Tecken, under och fattigdomsbekämpning på New Wines sommarläger

En av årets stora höjdpunkter är New Wines sommarläger Under öppen Himmel 27 juni till 1 juli i Vänersborg. New Wine består av hängivna lärjungar som förstått vikten av Andens mirakulösa gåvor: hur de inte är något som tillhör den kyrkliga marginalen utan utgör något fullständigt centralt och självklart i Guds Rike. Något som gläder mig fantastiskt mycket är att årets sommarkonferens kommer uppmärksamma hur tecken och under hänger ihop med engagemang för social rättvisa och fattigdomsbekämpning. Detta är som många av ni vet mitt huvudbudskap med denna blogg. På konferensens seminarier kommer Bruce Collins undervisa om såväl ”Guds Rike och Andens gåvor” som ”Guds Rike och de fattiga”, och Bob Ekblad kommer tala på temat ”Social rättvisa i Andens kraft.” Bingo!

Heidi Baker
Heidi Baker

Framför allt är Heidi Baker huvudtalare, en kvinna som inspirerar mig enormt. New Wine presenterar henne så här:

Heidi grundade tillsammans med sin man Rolland, Iris Ministries 1980. I 30 år har de arbetat tillsammans med att tjäna de fattiga och berätta om Guds kärlek. 1994 blev Heidi utbränd och var på väg att sluta sin tjänst. Men hon åkte till Toronto och den förnyelse som pågick i Vineyardförsamlingen där. Hon fick ett radikalt möte med Herren och det ledde till att man flyttade till Moçambique och grundade ett nytt arbete där. På sjutton år har man vuxit explosionsartat till att mätta 10 000 barn per dag. Man har ett nätverk med tusentals kyrkor samt 5 bibelskolor, tre grundskolor och 1 missionskola. Iris Ministries förenar Guds kraft, tecken och under med fattigdomsbekämpning!

Och det är inte några små under de förenar fattigdomsbekämpningen med. Jag läser just nu Heidis bok Driven av Guds kärlek som precis publicerats på svenska av Gospel Media (översatt av Karin Tängermark). Det är något av det mest inspirerande jag läst. Shane Claiborne kommer faktiskt inte i närheten. Jag skulle gärna citera hela boken, men jag nöjer mig med följande utdrag:

Jag kommer ihåg en […] söndag förmiddag när två blinda tiggare kom till kyrkan i hopp om att få ett litet bidrag. Jag spottade på mina fingrar och bad tillsammans med några barn för den första mannen. Omedelbart kunde han se! Sedan kom nästa man fram. Två av våra små flickor och jag hade tagit tid med honom på fredagseftermiddagen och bett att han skulle bli helad. Jag hade riktat hans ansikte mot solen och frågat om han såg något ljus. Utan att veta varför hade jag sagt: ”Kom tillbaka på söndag så kommer du få se.”

Nu stod han alltså framför mig med sina tomma, vita ögon. Om igen spottade jag på fingrarna och la dem på hans ögonlock. Tillsammans med några av våra barn bad jag om ett skapande under. Mitt framför ögonen på oss och hela församlingen blev hans ögon bruna och han kunde se. Under stor glädje gick vi alla i parad till stranden för att ha dophögtid. Mannen anslöt sig till kön och fick ett nytt, underbart liv i Jesus.

Varför bryter Guds Rike fram med sådan kraft bland de fattiga här i Moçambique? En anledning är att de fattiga verklige förlitar sig på varandra. De behöver varandra. De lever i ett samhälle som bygger på ömsesidigt beroende. De måste dela med sig till varandra bara för att kunna överleva. De som äger mycket är ofta snabba att samla på hög och långsamma att ge, medan de som äger lite ofta är snabba på att dela med sig. Många gånger ger de utan att ens lägga det på minnet – men de tar emot utan att glömma. De fattiga äger verkligen sann rikedom utifrån enkelheten i sin överlåtelse.

Amen! Anmäl dig till lägret här!

2 kommentarer

  1. Gillar din mening om att tecken och under hör i hop med fattigdomsbekämpning. När vi människor väcks för Jesu kärlek, när vi ber Honom bli Herre i våra liv, så kan en sann Jesustroende inte stänga sitt hjärta för orätt, nöd och utsattas behov. Där tycker jag väckelsen har tagit emot att bära frukten.Birgitta Asp

    PS Hej syrran om du läser dettaDS

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s