Aid Man vs Dr Kapitalflykt

Mjuklandning
Mjuklandning
Dr Kapitalflykt
Dr Kapitalflykt

Jag skrev för nästan prick två år sedan om att jag tecknade en serie för Diakonias aktivistkampanj om kapitalflykt. Kapitalflykt är ett komplicerat och rätt tråkigt ämne, så vi kände behov av en serie som försöker förklara det på ett lätt och humoristiskt sätt. Resultatet blev Aid Man vs Dr Kapitalflykt. I år kommer sommarkampanjen ha ett liknande tema, så jag dammade av serien och publicerar den härmed på nätet.

Aid Man ägnar sig åt att rädda världen genom sitt superbistånd, men en vacker dag får han reda på att den onde skurken Dr Kapitalflykt tar tio gånger mer pengar från de fattiga än vad Aid Man lyckas ge. Dessa pengar placerar Dr Kapitalflykt i sitt skatteparadis ”Paradisön” så att rika affärsmän får de pengar som egentligen tillhör de fattiga. Aid Man blir naturligtvis rasande:

Aid Man blir arg
Aid Man blir arg

För att rädda u-stadens befolkning från denna ondska hoppar vår hjälte in i sin miljövänliga biståndmobil och kör till Dr Kapitalflykts Paradisö. Det dröjer inte länge förrän han möter superskurken i egen hög person. Kommer han klara av att stoppa stölden från de fattiga? Eller behöver han hjälp från någon för att göra det, och i så fall vem?

Läs hela serien här (PDF): Aid Man vs Dr Kapitalflykt

Och vill du göra något aktivt för att stoppa kapitalflykten, gå in på www.finnskatten.nu!

Den onde och den gode
Den onde och den gode

5 kommentarer

 1. Ungefär sådär funkar det nog. Jag gillar dina skriverier som utgår från dina tankar och erfarenheter.
  Good Luck
  Birgitta Asp

  PS. Hej syrran om du läser DS

  Gilla

 2. Ojoj! Snygg serie! Jag visste inte att du var så bra på att rita (hur skulle jag kunna veta?) 🙂 Det är verkligen ett knepigt ämne det här med kapitalflykt. Det känns som att man inte kan göra något åt det mer än att trycka på politiker och uppmärksamma fenomenet.

  Gilla

  1. Tack, broder! 🙂 Jag ägna mig åt att teckna serier ganska mycket när jag var yngre faktiskt.

   För att åtgärda kapitalflykt kan man inte bara pressa politiker utan även företag. H&M ägnade sig åt skatteflykt från Bangladesh för två år sedan till exempel: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/actionaid/pressrelease/view/h-m-faar-betalningspaaminnelse-429645

   Därtill är det bra att känna till problemet med kapitalflykt så att man inte går på myten om att ”vi pumpar in pengar i Afrika utan att det händer någonting”, vilket ibland används som argument mot bistånd.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s