10 sätt att tråka ut en sökare

1. Det är skillnad på att förkunna evangelium på ett enkelt sätt och att förenkla evangeliet. Att berätta på ett enkelt, engagerat och personligt sätt väcker nyfikenhet och längtan. Att däremot förenkla de goda nyheterna så till den grad att man glad i hågen utlovar frid, frihet och evigt liv utan att det krävs någon som helst form av engagemang gör evangeliet oattraktivt. Ett säkert kort för den som önskar tråka ut en sökare.

2.  Att vara varmt mottagande och omhändertagande när sökaren så småningom ämnar nedsätta sina fötter i kyrklig miljö en söndag förmiddag, för att sedan lämna denne vind för våg när det är dags att bege sig hemåt (och se till att aldrig umgås utanför kyrkan) är ett effektivt sätt för att få sökaren inte bara uttråkad, utan också besviken på Guds församling och i slutändan på Gud själv.

3. Låtsas som om den helige Ande inte finns. Tråkautsökare

4.  Presentera Jesus som en mysfarbror, en uttagsautomat, en man i byrån eller som en mysig och underhållande iphoneapp placerad bredvid quizkampen och angry birds och se tråkighetsmätaren skjuta i höjd.

5. Tala illa om andra församlingar, samfund och kristna organisationer. Dra gärna några skämt.

6. Låt inte din kristna tro på något sätt ta sig uttryck i det lev du lever utanför kyrkan. Undvik samtalsämnet, sätt dig själv före din nästa och umgås inte med Gud överhuvudtaget. Inget är tråkigare än en tro som bara består av massa fromt prat.

7. Starta hätska diskussioner i församlingen beträffande onödigt ofta omnämnda oväsentligheter.

8. Gör sökaren uppmärksam på att han/hon behöver bli fri från sina laster, sluta upp med sina intressen, säga upp sina kontakter och vattenkamma sig innan det blir tal om någon frälsning.

9. Vid samtal: använd din värsta ”kristnanesiska”. Släng gärna med formuleringar som ”offerlammets blod”, ”syndanöd”, ”helbrägdagörelse” och ”friska källsprång i tåredalen” så blir du garanterat betraktad som ett UFO. Oförståelse –>Ointresse –> Tristess.

10. I allt du gör, intressera dig inte för sökaren i annat än som frälsningsobjekt.

16 kommentarer

 1. Frida, ”3. Låtsas som om den helige Ande inte finns.”

  Den helige Ande och Ordet är ju ett som skriften säger. Hur upplever kyrkor och samfund Efesiebrevet 4:4-5, då var och en gör gällande att stå för sanningen?

  ”en kropp och en Ande, liksom I ock bleven kallade till att leva i ett och samma hopp, det som tillhör eder kallelse – en Herre, en tro, ett dop, en Gud, som är allas Fader.”

  Ja här finns det många meningar om vad detta bibelställe skall betyda.

  Guds frid
  lärjungen

  Gilla

  1. Hej! Tack för din kommentar! Tanken med detta inlägg var att med glimten i ögat peka på hur vi ibland ”förtråkigar” det största äventyr man kan vara med om – livet med Gud. Jag menade att om man vill tråka ut en sökare så är ett effektivt sätt att ”låtsas som om DHA inte finns” och på så sätt avskärma sig från den enhet, ledning, frukt och de gåvor och annat bra som Anden skapar och ger. Och du måste hålla med mig om att det skulle vara jättetrist! Nu menar jag inte att jag mött människor eller församlingar som gjort så till den graden, även om det ligger någon form av sanning eller erfarenhet bakom de flesta av ”uttråkningssätten”. Men ibland tror jag att vi medvetet förnekar att det finns något som binder oss samman, som verkar inom oss och leder oss. Att Gud bor i oss och är verksam här och nu.

   Gilla

 2. Hej! Håller med dig. Vad är det som binder oss samman då? Vad tycker du är det centrala som binder de troende samman?

  Fridens
  lärjungen

  Gilla

  1. Tjenixen! Ursäkta det sena svaret, har varit utomlands en sväng utan internet. Hursomhaver – intressant fråga, om än lite ”off topic” och för stor för att svara på i en sådan här kommentar.
   Jag har suttit här och klurat då jag anar att du vill ha ett djupare svar än ”Gud”. Men jag kan inte ge dig ett sådant. Jag tror att enhet är ett Guds verk i en värld av människor som har betydligt lättare att orsaka splittring än att hålla ihop. Jag skulle kunna peka på olika faktorer som dopet, kärleken till varandra etc, men allt sådant är oväsentligt om man inte talar om Gud först. Man kan fråga sig:
   – Är det TRON på Gud som binder oss samman?
   – Är det att Gud BOR I OSS genom sin Ande som binder oss samman?
   – Är det BEKÄNNELSEN att Jesus är Herre som binder oss samman?
   – Är det KÄRLEKEN till Gud som binder oss samman?
   – Är det TILLBEDJAN till Gud som håller oss samman?
   Jag tror det är alltihop och mycket mer än så. Men framför allt tror jag att det är VAD GUD HAR GJORT FÖR OSS som binder oss samman – att vi alla har fått möta nåden och kärleken i Jesus Kristus och har fått tagit emot Anden som gåva. Den sanningen tror jag är det centrala som binder troende samman.

   Gilla

   1. Frida: I en tid då människor söker meningen med livet, så erbjuds en mångfald av nyandlighet. Hur kan man då veta att det andliga är från den ende Guden som har skapat himmel och jord? Jo det finns bara en mall som håller. Det är Guds Ord.

    Det var dit jag ville komma så….Om människor säger sig vara troende och menar att delar av skriftens ord var för en förgången tid så måste det vara fel.

    Om nu skriften säger att Jesus är både Herre och Kristus (Messias) kommen i köttet. Vad betyder det då för alla troende. Är Jesus denne Herren som (en Herre) som talade till profeterna i gamla testamentet osv, eller finns det flera personer som kallas Herren. Jag tycker man kan fundera över detta. Gud är En, och det är så tragiskt att människor tror att det ska få uppleva efter jordelivet TRE PERSONER som är GUD, tänk på det. Det går inte ihop. Det finns ingen annan danad kropp en Ordet, Herren.

    Irenaeus, Justin Martyr mfl. som var en kedja i förkunnelsen efter lärjungarna förtydligade Logos så bra, så att alla människor borde veta att Herren Jesus är FÖDD från evighet. Fadern som gick in i sin kropp, Sonen, Ordet, en person, Herren i Nya och Gamla testamentet. Hade han varit kvar i Faderns oföränderliga källa så hade Gud inte varit tillgänglig för människan, men nu gick han in i Ordkroppen, Jesus och genom honom skapade han människan till sin avbild, till ANDE,KROPP och SJÄL. En kropp som är Jesus som är vår Gud. Fadern i Sonen.

    Guds frid
    lärjungen

    Gilla

    1. Förstår jag dig rätt om jag säger att du menar att tron på Guds ords auktoritet, äkthet och relativitet är det som håller de troende samman eftersom skriften uppenbarar vad Gud har gjort och Guds vilja för oss, och för att Guds ord är vårt rättesnöre och vår kompass i det kristna livet? Isåfall håller jag med dig, och det motsäger inte vad jag svarade dig förut, eftersom en tro på Gud är väsentlig för att tro på Guds ord.

     Gilla

 3. Hej, Du skriver : ”1. Det är skillnad på att förkunna evangelium på ett enkelt sätt och att förenkla evangeliet. Att berätta på ett enkelt, engagerat och personligt sätt väcker nyfikenhet och längtan. Att däremot förenkla de goda nyheterna så till den grad att man glad i hågen utlovar frid, frihet och evigt liv utan att det krävs någon som helst form av engagemang gör evangeliet oattraktivt. Ett säkert kort för den som önskar tråka ut en sökare.”

  Om du skulle predika evangelium på gatan inför en bunt icke treonde vad skulle du då säga för att inte ”tråka ut dem”

  Kan du ge ett konkret exempel.

  Tack!

  Gilla

  1. Hej! Tack för din fråga!

   Jag tycker att gatuevangelisation är oerhört viktigt. Micael har skrivit ett oerhört bra blogginlägg om vikten av gatuevangelisation. Sen längtar jag också efter att se att förkunnelse av evangelium får bli en naturlig del av min vardag vart jag än befinner mig.

   Det jag vill försöka få fram genom min lilla punkt härovan är att jag tror att det är en fara att försöka anpassa evangeliet så till den grad att man börjar plocka bort centrala delar av evangeliet för att det ska låta som ”världens deal”. Det blir någon slags telefonförsaljarevangelisation. Jag vet inte om du har sett sådana tendenser, men det är något jag har tyckt mig se.

   För att mitt svar inte ska bli för långt så tar jag några punkter som jag tror är viktiga när man berättar evangeliet för icke troende.

   * För att återkoppla till min ovanstående punkt så tror jag att vi behöver komma bort från telefonförsäljarevangelisationen och börjar berätta för människor varför de behöver Jesus.

   * Jag tror också, enligt blogginläggets punkt, att en Gud som faktiskt utmanar till efterföljelse (som Jesus när han räcker ut handen och säger ”följ mig”) lockar mer än en uttagningsautomat-gud som spottar ut sedlar. Uttagningsautomater finns det gott om i vår värld, vad som lockar mer än vi kanske anar, är något äkta och något som utmanar.

   * Jag brukar säga att det är få predikningar jag kommer ihåg, men jag kan säkert berätta om ett hundratal vittnesbörd som jag har fått höra. Därför tror jag att vittnesbörd om vad Gud har gjort i mitt liv är något som människor lyssnar till.

   * Sen tror jag också på att faktiskt låta människor erfara Gud vid evangelisation. Att ta tillfället att erbjuda förbön, antingen för helande eller bara be att Gud ska röra vid personen. Det är alltid häftigt att se en icketroende bli berörd av Gud – en upplevelse som skakar om och är svår att ”bortförklara”.

   Och nu kommer mitt exempel:
   Skulle jag stå och predika evangelium inför en bunt icketroende på gatan skulle jag göra ungefär såhär:
   – Börja med ett kort vittnesbörd (såhär var det – det här gjorde Gud – så här är det nu)
   – Presentera Gud genom att knyta an till vittnesbördet. ”Sån är Gud, och större än så! Faktum är att..” och sedan på ett enkelt sätt berätta vad Gud har gjort för dem och varför de behöver Jesus (de goda nyheterna)
   – Avsluta med en inbjudan till förbön. Och inte ”Vill-du-bli-frälst-räck-upp-din-hand” utan helt enkelt ”Och Gud är här här och nu. Och om ni vill kan jag be för er att Gud ska röra vid er..”
   – Och såklart svara på deras frågor.

   Jag tycker att det fungerar precis lika bra i ett enskilt samtal i en busskur också.

   Så skulle jag spontant göra. Men jag tror inte på modeller. Däremot tror jag på Andens ledning och vill därför avsluta med att stryka under att det absolut viktigaste när man ska till att förkunna evangelium är att låta sig ledas av Guds Ande.

   Detta blev ett långt svar. Jag kan helt enkelt inte tänka mig att evangeliet kan upplevas som tråkigt! Gör det det måste det vara något vi har utelämnat eller inte vågar leva ut.

   Fråga om det är nåt du inte förstår.

   Gilla

   1. Jo, jag har har stött på telefonförsäljar evangelisation och det har hänt att folk som kallar sig kristna försöker avbryta mig mitt under predikan på gatan för de gillar inte att jag talar om den kommande domen (Apg 24:25)

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s