Hur kristna är Kristdemokratiska ungdomsförbundet?

Jag skrev ju för några dagar sedan om hur det nya Kristna Värdepartiet har kapat begreppet ”kristna värderingar” och jämställt det med politisk konservatism, och medan jag skrev slogs jag av att Kristdemokraterna ju gör samma sak. Deras ungdomsförbund KDU kan i närmast beskrivas som republikanskt, i den amerikanska bemärkelsen. Faktum är att flera av dess representanter, inklusive nuvarande ordföranden Sara Skyttedal, åkte till USA under presidentvalet för att kampanja för Mitt Romney.

Jag minns att jag frågade en KDU:are på Twitter om det inte var lite osmart med tanke på Romneys ignorans för de fattiga (47% ni vet) och att han uttryckligen säger att han inte vill motsätta sig miljöförstöring, men KDU:aren svarade att den viktigaste frågan i presidentvalet var ekonomin och amerikanska jobb, och det kunde bara Romneys politik fixa. Världens rikaste land måste ju bli ännu rikare, i synnerhet de rika som Republikanerna har en förkärlek för, och då får miljön gärna ta skada. På sin hemsida skriver KDU att de vill bekämpa fattigdom, inte rikedom, och miljön skriver de inte alls mycket om (mest bara när de argumenterar för köttätande och bilåkande).

För några dagar sedan talade Sara Skyttedal på Folk och försvars konferens i Sälen och sa bland annat att ”pacifism skrämmer mer än alla kärnvapenstater tillsammans”. KDU är den enda svenska politiska rörelse jag känner till som driver en kampanj som i republikansk anda hyllar det egna landets soldater. Needless to say så vill KDU ha en stark krigsmakt.

Det har inte alltid varit så här. För flera år sedan skrev Magnus Malm en krönika där han citerade ur en KDU-annons från 1980:

KDU arbetar bland annat för:

 • Fortsatt nej till kärnkraft…
 • Sänkning av försvarskostnaderna med fem procent årligen samt omrustning till civilmotstånd (ickevåldsförsvar).
 • Livsvalité i stället för ökad konsumtion (köpfrid, maximilön, konsumtionsbeskattning).
 • Internationell solidaritet (ny ekonomisk världsordning och ökning av svenskt u-landsbistånd på bekostnad av försvarskostnaderna).

Vad som är än mer relevant är förstås vad Kristus säger, vars namn KDU använder sig av. Som jag skrivit i flera år på den här bloggen var ju Jesus faktiskt väldigt kritisk både till rikedom och våld; Han förbjöd sina lärjungar att samla skatter på jorden (Matt 6:19-21) utan uppmanade dem att sälja allt de äger och ge pengarna åt de fattiga (Luk 12:33), Han sa åt dem att vända andra kinden till (Matt 5:39) och älska sina fiender (v. 44) och Han tillrättavisade Petrus när han försökte använda våld (Matt 26:52).

Det betyder dock inte att Jesus är sosse, för Han är mycket större än höger-vänsterskalan. Den tidiga kyrkan ansåg att både abort och rikedom var syndigt, en kombination som slår knut på i princip alla ideologiska placeringar i det dagens svenska politiska landskap. I nuläget tycker jag inte någon politisk grupp representerar Honom väl, i synnerhet inte KDU.

13 kommentarer

 1. Klartänkt! Visst är inte Jesus sosse men dock solidarisk – vilket högern ofta missar.
  En kristen politik borde vara över blocken: den bygger ju på kärlek, frihet under ansvar, ickevåld, självutlämnande solidaritet och grannsämja ;-). Vilket parti har allt det? Inget vad jag kan se (hrm, ursäkta, men hittar minst av det på högra sidan. KD – om ni ska använda Jesu namn kan ni väl åtminstone byta färg?!).
  Fortsätt håll oss uppdaterade om världssituationen, Micael!
  Ses
  -suri

  Gilla

 2. Jodå, nog var då Jesus allt sosse, är helt övertygad! ”Större än höger-vänsterskalan” tycker jag är för enkelt att säga, han var också människa och hade definitivt tagit ställning till vänster om han hade levt idag. Politik är världsligt skriver någon här i kommentarsfälten. Ja? Och? Vi lever ju i denna värld! Tråkigt att inte vilja vara en del av den.
  Frid!

  Gilla

 3. Simon: Vi ska vara i denna värld men inte av denna värld sa Jesus. Gud uppfann inte politik, det är alltså värdsligt. Jesus tillhör Guds rike och inte någon politiskt parti. Jesus var säkert vänster när det gällde fattiga, kapitalism, invandring kanske och förlåtelse men mer konservativ när det gällde familj, abort, homosexualitet och annat.

  Förlåta är inte samma sak som att acceptera.

  Gilla

 4. Okej Jesus tillhör Guds rike och inte höger-vänsterskalan men måste man som du placera honom så.

  Gilla

 5. Min Jesus utmärker sig med att det är större att ge än att taga. Hur skulle då Jesus kunna vara en vänstersosse, som i alla lägen efterfrågar mera av bidrag än att bidra? Ofattbart med sådan tolkningar av klartext.

  Gilla

 6. Tror att många har glömt bort vad Vänstern och Kommunismen har gjort tidigare under kommunism tiden, i Ryssland, tex, de stängde kyrkorna, förbjöd folk att läsa bibeln, ville stoppa all kristen tro, de fick inte öppet visa den. Sossarna med Palme i spetsen tog bort den obligatoriska morgon bönen och psalmerna i skolorna: På förskolorna ingick ingen kristen information,och är så fortfarande. Kristna böcker finns inte att hitta i kommunala förskolor och fritidshem ännu i dag. Man får inte missionera på arbetsplatser i skolor och så vidare, det kristna församlingarna synades, Vänstern vill ta bort kristna fri skolor, och kristna förskolor. Titta på andra kommunistiska länder, så är det liknande där. Så man kan inte säga att Vänstern och Kommunismen står för någon Andlig och kristen syn. Vill mer på stå att där råder ANTIKRIST. Maria.

  Gilla

  1. En tanke bara…
   Om KD varit på ”rätt” 😉 sida från början kunde allt detta ha jämnats ut och vi hade fått en mer kristen socialism i Sverige. Bara för att ateister missbrukat den betyder det inte att grundtanken är okristlig.
   /suri

   Gilla

 7. Jag har saknat budskapet om kristendom i KD och många med mig, därför har många lämnat KD för SD som mera öppet vågar prata om kristendom och judendoms värsta fiende
  Islam….tydligen rasistiskt att våga prata om religion och även om kostnader för flyktingpolitiken….allt detta är tabu i ett demokratiskt land med yttrandefrihet,, men vart har den tagit vägen?

  Jag tror inte Jesus menar att vi skall inte försvara oss i vårt land och jag tror också att han vill att vi inte blundar för en religion som är rena motsatsen till kristendom som har kärleksbudskapet som motto.

  Anser att Lars Adaktusson är den som vågar prata något om en annan religion och det hedrar honom..Göran Hägglund anser jag har tigit och knappt erkänt att han är troende, det anser jag är fegt då det skall kallas ett kristet parti (Kristdemokraterna)

  Det behövs unga människor i politiken som vågar säga sin mening och det gör ju Sara Skyttedal, men som vanligt vänder media allt till negativt när det är tal om integration eller religionsuttalanden.

  Aldrig att Jesus menar att vi skall vara naiva och blunda för verkligheten…men så skall ske i den yttersta tiden…läs Matteus 24 alla verser.

  Jag anser också det skrämmande att när en ärkebiskop som Antje Jackelen jämför Jesus med Mohammed så undrar jag hur det är ställt med hennes kristna tro..hon vet tydligen inget om Koranen … Läs också Matteus 7:15. Jesus varnar för falska profeter.

  Läs verser ur koranen i nedanstående länk, samt vittnesmål från muslimer som konverterat till kristendom.. mycket intressant.

  https://ladycobra.wordpress.com/2014/04/19/konverterade-till-kristendom-dodshotas-av-muslimer-i-sverige/.

  Jag anser det också otroligt att det måste finnas en lag som tillåter en kyrka att tala om Gud och låta församlingen sjunga psalmer under en skolavslutning… Glad att nu FP och SD kommer överens om detta.

  Gud välsigne dig och hela världen från ondska.

  .

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s