Följ dem som gör Jesusgrejerna

För två månader sen skrev jag en debattartikel i Dagen där jag argumenterade för att de kristna som upplever mirakler och för människor till tro bör sättas i positioner där de kan inspirera andra till att göra samma sak. Min erfarenhet var att de ofta förpassas till publiken istället för att erkännas som de gudsmän och gudskvinnor de är och få en mick så de kan visa oss hur kyrkan går vägen den så desperat behöver gå. Kyrkan i Sverige går på tomgång inte för att Gud inte säger ja utan för att dess ledare säger nej. Vad vi behöver är ledare som kan uppvisa resultat, inte bara massa snack.

image
Jenny, Ge och jag

En sån ledare är Ge Baojuan. Jag träffade henne för en dryg vecka sen på Teologiska Högskolan i Stockholm (THS) där hon läser en master i teologi. Hon har redan varit pastor i 30 år och leder en kyrka i Wuhan, Kina, med tusentals medlemmar. Varje söndag kommer människor till tro. Och anledningen till att de gör det, enligt Ge, är mirakler. ”Många helanden sker i Kina. Och döda kommer tillbaka till livet.”

Hon berättade om hur hon sett tumörer försvinna och en död flicka komma tillbaka, på ett lågmält men uppenbart trosfyllt sätt. I Kina lever hon i Apostlagärningarna, och det är förstås värt allt. Sverige blev ganska kontrastfyllt för henne. Hon betonade att hon sett mirakler här också, men hon trodde att rikedomen hade gjort oss för oberoende av Gud så att vi inte söker Honom som de gör i Kina. En analys som delas av broder Yun.

Till slut var jag bara tvungen att fråga ”Vad tycker ni om undervisningen på THS?” ”Inte bra”, svarade Ge kort. Hennes rumskamrat Jenny sa försiktigt: ”Vi tror, i Kina, att Bibeln är Guds Ord.”

Jag tycker det är fantastiskt respektfullt och ödmjukt att dessa helgon åker till Sverige för att lära sig mer om teologi – deras församlingsrörelse grundades ursprungligen av Missionskyrkan och de visade stor tacksamhetsskuld till kyrkan i Sverige. Men det är ju de som ska undervisa THS. De ska undervisa hela svenska kyrkan. För de har erfarenheten.

Återigen, what would Jesus do? Han predikade att Guds Rike är här och helade sjuka, väckte döda och drev ut demoner. Han sa att vi ska predika att Guds Rike är här och hela sjuka, väcka döda och driva ut demoner. I Sverige har vi människor idag som predikar att Guds Rike är här och helar sjuka, väcker döda och driver ut demoner. Följ dem såsom de följer Kristus.

8 kommentarer

  1. Jätte bra inlägg! 🙂 Häftigt att hon lever efter Apostlagärningarna! För mej om jag ska berätta Jesus.. Via bloggen, berätta för vännerna och arbetskamrater. Det läggs ett frö i deras hjärta, när frön gror och växer så är dem redo att ta emot Jesus. 😀 Hoppas att du förstod vad jag menar!

    Här är min församlings hemsida : http://www.korskyrkan.in/Webbplats_3/Valkommen.html

    Gilla

  2. Jag läser också på THS om än på lite lägre nivå än master än så länge. Jag började läsa med viss oro att jag skulle bli tvungen att kompromissa med min tro att jag skulle möta en bibelsyn jag inte skulle kunna förena med min tro på bibeln som Guds ord osv. Efter snart två års studier måste jag säga att dessa farhågor helt kommit på skam. Min tro har snarare fördjupats och att ha fått närma mig bibeln utifrån ett vetenskapligt perspektiv har hjälpt mig att få fördjupade perspektiv på texterna. Jag har fått möta lärare med lite olika teologisk inriktning där en del har utmanat mig, medans andra kanske har haft en teologi mer lik min egen, men jag har inte upplevt detta som ett problem, snarare något som tvingat mig själv att bli tydligare med vad jag själv tror.
    Jag tror inte det behöver finnas någon motsättning i att tro på en Gud som kan göra under och samtidigt studera bibelns texter utifrån vetenskapliga metoder. Det som är viktigt är ju att inte dra slutsatsen att bara för att man inte historiskt kan visa att något mirakulöst har hänt så kan det inte ha gjort det. Bibelkritiken verkar inom den här världens ramar. Bibeln som Guds ord har inga ramar alls. Bibeln är precis som Jesus själv både sant gudomlig och sant mänsklig… Det är när vi förmår att bejaka tillsynes motsatta förhållanden som de stora perpektiven öppnas…

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s