort Afrikas horn eller antagit att problemen är över där eftersom tidningarna inte skriver om det längre. Men behoven är fortfarande akuta. Läkare utan gränser skrev för mindre än en vecka sedan att i Dadaab ”lever hundratusentals människor mitt i en humanitär katastrof. Ett av tolv barn är allvarligt undernärt och riskerar att dö.  Samtidigt är säkerheten sämre än någonsin.” Trots säkerhetsläget och trots att två av Läkare utan gränsers anställda blev kidnappade i Dadaab fortsätter de att lindra nöd och rädda liv i området. Stöd deras oerhört viktiga arbete här.

Parallellt med detta växer en ny humanitär katastrof i västra och centrala Afrika, den s.k. Sahelregionen, en katastrof som av Sidas generaldirektör beskrevs som lik den på Afrikas horn: ”Krisen blir uppenbar då mätningar visar på 30 procent akut undernäring hos barn.” Tio miljoner är i behov av nödhjälp enligt FN. Många regeringar har utlyst katastroftillstånd. Unicef vädjar om 450 miljoner kronor till att hjälpa en miljon barn som hotas av akut undernäring. Av den svenska regeringen har de fått 20 miljoner. Stöd dem här.

Slutar de humanitära katastroferna där? Tyvärr alltså. En av de värsta samt mest osynliga kriserna är i Centralafrikanska Republiken (CAR) där dödstalen för barn är ännu högre än i Somalia. Läkare utan gränser skriver:

Det dåliga – och ibland obefintliga – hälso- och sjukvårdssystemet, den stora spridningen av sjukdomar som malaria, tuberkulos och mässling – som egentligen är lätta att bota men som varje år släcker många människoliv i onödan – och de segdragna konflikterna mellan rebellgrupper och lokala makthavare bidrar till den akuta krisen som varje dag skördar många människoliv.
Men trots att 7 per 10 000 barn under fem år dör i bland annat malaria och undernäring varje dag har både internationella givare och landets egen regering dragit ner på bistånd och hälso- och sjukvårdssatsningar de senaste åren.

7 av 10 000 barn. Det är rätt många. Om Sverige befann sig i den situationen skulle 475 barn under 5 år dö. Varje dag.

Jag skriver inte det här för att jag gillar att dokumentera lidande och död. Jag skriver det här för att det är anledningen till att vi måste bojkotta lyx-, underhållnings- och skönhetsprodukter och ge så mycket vi bara kan till biståndsorganisationer. Jesus kommer ställa oss till svars för våra gärningar – gav vi Honom mat när Han hungrade (Matt 25)? Seriöst, tror ni att Han kommer hoppa över just er när Han frågar det?

Människorna jag skrivit om ovan är riktiga människor av kött och blod som lider något så fruktansvärt. Bibeln säger att om vi har av denna världens tillgångar och ser vår broder lida nöd men stänger vårt hjärta för honom – blundar, ignorerar, låtsas som ingenting – då kan Guds kärlek inte förbli i oss (1 Joh 3:17).  Och min kompis Elof citerade häromdagen ett liknande Bibelställe:

Rädda dem som släpas till döden och drag dig inte undan dem som stapplar till avrättningsplatsen.
Om du säger: ”Vi visste det inte”, skulle inte han som prövar hjärtan märka det,
skulle inte han som vakar över din själ veta det?
Han skall vedergälla var och en efter hans gärningar. (Ords 24:11-12)

Elof applicerade det på #blockad, livräddningsaktionen som försöker stoppa tvångsutvisningar av människor vars liv och hälsa allvarligt hotas i deras hemländer (en sådan hölls inatt i Göteborg men misslyckades tyvärr). Detsamma gäller insamlingar till humanitära insatser. Vi kan omöjligen ställa oss på ignoransens och likgiltighetens sida. Vi måste rädda liv. Vi måste.

5 kommentarer

 1. Jag stöder Läkare utan gränsers arbete. Och jag tror inte folk i gemen varken har glömt eller blundar för utarminingen av stora kontinenter, som ger människor obeskrivligt, outhärdligt lidande.Avslöjandet för några veckor sen inte helt nytt var att dom som tjänar pengar på att utarma länderna gjorde så mycke pengar för sin egen del att det skulle dubbelt upp räcka för att mätta och förbättra dom utsatta och lidandes situation. Birgitta Asp
  Gör det lilla du kan,

  Gilla

 2. Bra att du påminner om detta! Afrika är ju inte bara svält och katastrofer men för den skull ska vi inte glömma dem som behöver akut nödhjälp nu.

  Gilla

 3. Tore har så rätt, kyrkan måste upp ur sexträsket och leva evangelium i praktiken -NU! När marxismen har förlorat all cred finns det bara de kristna kvar som står på den fattiges sida och om vi sviker….

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s