Så kan du hjälpa offren för Haiyan

Monstertyfonen Haiyan har orsakat minst 10 000 dödsfall och miljontals är drabbade och i behov av akut humanitär hjälp för att klara sig, däribland fyra miljoner barn. Ge, ge, ge så mycket ni kan. Ibland uppstår tvivel i såna här situationen om hjälpen kommer fram, men jag kan helt och hållet garantera er att om ni ger till följande stora, seriösa organisationer med dokumenterad erfarenhet och 90-konto så kommer verkligen hjälpen fram och gör stor nytta – den lindrar nöd och räddar liv.

Foto: Läkare utan gränser
Foto: Läkare utan gränser

Akutteam från Läkare Utan Gränser är på plats i Cebu i Filippinerna som drabbats hårt av tyfonen Haiyan. Vi stärker nu teamen med ytterligare 30 personer – medicinsk personal, logistiker och psykologer – som kommer att anlända under de följande dagarna.

Vi skickar också 200 ton medicinska förnödenheter som kommer att anlända i Cebu inom de närmaste tre dagarna. Ett första fraktplan avgår från Dubai idag måndag, medan ett andra plan flyger från Belgien på tisdag. Lasten innehåller medicinsk utrustning för behandling av sårade, material för medicinska konsultationer, vaccin mot stelkramp samt tält och hygienartiklar.

För att skänka pengar kan du:

Sätta in ett bidrag på PG 900603-2 eller BG 900-6032. Märk talongen ”Akutinsatser – Filippinerna”.

Ringa 0900 35 90 för att skänka 100 kronor. Gåvan går då till insatser i både Syrien och på Filippinerna

SMS:a din gåva till nummer 72 970. Skriv LIV 100 i meddelandefältet.

Skänker du en gåva via hemsidan går ditt bidrag just nu främst till drabbade av tyfonen på Filippinerna och i andra hand till andra katastrofer.
Foto: PMU

PMU stöder sedan flera år tillbaka ett utvecklingsarbete med ett minoritetsfolk på ön Mindoro som ligger i tyfonens bana. PMU har under dagen stått i regelbunden kontakt med projektledaren som berättar att vinden och regnet är mycket kraftigt och att människor söker skydd så gott de kan.

Projektledaren står i kontakt med lokala myndigheter som efterfrågar mediciner och mat för akut hjälp. PMU startar nu en insamling för katastrofens offer och arbetar med en behovsanalys för en akut insats med främst mat.

Filippinerna är ett av de mest katastrofdrabbade länderna i världen med ca 20 cykloner per år samt större jordbävningar. PMU gör årligen humanitära insatser i landet.

Ge ditt stöd till katastrofens offer på plusgiro 90 00 50-6

Ge din gåva direkt via PMU:s webb här, välj ändamålet Tyfon Filippinerna

SMS:a TYFON till 72 980 för att ge 50 kr och TYFON100 för att ge 100kr

Foto: UNICEF

UNICEF finns på plats i Filippinerna sedan 1948 och omplacerar nu personal för att kunna hjälpa till med katastrofarbetet och mer personal är på väg. Redan nu ser man till att omfördela hjälpen och distribuera de förnödenheter som redan finns i landet så att de också når de som drabbats av tyfonen. UNICEF deltar i katastrofarbetet tillsammans med den filippinska regeringen och lokala samarbetspartners och organisationer. Under de närmaste dagarna kommer man tillsammans att försöka få en bättre överblick av katastrofens konsekvenser när det går att komma fram till de värst drabbade områdena.

UNICEFs lager i Köpenhamn skickar i dagarna 60 ton förnödenheter till Filippinerna: bland annat medicin, hälsoprodukter och tält. Sanitetsprodukter och vattenreningstabletter flygs också in direkt från leverantörer i Europa och Asien till Manila. Förnödenheterna beräknas att nå Filippinerna på tisdag 12 november.

Ge en gåva till UNICEFs humanitära arbete på Filippinerna här.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s