Rumänska f.d. tiggare blir utkickade ur sin bostad utan uppsägningstid

Alina med sonen Benjamin, Abel, Christi och Anelisa
Alina med sonen Benjamin, Abel, Christi och Anelisa

Jag har tidigare skrivit om min rumänske vän Christi som lärt sig svenska, skaffat sig personnummer och skrivit in sig på Arbetsförmedlingen, målmedveten om att skaffa sig ett bra liv för sig, sin fru och sina tre barn här i Sverige. När jag skrev förra gången hade jag och några vänner precis fixat boende åt honom och hjälpte honom söka efter jobb. Nu, två månader senare, har han blivit utlovad fast anställning på ett år med start 24 april. Tack Gud! Däremot har deras hyresvärd plötsligt beslutat sig att kicka ut dem på ett par dagar. Otack, djävulen.

Eftersom Christi inte haft nåt jobb än har jag betalat hans hyra och därmed träffat killen de hyr av ett par gånger, och han känns lite skum. Inget kontrakt, pengar i handen, hyreshöjning på måfå. Killen äger tre hus eller nåt och hyr ut åt flera familjer samtidigt som han renoverar. Han nämnde att han suttit inne. Rummet Christis familj hyrt är väldigt litet, skräpigt och toaletten är smutsig.

Inte den optimala hyresvärden, helt enkelt. Men eftersom gästfrihet är stendött i vårt samhälle i allmänhet och kyrkan i synnerhet så har det ju inte funnits något annat! Inte ens mitt eget kollektiv vill ta emot dem på grund av en kollektivkamrat till mig som motsätter sig det, och på grund av att Baptistkyrkan som vi hyr av inte låter oss ha fler än fem som bor här.

Nu vill den här mannen sparka ut Christis familj bara på några dagar och det kan inte vara lagligt nånstans. En kompis till mig som pluggar juridik bläddrade i lagboken och kom fram till att muntliga avtal har samma ställning som skriftliga enligt Jordabalken 12:2, och uppsägningstiden för hyresavtal på obestämd tid är tre månader enligt 12:4. Så jag ska försöka övertala hyresvärden att ge dem tre månader. Men i vilket fall behöver Christis familj nån annanstans att bo i Uppsalatrakten. Barnen går på dagis i Gottsunda, så det vore optimalt där.

Sen har jag lagt ut rätt mycket pengar för att hjälpa Christi, inte bara för hyra utan också för mat, bil, mm. Det tär på min egen ekonomi men jag förmår inte säga nej. Om du skulle vilja hjälpa till att bära den bördan får du jättegärna skicka ett mail till micael.grenholm@gmail.com och säga det så får du mina kontouppgifter.

Och be gärna för Christi och hans familj. De har haft det väldigt, väldigt jobbigt i många år men i och med att Christi fått jobb hoppas jag att det ska ljusna för dem och att de ska bli till inspiration för andra rumänska tiggare att det är möjligt att ta sig ur fattigdomen. Be att de får ett tryggt hem, att barnen får en god uppväxt, att de ska integreras väl i Sverige och att alla ska bemöta dem med kärlek och respekt. Gud välsigne er.

6 kommentarer

 1. Har dom svenska personnummer med de fyra sista siffrorna, så är de väl berättigade till socialhjälp som det hette tidigare? Eller har jag fel?

  Gilla

 2. Världen sörjer och har svårt att leva i många familjes oro här i sverige med och vi ahr stror möjlighet, att hjälpa människor som har behov hjälp och kärlek och vänskap ,och våran Gud har uppstiftat, att vi må älska våran narmasta like oss själva och framför allt ,att själar får blir frälsta och får nåden and som hjälp idg igen ,tack med välsignelse ,keijo södetälje

  Gilla

 3. hej! Jag håller just på att försöka hjälpa en rumänsk-romsk familj här i malmö. just nu sover de oftast i en park om nätterna och jag har eftersökt boende o jobb bl.a på facebook utan att lyckats..
  sfi kan de inte heller skriva in sig på då de inte är folkbokförda i sveroige, och utan jobb o boende lär de inte få bokföra sig heller..
  hur gick ni tillv äga när ni hittade boende åt familjen? och hur lärde Christi sig svenska? på egen hand?
  tacksam för tips!
  mvh
  victoria

  Gilla

  1. Hej Victoria! Ursäkta att jag inte hunnit svara förrän nu.

   Cristi lyckades plugga på SFI när han kom hit, vet inte riktigt hur det gick till. Likt dig har jag förstått det som att det inte bara är så enkelt för dem som att gå dit som EU-migranter. Sen är Cristi en naturbegåvning som snabbt lär sig språk, det är en gåva Gud har gett honom. När en kille som är chef på Max hörde att han som tiggare talade svenska erbjöd han honom jobb.

   De har länge sovit i bil, men i början av året hittade de ett rum på blocket. Hyresvärden var dock förfärlig så jag efterlyste annat boende på facebook, något en vän till mig kunde erbjuda. Sen hjälpte jag dem söka lägenheten de har nu.

   Lycka till och Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s