Pressmeddelande: Bilderna som visar att pastor Jean Kabuidibuidi blev utvisad till tortyr

Igår fick Jonas Bergström, flyktingaktivist, ett mail från Jean Kabuidibuidi med bilder som visar vilka skador som han har fått sedan han utvisades till Kongo. Bilderna visades upp i TV4 News sändning kl 14:40. Med i mailet fanns också denna denna text:

Det här är vad som har hänt mig: Jag har blivit svårt torterad och slagen och det finns bilder på skador som kommer visa er ärren som kommer att finnas kvar. Jag har blivit inlåst av säkerhetsskäl, för personen som har hjälpt mig att förmedla det här meddelandet, jag reserverar mig för att prata till er mer och kommer att prata till er i en video mer detaljerat.

Om pastor Jean Kabuidibuidi utsago stämmer, vilket väldigt mycket pekar på, är det ett tydligt brott mot Utlänningslagen kap 12 §1.

Om Jean har utsatts för tortyr är det också ett brott mot ”Konvention mot tortyr och annan grym, mänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning” som Sverige ratificerade 1985. Sverige har kritiserats av FN för att bryta mot denna konvention 12 gånger, enligt Amnesty.

Så sent som i lördags sa Anette Backlund på Migrationsverket till Sveriges Radio att de gör “ordentliga utredningar” av säkerhetsläget i Kongo samt att de har “god kunskap” om situationen i landet.

Bilderna på skadorna som Pastor Jean har fått visar, med största sannolikhet, att han har utsatts för tortyr och att Migrationsverket har haft fel när de har hävdat att de inte finns någon risk för Jean att utvisas till Kongo. Svenska staten har utsatt Jean för livsfara. Nu måste reglerna ses över så att inga fler människor utvisas från Sverige till tortyr, säger Maria Furusand, pastor i Elimkyrkan i Stockholm och en av dem som har engagerat sig i fallet.

Riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S) har med anledning av händelserna kring pastor Jean ställt en fråga i riksdagen till migrationsminister Tobias Billström. “Hur säkerställer regeringen att Migrationsverket har tillförlitliga uppgifter och landinformation inför avvisningsbeslut?”

Jean är just nu på en plats där han får läkarkontroll och vård. För Jean Kabuidibudis finns framtiden i Sverige. Han har bott i Sverige i åtta år och är erbjuden arbete som pastor i Elimkyrkan i Stockholm. Det enda han behöver är ett arbetstillstånd, och hjälp med vägen tillbaka hit.

 – Vi är djupt upprörda över hur flyktingar behandlas av Sverige. Våra myndigheter har hållit en oskyldig pastor inlåst i 5 månader och därefter utvisat honom med bojor under stort hemlighetsmakeri utan att ens advokaten informerades, säger Stefan Swärd, näringslivskonsult och pastor som engagerat sig djupt i Jeans historia.

Bakgrund
Jean Kabuidibuidi är pastor från Kongo. Där pågår ett av de blodigaste krigen sedan andra världskriget. Allt sedan 1993 har olika väpnade konflikter pågått. Mellan 2000 och 2006 har 3,8 miljoner människor mördats i konflikten, enligt UNICEF. Mitt under brinnande inbördeskrig kallade Jean regimen för massmördare i sina predikningar. Jean blev hotad av regimen och flydde till Sverige 2003. Han ansökte om asyl men Migrationsverket gjorde bedömingen att det inte fanns någon risk för Jean om han utvisas till Kongo och nekade honom asyl. I oktober låstes Jean in på migrationsverkets förvar i Märsta. Han var frihetsberövad under 144 dagar, utsatt för tre utvisnigsfösök, vid det tredje tillfället blev Jean slagen i bröstet av svensk polis.

Natten till fredagen den 24 februari blev han utvisad till Kongo under stort hemlighetsmakeri. Advokat Claes Strömvall fick ingen information om när pastor Jean skulle utvisas. När Jean anlände till Kongo blev han, enligt uppgift, förd till en plats med fängelseliknande förhållanden där han utsattes för tortyr.

För kommentar ring Maria Furusand, pastor, 0707 – 68 08 06.

Övrig kontakt Josefine Arenius 0706 – 52 53 12 , Jonas Bergström  0733 – 20 30 86

På Twitter: #pastorJean

www.bergstromjonas.se
www.stefansward.se
www.josefinearenius.se

OBS! Starka bilder nedan!

Bilderna är fritt fram att ladda ner, publicera på bloggar och i media. Länta till twingleyflödet och ange #pastorJean som fotograf.

Bilden kan användas fritt i media. Fotograf: #pastorJean
Bilden kan användas fritt i media. Fotograf: #pastorJean
Bilden kan användas fritt i media. Fotograf: #pastorJean
Bilden kan användas fritt i media. Fotograf: #pastorJean
Bilden kan användas fritt i media. Fotograf: #pastorJean
Bilden kan användas fritt i media. Fotograf: #pastorJean

Media om pastor Jean: Dagen, Dagen, Dagen, SVT, SVT, SVT, SVT. Expressen, Expressen. TV4.

8 kommentarer

 1. Varför har de rånat pastorn på kläder och pengar men låtit honom få behålla sin stora vigselring i guld? Den här historien luktar katt!

  Gilla

 2. alla som skriver här, de är rasister! OCH man måste veta att congo är ett land där tortyr är som methode se UD rapport 2010 lifos 25484. Mänskliga rättigheter i Demokratiska republiken Kongo år 2010
  ALLMÄNT
  1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna
  Situationen för mänskliga rättigheter i Demokratiska republiken Kongo, DRK, är allvarlig och kännetecknas av övergrepp såsom godtyckliga frihetsberövanden, plundringar, utpressning, kidnappningar, tortyr, våldtäkter,
  stympningar och civila dödsoffer. Grova kränkningar drabbar främst civilbefolkningen och situationen är allvarligast i de östra delarna av landet. Situationen i landet är starkt präglad av inbördeskriget (1993-2003) som
  beräknas ha kostat cirka fem miljoner människor livet. De stadigvarande pågående lågintensiva konflikterna fortsätter att kosta liv i det kontinentstora landet, främst i de östra delarna.
  Bakomliggande orsaker till kränkningar av de mänskliga rättigheterna är den nära på absoluta straffriheten som råder, avsaknaden av fungerande statliga institutioner, korruption på alla nivåer, låg utbildningsnivå, säkerhetsproblem och svår fattigdom. Att landet står inför en valrörelse under år 2011 riskerar att försämra situationen ytterligare, inte minst för journalister och civilt samhälle. (OBS) DETTA ÄR KONGO MEN DETTA ÄR INTE SVERIGE. TACK

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s