Världshistoriens största FN-konferens tystas ned i media

Uppdaterat: Skriv på denna akuta namninsamling för att avskaffandet av subventioner för fossila bränslen ska bli verklighet!

Rio+20 lär vara FN:s största konferens någonsin skriver SvD, vilket är ironiskt då nämnda tidning knappt uppmärksammat konferensen alls, och idag när de äntligen skriver något publicerar de bara en artikel, som hamnar långt ner på startsidan. Samma sak gäller de allra flesta nätmedier, DN skrev en artikel igår, Ekot har en kort text.

Jämför detta med den gigantiska bevakningen av det grekiska valet, Breivikrättegången eller för all del fotbolls-VM. Till och med att Julian Assange söker asyl i Ecuador får större uppmärksamhet än världens största FN-konferens.

Vad handlar då konferensen om. Kortfattat är det en uppföljning på konferensen om hållbar utveckling som också hölls i Rio för 20 år sedan (därav namnet Rio+20). Det handlar inte bara om klimatförändringarna, fattigdomsbekämpning eller miljö som många andra konferenser, utan här förenas perspektiven. Det handlar om att möta den nuvarande generationens behov utan att hota framtida generationers behov – en vanlig definition av hållbar utveckling.

Diskursen om hållbar utveckling utmanas dock av ett mer tillväxtsfrämjande perspektiv som kallas för grön ekonomi, som förklaras och kritiseras i videon ovan. Supermiljöbloggen, som till skillnad från gammelmedia uppmärksammar Rio+20 på ett bra sätt, skriver ”att överge målet om hållbar utveckling till förmån för grön ekonomi har kritiserats av många som menar att detta är det nya Washington consensus och en grönmålning av business as usual med syfte att bidra till ekonomisk återhämtning för skuldtyngda industriländer.” Sveriges regeringsdelegation till Rio avslöjar i en debattartikel att de stödjer idén om grön ekonomi och vill främja BNP-tillväxt såväl som införliva ”näringslivets expertis” i miljöpolitiken (se även Bodil Ceballos (MP) respons på detta).

Varför ska kristna bry sig om detta? Stefan Swärd, som befinner sig på konferensen, har publicerat ett utkast till en radikal evangelikal miljöteologi på sin blogg som jag verkligen rekommenderar. Han skriver bland annat:

Psaltaren 104 är en mäktig skildring av hur Gud bryr sig om, och är engagerad över hela sin skapelse. De unga lejonen begär sin föda av Gud. Herrens träd blir mättade, Libanons cedrar har Gud planterat. Gud har låtit källor flyta fram i dalarna, mellan bergen. Du vattnar bergen från dina salar.

Gud är närvarande i hela sin skapelse. Gud ligger bakom både Dalälven, Sognefjorden och Amazonfloden. Han är engagerad i skogen, i haven, i djurlivet.

Vilka konsekvenser får det för synen på biologisk mångfald? Vilka konsekvenser får det för vår syn på att sprida kemikalier i naturen? Vilka konsekvenser får det för vår syn på utsläpp av växthusgaser som påverkar atmosfären och därmed allt liv på jorden? Vilka konsekvenser får det för vår syn på skogsbruket? Vilka konsekvenser får det för vår syn på jordbruket?

Bör inte vi evangelikaler börja läsa Bibeln lite mer innantill, lite mer bokstavligt, då hittar vi massor i Bibeln som har direkt koppling till miljöengagemang.

Uppdatering: Idag (21 juni) publicerar DN en ledare med den ovetenskapliga rubriken ”Tillväxt viktigt för miljön” där de ojar sig över att passiviteten är så stor, att förväntningarna på Rio+20 är låga och att klimatet står lågt på agendan. Istället för självkritik till deras egen del i passiviteten slår de fast att detta enbart (hur de nu kan veta det) beror på lågkonjunkturen och den ekonomiska krisen. Därför är ekonomisk tillväxt nödvändig för att människor ska bry sig om miljön:

Förhöjd ekonomisk aktivitet sker ibland på miljöns bekostnad. Men den goda levnadsstandard som tillväxt möjliggör är samtidigt nödvändig för att tillräckligt många människor ska bry sig om miljön.

Man tar sig för pannan. Så om lägre och lägre bensinpriser vore nödvändigt för att folk skulle ”bry sig om miljön” skulle vi ge dem det? Det finns inga belägg för att det går att förena ekonomisk tillväxt med att förhindra miljöförstöringen (se Tim Jacksons bok Välfärd utan tillväxt) så lösningen på problemet är snarare att övertyga människor om att bry sig mindre om tillväxt och mer om miljön.

GP, DNSRSRSvDSvDSvDDNDNSVT, Dagen.

5 kommentarer

 1. Vi är nog trötta på dessa lyxkonferenser vars resultat är nära 0. Samtidigt är detta bara ett bevis på hur illa journalistkåren tänker. Nä, det var just det de inte gör.

  Gilla

  1. Hej Elina! Vad har du för källa till att Rio+20 är en resultatslös lyxkonferens? Är lyxen större än vid andra toppolitiska sammankomster? Och kan man uttala sig om resultatet innan konferensen är över? Men framför allt: vad vill du se för alternativ?

   Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

 2. Hörde lite på radion om konferensen speakern tyckte det saknades mod, visioner och riktig glöd och tyckte inte man satte ner foten om fossil bränsle subvensionerna och vågade ta ut en tydlig rikning mot framtiden, men men att det saknas glöd och vision är ju en lärdom i sig 🙂

  Själv har jag länge varit intresserad av passivhus och i tyskland har man infört politiska styrmedel så att lågenergi hus ska dominera totalt i framtiden, här i sverige använder vi större delen av vår energi till uppvärming av byggnader, med låg/passiv energi hus hade vi bara förbrukat bråkdelen av idag, men det är verkligen frustrerande att se hur långsamt och (fegt) det är i politiska och media kretsar om dessa saker här i sverige. Det är väl först när tyskarna har byggt hela städer med lågenergi hus som någon svensk politiker vågar peka på att vi här i sverige är långt bakom, rena 1800-talet, DÅ händer det något 🙂

  Gilla

 3. Spelar ingen roll M välisolerade miljöhus gör rejäla energi besparingar även på nordpolen, att vi här i sverige idag använder en massa terrawatt som går ”till kråkorna” är ju ett miljö problem i sig, vi eldar upp massor av energi i onödan för att hålla våra hus/skolor/fritidshallar varma .

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s