Sund undervisning om exorcism

Det är inte ofta Dagen skriver om under, jag ser oftare artiklar som beskriver galna och vidriga övergrepp som skadar människor enormt, och som förövarna betecknar exorcism, än intervjuer med någon av alla människor som varit med om en genuin befrielse från onda andar och vars liv förvandlats av det. Det västerländska samhället accepterar till viss mån att vissa tror att Gud finns, men inte att folk tror att demoner finns. Och eftersom kyrkan är så sekulariserad har den smittats av detta tänk. Med anledning av övergreppet i Borås såg jag en person basunera ut ”Frikyrkan måste göra sig av med vidskepelsen NU!” och när en annan person poängterade att den kyrka där övergreppen skett är mycket olik andra frikyrkor skrev den förstnämnde ”Fast det där med föreställningen om demoner är ju rätt vanlig inom frikyrkoleden.” – ”Den föreställning som Jesus hade?” frågade jag.

Kyrkan i Sverige lider allvarlig brist på sund undervisning om utdrivning av onda andar, antingen talar man inte om det eller så förmedlar man osund och ogenomtänkt undervisning som saknar erfarenhet. John Wimber hade en teologi och praktik kring detta som ledde till en sund undervisning. Med både Bibelförankring och personlig erfarenhet försökte han utrusta Guds folk till att sprida Guds Rike i en värld med demonisering. I klippet ovan går jag igenom hans undervisning, rekommenderas för alla som blivit vettskrämda av kaoset i Borås.

5 kommentarer

 1. Begrunda möjligheten att dessa ritualer enbart är ett slags rollspel, ett sociologiskt fenomen och något som ”andeutdrivaren” i hög grad vinner något på personligen. Här är en kort text ur det perspektivet
  http://www.skepdic.com/exorcism.html
  Light-exorcismen Wimber förespråkar kan vara lika skadlig som någon annan, han har naturligtvis ingen dokumentation av hur behandlingen verkar att luta sig tillbaka på. Hur reagerar människor som, genom (omedveten eller ej) påverkan från omgivningen, får för sig att de bär på en demon? Det är avgjort så att Wimber m.fl. agerar oansvarigt. Därför bör man istället hänvisa människor med problem till skolmedicinen där man har mycket höga utvärderingskrav av behandlingar, något som garanterar att så få som möjligt kommer till skada.

  Gilla

  1. Hej Martin! Vissa fall kan förklaras så, andra kan det inte. Här är ett exempel på det senare:

   Jag hann inte med att läsa allt Wimber skriver om förhållandet mellan exorcism och psykologi, och rekommenderar att du själv tar en titt i hans bok om detta. Jag håller med om att det är skadligt att anklaga människor för att vara demoniserade när de inte är det, men det är lika skadligt att förneka att människor är demoniserade när de är det. Eftersom den atestiska världsbilden förnekar onda andars existens blir många som behöver befrielse utan hjälp. Där har den Helige Ande en väldigt viktig roll.

   Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

 2. Såg inget i klippet som pekar på att kvinnan skulle ha varit besatt. Psykoser, triggade av drogmissbruk eller bakomliggande neurologisk sjukdom är inget tecken på besatthet.
  Om det nu finns ett problem med onda andar bör dessa människor sjukdomsklassas och om exorcism är en verksam behandling bör den utprovas och därefter ordineras av läkare/psykiatriker. Tills dess bör man förhålla sig till exorcism som till alla andra oprövade behandlingsformer, alltså kritiskt avvaktande.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s