Låt bara troende rösta i Svenska Kyrkan

image
Bild från svenskakyrkan.se

För några dagar sen publicerades en väldigt intressant debattartikel av statsvetaren Andreas Johansson där han argumenterade för att SD:s makt i kyrkovalet är ett medialt påhitt. ”När SD för första gången ställde upp i kyrkovalet 2001 fick man 0,8 procent, att jämföra med 1,9 procent i 2002 års riksdagsval. 2005 ökade man i kyrkovalet till blygsamma 1,7 procent, medan man i riksdagsvalet 2006 fick 2,9 procent. 2009-10 var motsvarande siffror 2,9 respektive 5,7 procent.” SD lyckas alltså alltid sämre i kyrkovalen än i Riksdagsvalen. Detta kan enligt Johansson bero på att många av SD:s väljare är väldigt religionskritiska och att partiet överlag har svårt att mobilisera till detta val, precis som till Europaparlamentet.

Med denna bakgrund får SD oproportionerligt stort utrymme i media – det är en av de nomineringsgrupper som nämns mest – och massa andra nomineringsgrupper går till val på att de är emot SD. Socialdemokraterna är det tydligaste exemplet – de bygger hela sin kampanj på att mobilisera soffliggare i kampen mot rasister och homofober – och många andra argumenterar på samma sätt att du måste gå och rösta för att minska SD:s inflytande, Gustaf Fridolin till exempel.

När man gör på det sättet anpassar man förstås kyrkopolitiken efter icketroende, man tonar ner religionen och betonar diakoni och bistånd. Det är därför Fridolin bara talar om de diakonala aspekterna när han argumenterar för att kyrkan är bra och det är därför de flesta nomineringsgrupper knappt nämner Gud och Jesus. Och nu ska jag säga nåt kontroversiellt: detta tycker jag är ett större problem än SD.

SD är ju redan så otroligt marginaliserade, det finns inga andra nomineringsgrupper som håller med om deras islamofobi och xenofobi, så att de skulle få reell makt i kyrkomötet finns inte på kartan på många år. Men genom att de politiska partierna mobiliserar icketroende och anpassar sin kyrkopolitik efter dem har sekulariseringen redan ett reellt grepp om Svenska kyrkan och berövar den från dess enda grund: Kristus. Den bibliska definitionen av ekklesia är inte en byggnad eller en organisation utan alla som tror på Kristus. Om Svenska kyrkan inte representerar Honom och Hans vilja ska den inte få kallas kyrka. Det är ett hån mot oss som faktiskt älskar Honom.

Försvarare av det nuvarande systemet argumenterar ibland för att kyrkomötet inte står för kyrkans teologi och att politiska partier därför inte är ett problem. Men teologi kan aldrig separeras från praxis. 2010 lade Frimodig kyrka två motioner om evangelisation. Båda fick avslag i kyrkomötet med motiveringen att det inte finns behov. Då snackar vi om en situation där tusentals lämnar Svenska kyrkan varje månad och 85% av dess medlemmar inte tror på Jesus. Kyrkomötet motsätter sig inte evangelisation för att det inte behövs utan för att partierna måste anpassa sig efter en icketroende opinion.

Här skiljer de sig inte från SD, som inte heller är intresserade av att följa Jesu vilja utan av att driva sin egen politik anpassad efter icketroende väljare. SD nämner varken Gud eller Jesus alls i sitt valmanifest. Många av deras väljare tycker att religion är skit pga sin islamofobi. Socialdemokraterna gör snarast SD en tjänst genom att så tydligt vilja bevara partipolitiseringen av Svenska kyrkan, som många andra nomineringsgrupper vill avskaffa.

Även om partipolitiken i en drömvärld skulle avskaffas är jag dock tyvärr säker på att rasisterna skulle organisera sig på annat sätt. Jag har därför en annan lösning som skulle slå två flugor i en smäll: inför i framtida kyrkoval en ruta där man kryssar i ”jag tror att Jesus Kristus är Guds Son och världens frälsare” på valsedlarna. Om den inte är ikryssad är sedeln ogiltig. Det blir en samvetsfråga för de som vill bestämma över Kristi kropp utan att bry sig om dess huvud, SD och S som inte anpassar sin kyrkopolitik efter Honom skulle få minskat inflytande medan Frimodig kyrka och kristdemokraterna skulle öka. På så sätt skulle Svenska kyrkan bli mer värdig sitt namn. Alla ska vara välkomna i kyrkan, men eftersom ”kyrka” bibliskt och teologiskt är samlingen av de troende, är de dessa som ska bestämma över den.

5 kommentarer

 1. Word! Jag tycker Socialdemokraterna är det stora problemet. Jag har flera gånger hört dem säga att det är viktigt att rösta på S så inte de religiösa får för stort inflytande i kyrkan.
  Och i årets val, liksom de tidigare heter det att det är viktigt att rösta på S för att ”fascisterna” inte har i kyrkan att göra (Helle Kleins ord). Och då menar man ofta inte bara SD utan lika gärna KD. Eller för den delen POSK eller någon av de andra icke-partipolitiska grupperna.

  Vad det handlar om är en socialdemokrati som är vana att styra och ställa över varje vrå av samhället och därför inte vill släppa kyrkan. Och tyvärr har de ju lyckats så till den grad att det är svårt att exempelvis bli biskop utan att vara socialdemokrat. Och att tydligt S-inriktade tankesmedjan Seglora Smedja förses med pengar, exempelvis genom rikskollekter.
  Det sticker också i ögonen att S får miljoner i partistöd av Svenska kyrkan.

  Det är nu ett bra tag sedan Svenska kyrkan skiljdes från staten. Kanske dags att skilja den från Socialdemokratin också? Alternativt kan den väl tas över av Kooperationen…

  Gilla

 2. Jag gillar framförallt din lösning, jag som statsvetare tycker att den är jättesnygg. Det blir liksom ett direkt svar på hur en avgör frågan om hur en avgör vilka som nu är troende och inte. Vilken kyrka det än är borde i första hand vara Jesus och församlingens kyrka, mer än Sveriges, Luthers eller Knugens (etc) kyrka. Bra lösning for the wind.

  Gilla

 3. Jag håller med om att endast de som har en kristen bekännelse bör kunna rösta i ett kyrkoval. Det hörs liksom på namnet. Samtidigt är det väl minst lika rimligt att endast de som har en kristen bekännelse är medlemmar i en kyrka. Det hörs ju liksom på namnet det med.

  Gilla

  1. Anders, jag anser att den som får rösta i Svenska kyrkans val, skall se till att han inte längre får. 🙂
   Allt gott!

   Gilla

 4. Eftersom KD inte längre klart tar ställning för Israel, var det ingen från Hebrew Home i Stockholm som röstade på dom.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s