Pensioner och barnbidrag räddar världen!

Glad världshungerdag!!

Hm, det där lät brutalt, men jag kan inte rå för att nån smarting översatte World Food Day så kasst. Snacka om pessimism. Om man vill råda bot på att 870 miljoner människor lägger sig hungriga varje kväll, vilket de flesta bör vilja råda bot på, lär det vara bättre att fokusera på maten än på hungern.

image

Det finns en utbredd missuppfattning om att anledningen till att folk är hungriga är att det är brist på mat. Sådana situationer kan uppstå vid katastrofer och krig, men den hunger som nyss nämnda 870 miljoner lider av beror på att de är fattiga och inte har råd att köpa näringsrik mat. Hungerbekämpning hänger intimt samman med fattigdomsbekämpning, och då är det ju praktiskt att världsfattigdomdagen (som är en usel översättning av International Day for the Eradication of Poverty) kommer redan imorgon.

Vad krävs då för att skapa denna hungerbekämpande fattigdomsbekämpning? Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan, skriver i en debattartikel i Svenskan idag att en viktig faktor är sociala trygghetssystem såsom barnbidrag, folkpension och sjukförsäkring. Dessa var oerhört viktiga för att bekämpa fattigdomen i Sverige, ändå glöms de bort i biståndet. Lysén konstaterar att trots att bistånd till sociala trygghetssystem fått ett ökat intresse internationellt ligger Sverige långt efter.
Det ska vi ta och ändra på! Joina Svenska kyrkans mailkampanj till biståndsministern. Kopiera texten, ange ämne ”Till biståndsminister Gunilla Carlsson” och skicka brevet till: registrator@foreign.ministry.se Glöm inte att skiva under mitt ditt namn:

Hej! Idag påminns vi om att nästan en miljard människor hungrar, trots att det finns mat så att det räcker till alla. Välståndet ökar i världen, men många får fortfarande inte sina grundläggande behov av näringsrik mat tillgodosedda.

Men det finns en lösning. Allt fler utvecklingsländer inför folkpensioner, barnbidrag och andra typer av sociala trygghetssystem. Genom kontanta bidrag direkt till de mest utsatta kan man minska hungern och fattigdomen. Erfarenheterna visar att när människor får kontanta stöd går pengarna i hög grad till barnens mat, skolgång och hälsovård. Sociala trygghetssystem leder till en friskare och mer välutbildad befolkning som på sikt ger ökad tillväxt och utveckling i hela samhället.

Nationella regeringar har ansvaret för att införa sociala trygghetssystem och jag är glad att det finns exempel på stöd till uppbyggnad av trygghetssystem i Sidas arbete, men jag tror att Sverige kan göra mer. Sverige har inte bara finansiella resurser att bidra med, utan också egna erfarenheter, utifrån vår långa historia av att bygga upp sociala trygghetssystem.

Jag önskar att du som biståndsminister gör stödet tillsociala trygghetssystem till en prioriterad fråga i Sveriges bilaterala bistånd och att detta återspeglas i den kommande biståndspolitiska plattformen.

Svensk biståndspolitik ska genomsyras av ett rättighetssperspektiv. Sociala trygghetssystem sätter den enskilda människan och hennes rättigheter i centrum genom att vi litar på hennes förmåga att själv avgöra hur de resurser vi bidrar med ska användas. Därför borde Sverige prioritera denna typ av stöd i sitt biståndsarbete.

Med vänlig hälsning
(Skriv under med ditt namn och hemort)

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s