Haddile, barnkonventionen och Billström

Haddile
Haddile

Svensk migrationspolitik har uppmärksammats mycket i media på senaste tiden, och nu är debatten riktigt livlig kring 2-åriga Haddile som Migrationsverket tänker utvisa ensam. Barnläkaren Lars H Gustavsson skriver i sitt blogginlägg Statlig barnmisshandel:

En liten flicka som först överges av sin mamma, som sedan misshandlas av mammans sambo, som omhändertas vid några månaders ålder och som sedan äntligen knutit an till en familj. Och som nu två år senare ska slitas loss från den familjen, sändas ensam till ett barnhem i ett land hon aldrig varit i och till ett språk hon inte förstår. Med den fromma förhoppningen att man ska kunna finna rätt på mamman (ingen vet var hon finns) och lyckas med en återförening. Så sanslöst oprofessionellt! Vilket cyniskt spel med en liten flickas liv och hälsa som insats!

Namninsamlingen för att stoppa Haddiles utvisning har fått över 20 000 underskrifter, lägg till din också om den inte redan finns där. De här hemska planerna kan vi omöjligen låta realiseras.

Men glöm inte att det inte är en slump att Migrationsverket vill kicka ut en ensam tvååring bara några veckor efter att de försökt utvisa två kvinnor till döden. Systemet är precis så här rubbat. Som Josefine Arenius skriver: vi snackar allvarliga systemfel som behöver rättas till genom lagändringar.

En sådan lagändring som diskuteras flitigt i anslutning till Haddiles fall är att göra barnkonventionen till lag. Det är naturligtvis något jag till fullo stöder, samtidigt måste vi också se över tolkningarna av den. Det är ju skrattretande och förfärligt på samma gång att företrädare för Migrationsverket hävdar att de minsann ser till Haddiles bästa när de tvångsutvisar henne, något barnrättsorganisationer och andra sakkunniga kraftigt vänder sig emot.

Tobias Billström. Foto: Johan Ödmann
Tobias Billström. Foto: Johan Ödmann

Jag kan komma på flera andra lagändringar som behöver göras, tillsammans med några andra i det kristna flyktingnätverket Dessa mina minsta snickrar jag på en debattartikel som tar upp dessa. Samtidigt är jag tyvärr rätt säker på att vår nuvarande migrationsminister Tobias Billström inte vill driva igenom den. Vi snackar mannen som anser att de enda papperslösa som ska ha rätt till vård är ofödda barn. Han försvarar även de mest inhumana tvångsutvisningar Sverige ägnar sig åt, och utan att ta partipolitisk ställning anser jag det solklart att han är en av Sveriges sämsta ministrar som inte anpassar sig efter folkviljan.

Det bästa som kunde hända svensk migrationspolitik är Billströms omedelbara avgång. Jag hoppas och ber att uppmärksamheten kring Haddile ska bidra till det.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s