Hur man inför evangelisation i Gudstjänsten

Min församling Uppsala Mosaik har en 50/50-vision, som innebär att hälften av vår verksamhet ska vara utåtriktad. Under hela vår existens har vi haft gatuevangelisation varje vecka och uppmanade alla som gick på söndagsgudstjänsten att hänga med på det. Under hösten 2013 gick vi ett steg längre och införde gudstjänstformer där evangelisationen var en del av ”liturgin”. Min pastor Hans Sundberg skriver om detta på sin nystartade blogg, en text som jag rebloggar här:

Hans Sundberg
Hans Sundberg

I söndags träffades Mosaik, min församling, hemma hos Micael Grenholm för gudstjänst. Som vanligt numera i ett hem. Trivsamt och trångt. Nya och gamla bekantskaper. Daniel vår yngsta ”medlem” sex månader förstås i centrum. Jag blir glad när församling betyder nära relationer och öppenheten för allt vad Guds Ande vill göra!

I Mosaik har vi en ovanlig schemaläggning för hur våra söndagsgudstjänster, jag bifogar en normal månad för oss. Poängen här är dock inte hur vi är organiserade, utan jag vill bara poängtera hur viktigt det är att alla kristna och kyrkor bryter tryggheten i sin tradition och ställer sig frågan: når vi ut till människor utanför vår verksamhet? I Mosaik har vi hittat ett sätt att alltid tänka missionellt genom att själva livet tillsammans också innehåller tid avsatt då vi tillsammans går ut och betjänar människor. Till exempel under juni-augusti har vi alla söndagssamlingar i Stadsparken oavsett väder. Inga mikrofoner eller affischer. Vi bara tar en gitarr, en bibel och kaffekorgar och går ut och har gudstjänst i det fria. Alla runtomkring är välkomna med.
Enkelt. För Guds Rikes skull.

En viktig aspekt av gudstjänst är frågan om syftet med den. Vi beskriver det helt enkelt så här: vi samlas som Guds folk för att tillbe Honom, lyssna till Hans Ord, be tillsammans och som avslutning går vi ”ut” tillsammans i jublande uppriktig glädje för att förkunna att Jesus är Herre.

Resultatet frågar kanske någon efter, hur är det? Har vi träffat många människor vi nog aldrig skulle möta annars i vår lokal? Svar ”ja”. Har vi sett Gud beröra människor, frälsa dem, hela dem, fylla dem med Guds Ande? Svar ” ja”. Har vår församling vuxit? Svar ” nej”. Har Mosaik vuxit som missionerande församling? Svar ” ja”, vi arbetar/har arbetat, förutom i Uppsala och Sverige, i Ukraina, Kamerun, Indien och Nepal.

Vad var Guds kallelse? Svar: att vara en missionsstation som utrustar människor till mission här hemma och överallt i världen. Sker detta? Svar ”ja”!

Vi önskar se numerär växt, javisst. Men framför allt längtar vi efter att följa Jesus där Han går fram.

Allt gott från Gud
Hans

Månadschema för Mosaik

  • En söndag i månaden möts vi ”inne”, vi lovsjunger och tillber den Levande Guden. Lyssnar till Hans Ord och ber för och med varandra. Jesushistorier som berättar om vad Jesus gjort i mitt liv senaste veckan och så fikar vi förstås.
  • En andra söndag träffas vi till ” Väckelsebön”. Då ber och lovsjunger vi en timme, lyssnar till Guds Ord och till Jesushistorier i vår gemenskap men framför allt i väckelserörelsernas historia. Sedan övergår gudstjänsten i att vi tillsammans går ut med evangeliet och möter Uppsala med varm choklad i vintertid, goda samtal, ett traktat om Jesus – och så ber vi för folk om frälsning och helande.
  • En tredje söndag har vi ”gå ut – kom in” gudstjänst. Då samlas vi kort och ber, sedan går vi ut och inbjuder människor att följa med på vår husgudstjänst. Det fungerar! Någon har alltid följt med och uppskattat att vi går ut. Samlingen är enkel, lovsång, bön, Guds Ord delas.
  • En fjärde söndag kan vi besöka någon annan kyrkas gudstjänst, ha bibelstudier med lovsång och så firar vi Herrens Måltid.

3 kommentarer

  1. Tack till Herren att vi har evangelisation möte i många ställe här i sverige med och att vi får vara med och be och själva leva efter bibel och atr får vara till välsignelse är våran uppgift med i detta mörka tid när vi mest behäver levande vatten och utgjutning av den Heliga Andens kraft att evangelium må ger liv och eld och intressanta möter med Andens närvaro som Gud vill ger igen för frälsning i Jesus blod och för att vexa med fröjd och kraft ,tack med välsignelse i Herren ,keijo södertälje

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s