Begränsa inte Guds allmakt

"Lasarus, kom ut!"
”Lasarus, kom ut!”

På vårt möte i Mosaik i söndags så delade Hans Sundberg några tankar utifrån Johannes 11, om när Jesus uppväcker Lasarus från de döda. Han noterade att medan både Marta och Maria (Lasarus systrar) bekänner att Jesus har makt att hela de sjuka genom att de säger ”om du hade varit här hade min bror inte dött”, så är samma bekännelse också ett uttryck för en begränsning. Jesus kan väl bota på avstånd också? Framför allt inser ingen av dem att Han kan uppväcka Lasarus från de döda, än mindre att Han inom kort kommer att göra det.

Hans berättade att han hade hört en predikan utifrån Joh 11 på radio en gång. Det var den värsta predikan han hört. Prästen förklarade att texten ger ett uttryck för att Lasarus var bunden och inte kunde komma ut ur sig själv, men Jesus befriade honom från det så att han kunde känna sig fri.

Visst är man bunden om man är mumifierad, men det finns en liten detalj som prästen enligt Hans undvek att nämna: Lasarus var stendöd också. Naturligtvis kan Jesus hjälpa människor som känner sig psykiskt bundna, men Johannes fundamentala poäng med att berätta hur Han uppväckte Lasarus från de döda är att berätta hur Han uppväckte Lasarus från de döda. Hans allmakt är inte begränsad, Han kan göra mer än att leda terapi.

Bultmann har förstört Sveriges teologiska ledarskap. Övernaturliga Gudsgärningar är själva kärnan i kristendomen, så förnekar man dem förnekar man allt. Framför allt går man miste om enormt mycket som Gud vill göra. Liberalteologin har inte bara fel, den är otroligt tråkig.

Hans berättade historien om när han och hans fru Lotta var i Indien och talade med några lokala evangelister där. Dessa evangelister var otroligt effektiva på att plantera församlingar, och som församlingsplanterare ville förstås Sundbergs höra vad de använde för strategi. Ödmjukt och enkelt berättade evangelisterna att de går till byar där Evangeliet inte har förkunnats tidigare, och så frågar de lokala ledare om någon har dött nyligen. Om så är fallet ber de att Gud ska uppväcka personen, och om Han gör det är det väldigt enkelt att förkunna Evangeliet.

Surprise Sithole från Mozambique säger sig ha samma erfarenhet, enligt videon ovan. Den västerländska naturalismen tvingas utan belägg avfärda dessa människor som oupplysta vildar, då man i David Humes anda hävdar att mirakler per se inte kan ske. Problemet var bara att Hume byggde denna tes på sin egen begränsade erfarenhet. Att kyrkan ibland lyssnar mer på honom än på Surprise Sithole är ganska obegripligt. För om man vill följa vad Jesus säger och visar så är budskapet i Joh 11 väldigt tydligt: begränsa inte Guds allmakt.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s