Andreas Tofters: Socialt engagemang och mirakler

Superbra text av Andreas Tofters, församlingsplanterare i Sala och Heby, som jag hittade på den superbraiga Pionjärbloggen.

Hur kan Kristendomen bli relevant i Sverige och för svensken igen? Vad är det vi har missat eller tappat?

image
Nunnan i Calcutta

För många år sedan läste jag en utmärkt bok av Richard Foster, “Streams of Living Water” där han systematiskt går igenom de 6 olika traditioner som finns och funnits i Kristendomen genom historien. Allt från den Sociala, den evangelikala, den kontemplativa, till den Karismatiska. Vi kristna tenderar ju att brinna lite extra för just någon av dessa traditioner och vår Kristna tro tar sitt uttryck i just den tradition och värderingar som vi brinner mest för. Jag tror att just där kan vi bli relevanta för vår omvärld. Klassiskt exempel: En Albansk nunna som en dag snubblar över något i Calcuttas slum som visar sig vara en människa vars fötter råttor, larver och flugor huserar kring. Där och då börjar hon sitt engagemang, visar sin Kristna tro, som sedermera för henne långt senare att få tala till alla världens ledare i FN. Kristendomen blev där och då relevant, på en bakgata i Calcuttas slum!

Själv beundrar jag allt socialt engagemang och ser att oftast börjar Gud där, för att sedan skapa relevans rakt in i människors hjärtan. Det var lika för Lewi Petrus, först när han började engagera sig socialt, började han få större inflytande och relevans i dåtidens samhälle. I vår lilla församlingsplantering i Sala, ser vi just detta hända. Dörrar av relevans och möjligheter öppnar sig och håller på att öppna sig, eftersom vi engagerar oss socialt, om än i liten skala.

En annan sak jag tror på som skapar relevans i människors liv, är mirakler. Är det något som har en förmåga att öppna upp människors liv, så är det mirakler, det övernaturliga, eller Super-Naturliga, som jag hellre beskriver det. I vår Gudstjänst idag, ville inte tacksägelseämnena ta slut på vad Gud gör i vår mitt just nu och vilken effekt det har på människor runt omkring oss. Ringar på vattnet av Andens verk ut från våra liv och vår vardag, till människor som möter det för första gången. Är det inte så vi läser i Apostlagärningarna? Mirakler, under och tecken till och med av inte vanligt slag?

Jag är övertygad om att det finns behov av andlighet bortanför nästa släpp av senaste Iphonen. Varför har det under 15 års tid varit en New Age väckelse, jo just utifrån människors längtan efter andlighet och det övernaturliga tror jag.

Varför inte be Gud ge dig ord och uppenbarelse in i din grannes situation och be sedan om mod att våga säga att göra det Gud uppenbarar. Det var ju just det som hände med lärjungarna. Ordet åtföljdes av under och tecken. Gud gav sitt Amen på de ord som lärjungarna frimodigt förkunnande, utifrån vad de hade fått lära sig av Jesus. Undervisa, predika och bota sjuka. Här har vi som frikyrka mycket att återta. Predikan som inte bara är from och uppmuntrande, men också utmanande, risktagande och trosviss. Inte bara i kyrkan, utan ute i samhället.

Det finns ju en mängd trender som sveper fram och tillbaka över vår jord, men en trend som jag gillar, är att de kristna åter igen börjar gå ut på gator och torg och be för sjuka, inte bara i Afrika och när vi är på teamresor, utan mitt i Europa. Man lyssnar in vad Anden säger och sedan lyder på det ordet. Helt plötsligt när man kanske kommer med ett ord om någons familje situation, blir Kristendomen relevant.

Jag tror att själva grunden till att kristendomen skall bli relevant i Sverige igen, är att Guds Kärlek åter får genomsyra våra liv så Kristus får lysa fram, genom en nunna, eller en vanlig “lärjunge” som delar ett profetiskt ord.

2 kommentarer

  1. Landsbygden avfolkas

    Regeringen gjorde ett hopp för att vända trenden om att det skulle bli lättare att få bygga vid stränder i glesbygden. Den nya strandskyddslagen har funnits i tre år. Men mycket lite har ändrats längs de svenska stränderna. När kommunerna ger dispens från strandskyddet säger tjänstemännen från länsstyrelsen nästan alltid nej. Det är därför som landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) inte har kunnat genomföras som det var tänkt i från början. Lagen bör ändras så att inte länsstyrelsen får någon överprövningsrätt.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s