Skippa byggprojekten och satsa på multiplicerande husförsamlingar istället!

Hans Sundberg predikar i min församling, Mosaik
Hans Sundberg predikar i min församling, Mosaik

Inspirationsbomben Rickard Cruz har skrivit ett riktigt bra inlägg på sin blogg om att församlingar bör fokusera på multiplikation istället för på addition. Han hänvisar till ett föredrag av Neil Cole och slår fast:

Guds rike bygger inte på addition utan på multiplikation. Det handlar hela tiden om att ge vidare det man har fått till andra så att de i sin tur kan ge det vidare till andra. Ett exempel på detta ser vi hos Paulus när han i 2 Tim 2:2 skriver så här till Timoteus: ”Och det som du har hört av mig inför många vittnen skall du anförtro åt pålitliga människor, som i sin tur skall bli utrustade att undervisa andra.” Här ser vi multiplikation i fyra eller möjligen fem steg: 1) Jesus, 2) Paulus, 3) Timoteus, 4) pålitliga människor och 5) andra. Paulus visste att han själv inte kunde nå hela världen men att han kunde göra det genom multiplikation. […]

Multiplikation kan dock vara frustrerande eftersom resultaten ser så små ut i början. Tänk dig att du har en lärjungarörelse som startar med två personer och som dubblerar sig varje år. Det skulle innebära att man efter ett år är fyra personer och efter 5 år är 32 personer. Det är inte direkt den typ av tillväxt som blir omskriven i kristna tidningar!

I det läget menar Neil att det finns en stor frestelse att istället för att fortsätta att långsamt multiplicera istället börja addera. Låt oss samla till stora möten! Vi gör en evangelisationskampanj som vi bjuder in alla till! Vi ska skaffar en lokal! Eller andra liknande additionsinitiativ. Om vi verkligen ska få se en lärjungarörelse i Sverige och i Europa behöver vi motstå den frestelsen och istället fortsätta att multiplicera oavsett hur lång tid det tar. […] Om lärjungarörelsen i exemplet skulle fortsätta dubbleras varje år så skulle man vara över 1 miljon efter 20 år.


Det här är så sant! Många pastorers dröm är att deras kyrka ska bli större och större och större tills den ser ut som ett fotbollsstadion så att så många som möjligt kan höra deras predikningar. Men de flesta byggnadsförsamlingar växer inte, utan dras med en apdyr lokal som hindrar dem från att evangelisera och som står tom och oanvänd väldigt väldigt ofta. Det är ett resursslöseri som inte bygger på Bibeln (eftersom byggnadsförsamlingar inte finns där) utan tradition. Eftersom 99% av Sveriges församlingar är byggnadsförsamlingar promotar vi inte den bibliska församlingsstrukturen med att säga ”båda funkar”, utan behåller status quo.

Istället för att spendera pengar på att bygga ut lokaler när församlingen växer och bygga in lokaler när den krymper, använd folks hem och tänk multiplikation istället för addition. Knoppa av en ny husförsamling när ni blir 50 pers istället för att köpa en miljonbyggnad. Och om ni redan har en miljonbyggnad, sälj den och transformeras till massa husförsamlingar istället! Jag ser framför allt tre skäl till att transformera byggnadsförsamlingar till husförsamlingar:

  1. Man kommer tjäna in miljontals kronor som kan gå till evangelisation, mission och fattigdomsbekämpning
  2. Mindre fokus på shower och mer på lärjungatränande gemenskaper
  3. Det blir lättare att få ut folk att evangelisera (i vår husförsamling ses evangelisationen som lika självklar som husmötena)

Eller som min vän Nicklas Nylander uttrycker det: ”Jag ser egentligen bara en legitim ursäkt till att behålla stora kyrkor. Det är att man fyller dem med hemlösa, utslagna, missbrukare och alla andra sorters förlorade människor och betjänar dem så mycket man orkar och lite till. Typ St Clara-stilen. Om man öppnar ett härbärge eller drogrehabiliteringscentral så skadar det väl inte att ha en liten Gudstjänstslokal där man kan ha sin husförsamling tillsammans med de andra människorna där. Alla behöver Jesus och jag tror vi kan vara långt mycket mer kreativa med våra pengar än att ha en tom byggnad halvfull med folk som hellre är någon annanstans.”

En kommentar

  1. Jag har ändrat mig sedan jag först läste om dina åsikter i denna fråga. Jag tror att du har rätt. Jag tror mer på det syrade brödet, växt underifrån och inifrån. Barnet i krubban, än vad jag tror på det storståtliga.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s