Den kinesiska väckelsen i Uppsala Baptistkyrka

Uppsala Baptistförsamling ligger mig varmt om hjärtat. Först och främst för att jag bor tillsammans med fyra andra i dess pastorsbostad, men också för att det är en församling som rymmer starka visioner och varm kärlek. Kyrkan huserar en kinesisk grupp, som egentligen hör samman med en kinesisk församling i Stockholm men som utvecklat relationer med Baptistkyrkan. Om det hade varit en egen församling hade det troligtvis varit den snabbast växande i Uppsala.

image
Midhöstfirande

Just nu sitter jag och äter tillsammans med typ 150 andra i Baptistkyrkans församlingssal. Den kinesiska gruppen firar midhöst, en klassisk kinesisk högtid, genom att bjuda in massa andra kineser. Efter att vi har ätit kommer vi sjunga lovsång och så kommer någon att förkunna Evangeliet. Sen blir det frälsningsinbjudan och sen får man gå hem. Som en superkort version av Alpha. Eller väckelsemöte med krubb.


image
Väckelsepredikan

Grejen är att det funkar. Förra midhösten vände sig Baptistkyrkans evangelist Samuel Wångehag till mig under lovsången och sa ”De i lovsångsteamet var inte kristna för ett år sen.” Tre gånger har jag blivit inbjuden till att leda Bibelstudium hos den kinesiska ungdomsgruppen, varje gång jag var där var det antingen folk där för första gången eller så deklarerade någon att han/hon nu bestämt sig för att bli frälst. Eftersom det är så många nyfrälsta får man fokusera på de grundläggande frågorna, som treenigheten, frälsningen etc. Och eftersom det är så många nyfrälsta är de riktigt bra på att evangelisera.

Grunden till allt detta är en stark evangelikal tro som de anammat inte för att de fötts in i det utan för att de inser att den är sann. Jag kommer ständigt att tänka på min inspirationskälla broder Yun, som för övrigt kommer till Sverige i oktober, när jag träffar mina dem. Inte för att de upplevt samma saker och faktiskt inte heller bara för att de kommer från samma land, utan för att de har en så robust tro som inte har några som helst problem med att smitta av sig till andra. Det gör att den kinesiska kyrkan fortsätter växa både i Kina och Uppsala. Vad skulle den annars ägna sig åt?

5 kommentarer

 1. Bodde vägg i vägg med B -Kyrkan på Bangårdsg. Jag bodde på vandrarhemmet och delad etrångt rum me dbl.a en kines som underströk att han trodde på ödet så kanske hans öde var att vara granne med en kinesisk väckelsekyrka får man hoppas.
  Birgitta Asp

  Gilla

 2. Det är glada nyheter.
  Jag gillar Broder Yuns.
  Har läst boken ”Liljor bland törnen” som nämner Broder Yun.
  Broder Yun kommer till Livets ord i Uppsala i oktober om jag inte minns fel.
  Skall kolla på den predikan via nätet när den kommer upp.

  Jag har läst en del om väckelsen i Kina.
  Det har ju exploderat där under 70-talet och det är apostlagärningarna i dagens tid.
  De gamla missionärerna Hudson Taylor och co har inte arbetat förgäves utan nu kommer skörden i Kina.

  Gilla

 3. Hej Micael!
  Jag heter Raul och bor i Bologna -Italien…. Jag och min fru Li Fen (kinesisk) kommer att åka till Stockholm, så vi ville gärna ta kontakt med en kinesik församling… kan du hjälpa oss? Kanske maila några telefonummer eller adress….
  Tack på förhand och Gud välsigne dig på ett rikligt sätt!!!!

  Raul Grimani

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s