Bob Ekblad – den motvillige karismatikern

Jag har redan skrivit om Bob Ekblads livslånga resa till att bli karismatisk aktivist, och ovan är ett mycket underhållande utdrag ur hans tre timmar långa föredrag där han själv berättar om det kritiska steget in i den karismatiska rörelsen.

Som kristen aktivist och socialarbetare var Bob väldigt kritisk till karismatiker. Samtidigt som de betonade Andens verk och ägnade timmar åt tillbedjan så drog de sig inte för att stödja konservativa politiska ställningstaganden som orsakade oerhört stort lidande och gick emot Evangeliet, såsom krig, deportationer och dödsstraff. Bob brukade säga ”Jesus sa inte att vi skulle tillbe honom utan följa honom!”

Bob Ekblad och Karin Tängermark som tolkade
Bob Ekblad och Karin Tängermark som tolkade

Bobs bror Peter blev vid denna tid frälst och hamnade i den karismatiska rörelsen. Han sa alltid till Bob: “Det du saknar är Andens kraft”. Bob svarade spydigt: “Se på dina karismatiska vänner. Hur fyllda av ‘Andens kraft’ de än är välsignar de dödsstraff, krig och deportationer’.” “Förvisso”, sa Peter, “men du behöver fortfarande Andens kraft!”

Bob lät sig övertalas och åkte till en konferens i Catch the Fire Toronto, en inflytelserik karismatisk församling. Han var visserligen rädd att han skulle förvandlas till republikan när de bad för honom, samtidigt behövde han verkligen Andens kraft. Och nog mötte han republikanism där (trots att det var i Canada) men också den Helige Ande. “Jag ser dig och män i röda uniformer sitta på blåa plaststolar. Det verkar vara ett fängelse. Gud säger ‘Jag älskar att du älskar mina fångar’.” Detta profetiska ord som Bob fick under förbön avgjorde det hela. Anden finns och i verksam, och fram tills dess hade Bob inte brytt sig om Honom.

Jag känner många kristna aktivister som delar Bobs f.d. skepsis gentemot den karismatiska rörelsen och inte är så intresserade av tecken och under. Till dem vill jag och Bob säga: låt inte knäppa karismatiker hindra er från att uppleva det fantastiskt mirakulösa liv den Helige Ande vill skänka er! Kom ihåg Paulus ord: ”Sträva ivrigt efter kärleken, men sök också vinna de andliga gåvorna, framför allt profetians gåva.” (1 Kor 14:1).

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s