De giriga moderaterna

image

Om någon har denna världens tillgångar och ser sin broder lida nöd men stänger sitt hjärta för honom, hur kan då Guds kärlek förbli i honom? (1 Joh 3:17)

Med moderaterna i spetsen har vi fått en regering som sköter sig uselt när det gäller mänskliga rättigheter. Vi har en utrikesminister som med knarklangar-resonemang försvarar svensk vapenexport till Saudiarabien, vi har en handelsminister som promotade försäljning av radarutrustning till Khaddafi, och vi har en migrationsminister som tycker det är rättssäkert när vi utvisar människor till tortyr och avrättning. Ingen av dessa har tvingats avgå för detta. 

Moderaterna är även lika usla när det gäller miljö- och biståndspolitik. För inte så länge sedan stod Reinfeldt i Agendas partiledardebatt och deklarerade att Åsa Romsons kritik av regeringens miljöarbete bara är tomma ord eftersom Sverige uppnår sina miljömål. Nå, det var rätt så fel eftersom Sverige enligt Naturvårdsverket missar 14 av sina 16 miljömål med den nuvarande politiken. Inte nog med att Reinfeldts regering sköter miljön så dåligt, de är så ointresserade att de inte ens verkar veta om det!

Det värsta är att fattiga människor drabbas hårdast av denna dåliga miljöpolitik. Idag kunde SvD avslöja att moderaterna vill sänka anslagen för klimatanpassning i utvecklingsländer. Dessa pengar är till för att hjälpa fattiga människor att hantera de påfrestningar och naturkatastrofer som klimatförändringarna innebär. Det är de som tar den hårdaste smällen när klimatet förändras, trots att det är de rika länderna som till största del orsakat klimatförändringarna (se klippet nedan). Därför har man inom ramen för UNCCC kommit överens om att rika länder ska ge klimatbistånd.

År 2020, dvs om bara åtta år, är det meningen att de rika länderna ska ge 100 miljarder dollar per år. Sverige bestämde sig för att till en början ge en miljard kronor per år, dvs ungefär en promille av målsumman, ganska lite alltså men ändå bättre än ingenting. Tanken är att genom att succesivt öka denna summa kunna bidra till att vi når målsumman 2020. Men nu avslöjar som sagt SvD att moderaterna vill halvera (!!!) klimatbiståndet till 500 miljoner. Detta möts av raseri hos de andra allianspartierna, inte minst hos miljöminister Lena Ek (C).

Vad värre är att dessa pengar, oavsett vilken nivå de ligger på, sedan 2008 tas från den vanliga biståndsbudgeten. Det innebär att de som betalar för de fattigas klimatanpassning inte är rika välbärgade svenskar utan andra fattiga! Detta trots att klimatöverenskommelsen i Köpenhamn 2009, som Sverige skrev under på, tydligt sa att pengarna som rika länder ger till fattiga för klimatanpassning ska vara ”nya och additionella”.

Hur får regeringen detta att gå ihop? Jo, genom att argumentera för att vi ska ge mindre pengar till de fattiga! FN har uppmanat världens givarländer att ge minst 0,7% av sin bruttonationalinkomst (BNI) till bistånd. I Sverige finns det en bred överenskommelse bland politiker att vi ska gå ännu längre och ge 1% av BNI, det så kallade enprocentsmålet. Som jag skrivit förut har dock vår moderata biståndsminister Gunilla Carlsson ett minst sagt ambivalent förhållande till detta enprocentsmål. Å ena sidan brukar hon skryta med att alliansregeringen ”är den första svenska regering som konsekvent har levt upp till [enprocentsmålet] under mer än en mandatperiod.” Å andra sidan gick hon för bara fyra år sen ut tillsammans med moderaternas dåvarande partisekreterare Per Schlingmann och sa att de vill slopa detta enprocentsmål. Dubbelmoral?

När hon sedan konfronteras med att Sverige urholkar biståndet genom att inte bara finansiera klimatanpassning därifrån utan även saker som flyktingmottagning här i Sverige, säger hon att det inte gör något ”eftersom Sveriges ambitioner på biståndsområdet redan är högre än de internationella mål som satts upp.” Hon vill fortfarande bara ge 0,7% i praktiken alltså, resten kan man göra lite vad man vill i för att ge sken av att biståndet uppgår till 1%. Moderaternas biståndsambitioner skiljer sig alltså inte särskilt från Sverigedemokraternas, som också vill sänka biståndet till 0,7%.

Jag vet att det är rätt tabu bland kristna att ta ”partipolitisk ställning”, men kom igen, det här kan vi väl inte acceptera?

34 kommentarer

  1. Hej Samuel! Jag hoppas verkligen att vi inte är lika rika i Sverige framöver som vi är idag, eftersom vår nuvarande livsstil förstör miljön och upprätthåller global orättvisa. Om alla levde som vi skulle det behövas tre jordklot. Alltså måste vi leva tre gånger så enkelt.

   Om detta är vad UNDP förutspår är jag dock osäker på. HDI mäter inte bara inkomst utan även medellivslängd och skolgång. Och även om ekonomin växer kan HDI minska om andra länders ekonomier växer mer. Det skulle vara intressant att se hur UNDP förklarar Sveriges siffror.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Ett sätt att ”leva tre gånger så enkelt” är att våga trotsa samhällets hets när det gäller att ständigt köpa nya produkter. Problemet blir att om vi inte köper så riskerar människor att bli av med sina jobb, BÅDE i Sverige och i de länder där många av våra lyxartiklar produceras. Jag skriver lite om detta i min artikelserie om ”enkelhet” just nu. Det är svårt att veta hur man ska göra, jag personligen kommer trotsa Apples ”planerade åldrande” och göra allt jag kan för att laga min iPhone istället för att köpa en ny när den går sönder.
    http://www.heawenson.com/enkelhet-del-2-av-4-slit-och-slang/

    Gilla

 1. iof, om fattigdom och misär drar oss närmare Gud så kanske det skulle komma på sin plats.. pengar har ju som bekant en förmåga att ta plats i hjärtat.

  Gilla

 2. Fattigdom drar en människa aldrig närmare Gud.
  Bara pånyttfödelsen gör det.
  Jag har bott i fattiga länder och sett fattiga som är kanske de mest giriga i hela världen.

  Vad som behövs är ett djupt verk i människans hjärta.

  Gilla

  1. Förföljelse, fattigdom och misär har många gånger låtit folk förstå att de verkligen behöver Jesus.. menade inte per auto att när man är fattig så kommer man till tro. Utan att ibland kan det vara så att när man står vid ruinens brandt så kanske bara Jesus är den sista utvägen. Så var det för mig i alla fall.

   Gilla

   1. Sen är ju förföljelse en frukt av att man följer Jesus med.. ja nu är jag ingen expert som ni är på ämnet så ska dra mig tillbaka från denna debatt 🙂

    Gilla

 3. Många som har varit och missionerat i fattigare länder har ofta bevittnat att Guds glädje och kärlek syns tydligare där än i till exempel ett industriland som vårat. Självklart har kulturen (särskilt den Afrikanska) betydelse också..

  Och självklart så har alla ett begär efter pengar, inte nödvändigtvis pengar i sig själv men det som pengar ger. Mat, tak över huvudet med mera. Och i dessa länder så snackar vi inte bara ‘3 gånger så enkelt’, utan då snackar vi verkligen TOKDÖTT ekonomiskt på alltför många ställen, så jag förstår varför folk blir ”giriga”, särskilt om det dyker upp en vit person. Tycker dock inte man bör se detta som girighet utan mer som ett rop på hjälp..

  Gilla

  1. Hej Emanuel!

   Jag har egentligen väldigt svårt för den politiska maktstrukturen överhuvudtaget, eftersom statens maktmedel är organiserat våld. Det gäller inte alla beslut, om man anammar fri invandring till exempel innebär det mindre våld, men ofta så är det så. Guds Rike däremot är inte av denna världen.

   Sen är en annan fråga vilket partis värderingar jag mest kan hålla med om. Eftersom alla politiska ideologier tillkom minst 1700 år efter Jesus ser jag dem alla som mänskliga konstruktioner som alla har fel och brister. Dessutom tenderar svenska partier att ändra sig fram och tillbaka, varför det är svårt och ganska riskabelt att namedroppa partier. Fast åtminstone i de frågor jag diskuterar ovan står MP mig närmast just nu. Men det gör å andra sidan Diakonia, Kristna Freds och NSF också.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

  1. Hej igen!

   Fängelsestraff är absolut en form av våldsutövning, polisen frihetsberövar ju människor och använder våld om de protesterar. Det är en av anledningarna till att jag tycker att kristna inte kan vara poliser. Kyrkans uppgift är att vara en motkultur i världen som sprider Guds Rike inte genom att härska över människor utan genom att tjäna dem.

   Kyrkan och världen beter sig på två olika sätt. Jag argumenterar inte för en tvåregementslära där kristna hipp som happ kan bestämma sig för att gå över till världens moral och börja använda våld. Nej, jag menar att kyrkan inte ska verka politiskt utan inom det civila samhället. Naturligtvis kan man påverka politiker, men inte bli en utav dem, då hamnar man i den konstantinska fällan.

   Så för att svara på din fråga: inom de områden där kyrkan verkar ska fängelser inte behövas, och vi ska motverka den brottslighet som ändå finns i den Helige Andes kraft genom att besegra det onda med det goda. Eftersom kyrkan inte upptar hela nationen så krävs fängelser utanför kyrkans sfär, det är där överhetens svärd verkar så att säga. Men kristna kan omäjligen delta i sådana våldsaktiviteter.

   Hoppas det var klargörande. Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Om någon är låt oss säga ” besatt ” av en ond ande och skadar sig själv genom att skära sig själv med ett vasst föremål. Skulle inte då en våldshandling för att förhindra att denna personen dör vara på sin plats? Dvs fasthållna armar och ben exempelvis. Eller skulle du stå och be och vänta på ett mirakel istället för att ingripa fysiskt?

    Om du tycker att fängelsestraff är våld så måste ju att hålla fast någon mot dennes vilja vara våld med då. Eller hur?

    Sen tycker du att de som inte är kristna kan ta hand om jobben som inte en kristen kan göra, eller förespråkar du full anarki?

    Gilla

 4. Micael, tycker du att lärare ska gå in och bryta ifall det blir bråk mellan elever? Får de t.ex hålla fast dem osv. Eller räknas det som våld? Eller hur ska man göra då?

  Gilla

  1. Jag svarar er båda på en och samma gång 🙂 Nja, att hålla fast någon åstadkommer ju inte fysisk skada till skillnad mot om man slår eller skjuter någon. Annars hamnar vi i en beröringsskräck där vi inte vill hindra folk från att gå nerför stup om det innebär att hålla fast dem. Det poliser gör kan inte liknas vid när lärare stoppar bråk eller när man håller fast någon som vill skada sig själv, eftersom de till skillnad från exempelvis lärare har i uppgift att även skada eller döda folk om de tycker det är nödvändigt.

   Exorcism är för övrigt en bra ickevåldslig metod för konfliktlösning. Jag skulle inte benämna det mirakel som du gör Samuel eftersom det normala är att demonerna flyr i Jesu närvaro. Eller brukar du misslyckased dina exorcismer? 😉 Kolla in https://helapingsten.wordpress.com/2011/04/18/befrielse-och-lakedom/

   Gud välsigne er!

   Gilla

   1. Om jag ska förstå dig rätt… du hade önskat en polisfri stat? Får man fråga vad du hade tänkt istället för poliser i sådana fall? 🙂

    Jag har faktiskt aldrig utfört en exorcism , däremot har jag själv haft en ond ande i mig innan jag blev frälst, som försvann när jag bestämde mig för att gå korsets väg och följa Jesus… har dock bett för dig många gånger , vet inte om det går att likställa som exorcism riktigt. Som jag sagt tidigare, vi kan omöjligt dricka ur samma källa, eftersom mycket av det du hyllar avskyr jag…

    Gilla

    1. Oj, skulle du hävda att bara en av er två (du och Micael) kan vara frälst? Intressant diskussion förövrigt om våldsutövande. Jag är lite kluven i frågan för tillfället.

     Gilla

     1. Ja , precis, det är så många saker som exempelvis hans syn på judarna och Israel, vilka andar som förekommer hos vissa sk förkunnare med mera.. ja det är ungefär som kristendom och islam, så känner jag i alla fall.

      Gilla

      1. Skillnaden mellan mig och en muslim är dock att jag bekänner Jesus som Herre med min mun och tror i mitt hjärta att Gud har uppväckt Honom från de döda, därför är jag frälst (Rom 10:9). Varken synen på Israel eller vissa predikanter är frälsningsavgörande enligt Bibeln, och kan därför inte anses vara lika allvarligt som att förneka att Jesus är Guds Son eller att Han har uppstått från de döda.

       Gud välsigne dig!

       Gilla

       1. Jag vet att du inte är en muslim, men lika andligt främmande för mig som en ,menade jag.

        Vi tolkar bibeln väldigt olika tror jag, du ser inte vad jag ser och jag ser verkligen inte det du ser. Den guden du lyfter upp här på bloggen känner jag mig väldigt främmande för. Vilket leder till att ”jag” måste vara vilse enligt dig ( du kan säga det de är lugnt )

        Det handlar inte om personliga åsikter om man gillar grönt eller rött, utan det handlar vist om frälsningsavgörande saker, som att man är under falska andar / Är emot Israel och sympatiserar med deras fiender. satan vet vem Jesus är han med!

        Gilla

       2. Jag ger upp detta samtalsämne för snart kommer du med din tolkning som motsäger min och att mina resonemang inte är bibliska, vilket jag tycker de faktiskt är.. Är troligen inte lika bildad som dig när det kommer till att formulera sig och besitta kunskap och retorik med mera. Även bibeln verkar du nog kunna bra mycket mer än mig.. Men som jag hörde i en sång ” How can i be silent, when i know the truth ” aja lev väl herrn

        Gilla

        1. Hej!
         Vet att du skrev att du drar dig ur samtalsämnet, så känn dig fri att inte svara på denna kommentar. Med det sagt.

         Utan lägga någon värdering i det låt oss anta att Micael har fel i alla frågor du har nämnt, men ändå älskar Jesus och har ett gott uppsåt. Tror du inte att Gud räddar honom? För vi är väl räddade av nåd och endast nåd, och inte genom våra gärningar. Det är stor skillnad på att tycka att någon är helt galet ute och att anse att personen i fråga kommer möta evig fördömelse. Du är helt fri att tycka att någon är fel ute men att säga att någon kommer gå förlorad när personen själv säger att han bekänner Jesus är en helt annan sak, något jag inte kan finna prejudikat för i Bibeln.

         Själv går jag just nu Bethel Church´s Bibelskola. Så jag är väl också körd enligt din standard… och ändå har jag aldrig tidigare träffat så många människor som älskar så passionerat, lever sina liv i sådan renhet och helighet, läser sin Bibel så mycket som de människor jag nu lever med. Sen jag kom hit har jag börjat läsa Bibeln mycket mer än tidigare, jag tillber mer, jag ber mer och ändå skulle många (du med?) säga att jag troligtvis är demoniserad. Ett ont träd kan bära god frukt eller hur var det?!

         Din Broder (vare sig du vill eller inte 😉
         Oscar Thörn
         oscar.thorn@telia.com

         Gilla

         1. alltså, vem som är räddad eller ej vet bara Gud.. jag säger inte att ni är demoniserade eller nåt. Det vet jag inte ärligt talat. Men de läror ni tyr er till tror jag däremot är av ondo snarare än av godo. Det är min personliga övertygelse att det finns många falska messias som presenteras idag, och bara 1 sann. Jag ser ingen skillnad på dessa new age gårdar som man sett i media och bethel church, den enda skillnaden är att B.C nämner Jesus , annars är det ungefär samma gemenskap och andliga erfarenheter som upplevs.. det är föresten inte ”min standard” utan bibelns jag följer

          Gilla

          1. Då missförstod jag dig, men du skrev faktiskt att det var ”frälsningsavgörande saker” du ansåg att vi tänkte fel om.

           Hur kommenterar du då min upplevelse? Jag kan säga att Bethel gör lite mer än nämner Jesus, (har du besökt Bethel?) Han är central för allt som görs här och jag kan säga att under mina två månader här har hört mer predikan om omvändelse och överlåtelse till Kristus än jag gjort på flera år…

           Jag hittar inte någonstans i Bibeln att en viss doktrin om Israel är avgörande för frälsning etc… Vad jag däremot hittar är Romarbrevet 10:9, som är ganska glasklart om man bekänner Jesus som Herre och i sitt hjärta tror att Han återuppstod från det döda blir man räddad. Finns inget sätt att argumentera mot det, vår räddning har varken med teologi eller gärningar att göra.

           Din Broder
           Oscar Thörn

           Gilla

         2. ”låt oss anta att Micael har fel i alla frågor du har nämnt, men ändå älskar Jesus och har ett gott uppsåt. Tror du inte att Gud räddar honom? För vi är väl räddade av nåd och endast nåd, och inte genom våra gärningar.”

          Du säger emot dig själv. Man blir räddad av nåd. Inte genom att man älskar Jesus och har ett gott uppsåt. Man blir inte heller räddad eftersom man älskar så passionerat, lever sitt liv i renhet och helighet och läser Bibeln mer än andra, tilber och ber mer än andra. Detta är i princip samma som hur farisén såg sig själv i berättelsen Jesus berättade om farisén och publikanen vid templet. Han såg sig som bättre än andra och tackade Gud för att han var bättre än andra. Publikanen vågade inte ens titta mot himlen men bad endast om nåd. Det var han som blev rättfärdig och inte farisén.

          En liten varningsklocka bara.

          Gilla

          1. Hej Daniel!
           Jag borde ha skrivit ”tror på Jesus i sitt hjärta” (rom 10:9). Vi är räddade av nåd men vi måste faktiskt acceptera nåden för att bli räddade. Det var det jag menade med min inledande paragraf. Poängen var att perifera frågor inte inverkar på vår räddning.

           Nästa paragraf var en helt ny tanke, men i samma spår. Många på internet/bloggar anser att Bethel Church mer eller mindre lär ut falska läror, t.ex. jämför Samuel Bethel med new age i sin nästa kommentar. Min poäng var att om man inte håller med om någons läror så borde man titta på frukten innan man dömer (så länge denne ”någon” skriver under på den apostoliska trosbekännelsen). Om man blir frälst borde man väl genom Helig Andes kraft också bli förvandlad? Jag menar inte att ”frukten” blir vår frälsning utan att ”frukten” vittnar om det Jesus gör i oss. Sen vet jag inte vart du läste att jag tyckte att någon var bättre än någon annan, det är ju genom Guds kraft vi blir förvandlade så att vi inte kan ära oss själva genom våra gärningar, utan våra gärningar ärar Honom.

           Jag ber om ursäkt om jag verkade elitistisk, jag försökte vissa på min poäng. Nämligen att vi borde titta lite mer på frukten innan vi dömer ut tusentals människor.

           Din broder
           Oscar Thörn

           Gilla

 5. Tjenare broder Micael!
  Vill börja med att säga att jag diggar ditt engagemang för de fattiga som f.d kommunist och numera kristen så kan jag inte annat säga än att jag håller med dej i mycket. Sociala orättvisor och förtryck bör bekämpas.

  Jag reagerade på en sak du skrev ”Fängelsestraff är absolut en form av våldsutövning” Det är sant att det kan vara en våldsutövning. Men en människa som hamnar i buren har ofta gjort något illa för att hamna där. Och hamnar den inte där så kan denne komma och göra ännu mer människor illa direkt eller indirekt.
  I fängelset kan denne få ett uppvaknande på vad den håller på med och vända om från sin väg.

  Jag vet folk som suttit inne både i fängelset och tvångsvård för narkomani som säger att de är glada att de hamnade i fängelset respektive behandlingshem för först då fick de upp sina ögon hur fel de levde.

  Önskar av djupet i mitt hjärta att inga fängelser skulle behövas och att jag kunde ha min cykel olåst eller min dörr utan att någon skulle stjäla den, men det är inte så nu. I himmelen lär vi inte behöva låsa våra dörrar. Jag längtar efter Herrens återkomst så oerhört mycket.

  Vad jag vill säga är att det inte är så svart och vitt. Fängelser behövs tyvärr Jag har träffat många farliga människor, de behöver vård och ska vara inlåsta och förhoppningsvis få möta Jesus.Därefter de inte är nåt hot mot oskyldiga människor ska de naturligtvis släppas ut.

  Att vissa poliser använder onödigt våld är helt fel.. Men tyvärr så behövs de i samhället. Samhället ska bli ännu kallare och mer kärlekslöst. Vi behöver Guds beskydd och ett av är nog att det finns poliser som kan gripa våldsmän.

  Michael i välmening, men ibland när jag läser det du skriver tycker jag mej se att du kommer från en medelklass familj och levt väldigt skydda i ditt liv. Lite naiv och ung..

  Må Gud välsigna dej broder!
  Jag ber för dej…

  Gilla

 6. Lägg ner politikern o låt Kungen regera. Hundratusen politiker och alla dessa myndigheter som inget gör skulle avskaffas osså ger vi dessa skattepengar till de som behöver dem mest. För övrigt kunde det också stått de giriga Sossarna eller de giriga Miljöpartisterna där ibland räknat Isabella Löven med en månadsinkomst på 130 000 kr och pension vid 55 års ålder för VADÅ. Politikerna har tappat fotfästet och vet inte vad sunt bonnförnuft är. För vår kristna tros ytrandefrihet tror jag att Alliansen är ett bättre alternativ än det röda blocket.

  Godnatt! Finns det något värre än politik?

  Gilla

 7. Att alliansen ett bättre alternativ med tanke på yttrandefrihet rimmar väldigt illa med den politik som tex moderaterna fört. Att Bernadotte skulle få makten i Sverige ber jag vår Gud innerligt bevara oss ifrån . Bernadotteerna har i vårt land motarbetat demokrati och reformer på alla plan

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s