Pressmeddelande: Utvisningen av Siavash Rahimi stoppad efter aktion

Idag skulle Siavash Rahimi utvisats till Iran. Siavash bor i Upplands-Väsby med sin fru och sina två döttrar på 18 och 6 år. Frun är sjuk i livmodershalscancer och orkar inte ta hand om familjen på egen hand. Detta har intygats från sjukhus och från döttrarnas skola respektive förskola.

Siavash Rahimi har konverterat från islam till kristendom och för det riskerar han dödsstraff i Iran. Dessutom har han varit politiskt aktiv. Migrationsdomstolen avslog hans ansökan om anhöriginvandring då de ansök att pappan inte hade starka band till familjen.

image
Jasmin, dotter till Siavash

”Vi i familjen älskar pappa och han älskar oss. Vi vill att han ska stanna till Sverige” säger Jasmin Rahimi, den äldsta dottern.

Polisen hotade Siavash. De sa till honom att om han gör motstånd vid utvisningen som kommer de utlämna information om Siavash asylskäl till myndigheterna på flygplatsen i Tehran. Det skulle innebära att svensk polis berättade till regimen i Iran om Siavash familj, om hans tidigare politiska engagemang och att han konverterat till kristendom. Om sådan information skulle lämnas skulle det innebära direkt livsfara för Siavash.

”Att svensk polis skulle lämna sådan information till regimen i Iran kan knappast vara lagligt” säger Jonas Bergström, flyktingaktivist.

Siavash skulle utvisats med flight QR090 kl 15:50 från Arlanda. Men efter många mail och telefonsamtal till Arlanda flygplats och Qatar Airlines, enorm uppmärksamhet i sociala medier och en aktion på Arlanda stoppades utvisningen. Polisen uppgav till Siavash att utvisningen stoppades på grund av aktionen.

En ansökan om verkställdighetshinder har lämnats in till Migrationsverket, dessutom kommer en överklagan till Europadomstolen att lämnas in ikväll. Nu har Siavash förts tillbaka till Migraitonverkts förvar i Märsta.

För kontakt ring Jonas Bergström, Aktion mot deportation, på 0733203086. Då kan också nummer till Siavash Rahimi, Jasmin Rahimi och advokaten lämnas ut.

För mer information se bergstromjonas.se

Bilden på Jasmin Rahimi får användas fritt. Se också intervju med henne här.

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s