Hur många av kyrkofäderna var européer?

Jag har länge intresserat mig för kyrkans tidiga historia eftersom den på många sätt, trots fel och brister, var väldigt Kristuslik: karismatiken var brinnande, många praktiserade egendomsgemenskap, och pacifism och ickevåld var utbrett.

Vi ska nu läsa dogmatik på Johannelund där jag pluggar, vilket inkluderar en hel del historisk teologi, och till våren ska jag förhoppningsvis läsa patristik, dvs. läran om kyrkofäderna, kyrkans tidiga teologer. För att få en överblick om dessa gubbar tog jag och ritade en karta i paint och placerade ut de jag kunde komma på. Plötsligt slogs jag av att väldigt många var ickeeuropéer:

kyrkans stora lärare

Därtill visste jag att exempelvis Justinus var född i Palestina, och beslöt därför att rita om kartan efter födelseort. Och plötsligt blev kyrkans ickeeuropeiska rötter än tydligare:

kyrkans stora lärare efter födelseplats

Dock misstänkte jag att om jag publicerade denna fantastiska upptäckt i en anrik kyrkohistorisk tidsskrift à Hela Pingsten skulle någon anmärka att alla kyrkofäder inte finns representerade, så jag slängde in några till. Det förändrade dock inte jättemycket:

kyrkans stora lärare detaljerad

Slutsats: Inte nog med att kristendomen uppstod i Mellanöstern, dess främsta teologiska tänkare som bland annat utvecklade treenighetsläran och kristologin, och som lade grunden för kanoniseringen av Skriften, var framför allt från Mellanöstern, Turkiet och Nordafrika. Kristendomen är helt enkelt en ickeeuropeisk religion.

23 kommentarer

 1. ”Slutsats: Inte nog med att kristendomen uppstod i Mellanöstern, dess främsta teologiska tänkare som bland annat treenighetsläran och kristologin, och som lade grunden för kanoniseringen av Skriften, var framför allt från Mellanöstern, Turkiet och Nordafrika. Kristendomen är helt enkelt en ickeeuropeisk religion.”

  – Absolut! Går man sedan tillbaka till Jesu apostlars tid så hamnar man i en judisk sekt som kallades ”vägen”. Jag vill vandra på den rätta vägen. 🙂

  Gilla

 2. Vill inte vara kritisk, men var får du påståendet att ”karismatiken var brinannde” från? (jag vet, detta är ingen uppsats, PM, avhandling mm så man behöver inte kunna visa källor på saker man kastar ur sig)
  Jag vet att det förekom säkert en och annan karismatisk yttring, men när vi läste kyrkohistoria så fick jag uppfattningen att det inte fanns någon karismatisk rörelse efter att montanismen försvann efter 200-talet, och inte ens när de var ”igång” betraktades de ju som direkt ortodoxa i sin lära av övriga kyrkan (undantagsvis då Tertullianus som drogs lite till dem)
  Kan ha varit jag som missuppfattat (kyrkohistoria var inte mitt favoritämne, drogs mer till systematisk teologi)
  I övrigt en mycket intressant artikel med många kloka slutsatser, man kanske rent av skulle kunna säga att kristendomen är något av en religion med semitiska rötter 😉

  Ha de gott Mikael!
  /Jimmy

  Ps. Min enda källa är ”Den Kristna Kyrkans Historia” av Jonathan Hill, 2007, s61. Kanske är en övertolkning av det som sägs där, vet dock att det var nån mer i klassen som drog samma slutsats och vi båda beklagade oss över att Kyrkan förkastade det montanismen hade att erbjuda (Båda jag och klasskompisen är pro-karismatik…)

  Gilla

  1. Vet inte om jag uppfattar dig rätt om jag säger att du försvarar montanisternas lära och att kyrkan borde blivit montanistisk. Jag håller inte med dig i såfall, montanisterna lärde bland annat att Jesus återkomst skulle ske under deras tid och i en speciell stad, (vilket jag nu glömt). Många samlades där och väntade och lyssnade på Montanus och hans två kvinnor. Jesus kom ju inte som dem lovade, vilket pekar på falska profetiska gåvor. Samt att Jesus säger ju själv att ingen förutom fadern vet när han kommer tillbaka, inte ens sonen. Askesen skog igenom stort med dessa montanister och en ofta osynd kyrkotukt. Jag påstår att montanisterna förstörde mer än vad de hjälpt till. Om vi talar om karismatik tycker jag det kan vara svårt att fastställa vad som är karismatiskt. Folk menar ju olika saker som karismatik, montanisterna levde på en starkt karismatiskt karisma som ”profetiska tilltal”, domstal och liknande. Jag vet inte om något som var unikt för deras tilltal någonsin gick i uppfyllelse. Iallafall inte det som de levde mest för. Denna rörelse ville präglas med en ”otygladkarismatik”. Vilket ledde till att när deras profetiska tilltal inte inträffade blev karismatik någon som symboliserades med ”falska lärare”. Vilket inte direkt underlättade för karismatiska former utanför själva ”presbyteros/episkopos” ämbetet. Därför anser jag att det låter farligt om du verkligen tycker det är synd att kyrkan inte lyssnade på falska profeter just för att de symboliserade sig med extrem karismatik,

   Gilla

  2. Hej Jimmy!

   Även den ickemontanistiska kyrkan var katismatisk. I princip alla kyrkofäder och kristna skrifter fram till 400-talets början vittnar om helanden, demonutdrivningar, profetiska tilltal och flera av dem även uopväckanden från de döda. Justinus, Irenaeus, Tertullianus, Origenes, Augustinus you name it, alla trodde på Andens kraft. Här är en bra sammanställning http://books.google.se/books?id=MGVCH3ztklgC&pg=PA21&lpg=PA21&dq=church+fathers+miracles&source=bl&ots=YLQ9GYnjKU&sig=jn1oO439JAvUB9kAoA40SFXfLGA&hl=sv&sa=X&ei=Ldd9UtnoJ6qt4ATKm4GoCA&redir_esc=y

   Sen är det förstås en definitionsfråga vad som är brinnande 🙂 Montanismen ville ha ännu mer inte minst av det profetiska och var kritisk till hur biskopssystemet hade ersatt urkyrkans profeter och apostlar. Som Kennyh säger spårade det dock ur, inte minst när de samlades på ett berg i Syrien för att invänta Jesu återkomst blev det tydligt att här fanns inte alla indianer i kanoten. Dock tror jag de var en uppfriskande förnyelserörelse i början, Tertullianus joinade ju dem, och han var en klipsk afrikan 🙂

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 3. Hur stor del av Europa var under den tidiga kyrkans tid tillgänglig för mission? Utanför Milano hade olika Gotiska folkslag sin boning, och de var inte speciellt öppna för Kristendomen innan den Gotiska biskopen Wulfilas missionerade där på 300 talet, dock var han Ariansk, vilket ledde till att hans frukt inte är något som kyrkan lyfte fram dogmatiskt utan snarare gav splittring till kyrkan. Senare kom även hunnerna och lade sig utanför gränsen och försvårade missionen i Europa. Det är inte fören på 500 tal som delarna utanför södra europa blir kristet, som ex Storbritannien genom ST Patrik och en munk med namn Augustinus. Delar som Tyskland, Nederländerna, Polen mm blir inte kristet förens på 600-700 tal genom munkarna Boniface och Willibrod. Då Arianismen hade lagt sig och det kunde växa fram teologiska skolor i Europa var det under de allra senaste kyrkofädernas tid. Samt att kyrkans styrdes genom fem patriarkat, där fyra av dessa låg i Asien. Det är därför helt naturligt att det ser ut så som ditt resultat visar. Förövrigt är patristisk fantastiskt att läsa. Jag läser en kurs u det nu och ska läsa en till under våren samt att min kandidat uppsats är i patristik. Kan stark rekommendera att testa på kurser i ämnet. Fastnar man riktigt mycket för det finns det ett patristiskt institut, som man når bäst genom att studera i Lund. Då på master nivå. Ledaren för det är Prof Samuel Rubensson, en härlig och troende kristen akademiker.

  Gilla

 4. ”Kristendomen är helt enkelt en ickeeuropeisk religion.”

  Låter som något som nazisterna skulle skriva….

  Gilla

  1. Ha, what?! Nazisterna stod för motsatsen och försökte sudda ut allt ickeeuropeiskt och semitiskt ur kristendomen. I själva verket är det alla utom nazister som kan säga att kristendomen är en ickeeuropeisk religion, eftersom det är sant.

   Gilla

   1. Kristendomen är till för alla människor oavsett vilken del av världen man är från.

    ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv”

    Begreppet ickeeuropeisk existerar inte tycker jag då Jesus är till för varje människa på jorden.

    Gilla

 5. Men snälla nån…här diskuterar ni petitesser medan Sveriges avfall blir mer och mer iögonfallande !! Eller ?? har ni inte upptäckt det än ?? Här är ett brev jag fick av en dyrbar andlig Broder :

  “Det andliga avfallet sänker sig också över delar av frikyrkligheten. För en kort tid sedan skrev ledarna för det nya samfundet Equmenia (Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan) att Jesu död inte var ett försoningsoffer utan bara en avrättning som en martyr. Hallå !! Har han glömt Heb.1:1-.4, 8:1-2,9:11-14, 10:410-12. ?? 1 Petr.1:18-19 !!

  Strax efter skrev den kände pastorn i f d Missionskyrkan Torsten Åhman att han inte trodde på en Gud som skapat världen, utan att vi härstammar från aporna. När andliga ledare för fram dessa grova villoläror är det illa ställt. Låt oss inte bara prata om detta utan ropa till himmelns Gud om en förändring och ett uppvaknande bland de som bekänner sig tro på bibelns Gud och hans Messias.”
  Visserligen uppför sig och liknar många människor i vår Guds skapelse som apor…men vi vet att de ändå är skapade av Gud. 🙂

  Gilla

  1. Hej Elisabeth! Jag skrev om Equmeniakyrkans syn på försoningen för bara några dagar sen: https://helapingsten.wordpress.com/2013/11/04/var-jesu-dod-barnmisshandel/ Sen var det inte deras ledare som sa att Jesu död inte var ett offer utan Thomas Kazen, lärare på THS. Anders Gerdmar gav honom ett bra svar på tal tycker jag.

   Sen är det också ohederligt att säga att Torsten Åhman förnekar att Gud skapade jorden bara för att han inte förnekar evolutionen.

   Sen är ovanstående inlägg förvisso ett ganska lättsamt ett (skrev det på bussen när jag hade tråkigt ;)) men tar ändå avstånd från en annan irrlära i svensk kristenhet: eurocentrismen och xenofobin. Det är också minst sagt ett avfall.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Detta skriver Torsten Åhman att han tror på:

    1. Universum uppstod ur intet för omkring 14 miljarder år sedan.

    2. Trots enorma osannolikheter tycks universums egenskaper ha blivit exakt inställda för livet.

    3. Den exakta mekanismen för hur livet uppstod på jorden förblir okänd för oss, men processen med evolution och naturligt urval tillät biologisk mångfald och komplexitet att utvecklas under mycket långa tidsperioder.

    4. När evolutionen väl hade kommit igång behövdes ingen särskild övernaturlig inblandning.

    5. Människan är en del i den processen och har samma förfäder som de stora aporna.

    6. Människan är emellertid också unik på ett sätt som inte kan förklaras med evolutionen och som pekar på vår andliga natur. Det handlar bland annat om sedelagen (kunskapen om rätt och fel) (den moraliska lagen min anm) och sökandet efter Gud som är karaktäristiskt för människans alla kulturer genom historien.

    Detta är totalt oförenligt med bibelns lära om Gud som Skaparen av allt. Det är ett stort hån och en hädelse mot Skaparen att tro att människan kommer från aporna.
    SÅ är det minsann!

    Ps/ Ja det var Thomas Kazen som skrev att Jesu död inte var ett offer till vår räddning, men det var riktat som ett försvar till Equmenias styrelse. / Ds

    Gilla

 6. Micael Grenholm,
  Inte för att vara petig, men du har förvrängt vad jag skrev.
  Åhman har förklarat att människan inte är skapad av Gud…utan då följaktligen är en utveckling av evolutionen. Detta är Humanismens pärla. Men det är INTE Guds Ord.

  Gilla

 7. Att beskriva kyrkofäderna som ”turkar” eller från ”Turkiet” är nog en sanning med modifikation. Turkiet blev ett land först på 1900-talet och det område som idag är Turkiet var då bosatt av bland annat greker (=dvs européer) och kallades Byzantium eller Öst-Rom.

  Gilla

  1. Precis min tanke. Att beskriva någon av kyrkofäderna som turk tyder antingen på en djup okunskap rörande mindre asiens historia eller en djup oärlighet.

   Frankt talat, vad är ens meningen med detta inlägg?

   Gilla

   1. Haha, tär det hårt på den europeiska folkskälen med en sådan inadekvat beskrivning? 😉 Syftet är att beskriva sanningen och motverka eurocentrism. Folk var inte svenskar i Sverige, italienare i Italien och israeler i Israel heller för 2000 år sen men it seems a little easier att använda dagens termer istället för exempelvis kappadokien.

    Guds välsignelse!

    Gilla

  1. Och Paulus förföljde innan sin omvändelse kyrkan. Vad är problemet? Skulle inte nåden räcka till för en sexmissbrukares frälsning?

   Gilla

   1. Paulus slutade att förfölja de troende när han omvänt sig, där finns skillnaden.

    Ps/ Paulus gick till synagogan för att hämta de han skulle fängsla. De höll nämligen till där eftersom någon kyrka inte fanns. 🙂 / Ds

    Gilla

  1. Ja, det bör man göra som kristen förkunnare, men hur kombinerar man den tron med detta:

   Citat från Torsten Åhmans blogg:
   3. Den exakta mekanismen för hur livet uppstod på jorden förblir okänd för oss, men processen med evolution och naturligt urval tillät biologisk mångfald och komplexitet att utvecklas under mycket långa tidsperioder.

   4. När evolutionen väl hade kommit igång behövdes ingen särskild övernaturlig inblandning.

   5. Människan är en del i den processen och har samma förfäder som de stora aporna.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s