Välgörenhet istället för fyrverkerier!

99001Min kompis Karolin Joelsson har startat Facebookeventet Skippa fyrverkerierna vid nyår och skänk bort pengarna, som nu har över 22 000 likes! Anledningarna som anges till att strunta i raketer är att de skrämmer djur och barn, att de skräpar ner, att de är potentiellt farliga och det som väger tyngst för mig – att de är dyra.

Jag tycker det är så sjukt att svenskar först påstår att vi har brist på pengar och sen använder det som argument för att inte hjälpa tiggare, flyktingar och fattiga, och sedan spenderar de miljarder på juldekorationer, nyårsexplosioner och annat fullständigt onödiga saker.

Here’s a better idea: skippa fyrverkerierna och låt dina pengar lindra nöd och rädda liv istället! Tänk om dina pengar istället för att bokstavlig talat gå upp i rök kunde hjälpa ett barn att få gå i skolan, bygga en ordentlig toalett i en slum, ge rent vatten vid en katastrof eller hjälpa till i kampen mot ebola? Karolin har startat en insamling till Unicef som helt enkelt heter Välgörenhet istället för fyrverkerier. Ge din gåva på hemsidan eller genom att sms:a KÄMPA 2939 till 72 900, så skänker du 50 kr till insamlingen.

Jag älskar sådana här initiativ! Min syssling Sofia har med sina kompisar startat ett UF-företag som säljer armband till förmån för ett utbildningsprojekt i Lengima, Kenya. De skriver på sin Facebooksida:

Skolan ligger väldigt avlägset, 30 km till närmsta asfaltsväg, men med en fantastisk utsikt med berg runt omkring. Barnen kommer från Lengima och några omkringliggande byar. De som går längst till skolan går 6-7 km. De bor i hyddor där maten varje dag lagas över öppen eld, där vatten hämtas några kilometer bort och där huvudsysslan är att vakta boskap, dvs. får/getter (en del har även kor och kameler). Alla dessa sysslor görs även av barnen. Barnen är 6-15 år i årskurs 1-6, de läser alla obligatoriska ämnen enligt den kenyanska läroplanen: engelska, swahili, matematik, naturvetenskap, kristendom, samhällskunskap, idrott.
Det finns 3 lärare anställda av staten, 2 volontärer anställda av föräldrarna. Lönen är max 24000 ksh/månad för statligt anställda och 5000 för volontärer, vilket är ungeför 1980 kr för de statligt anställda och 413 kr för volontärerna.

Vi vill hjälpa barnen med skolmaterial, köp ett armband och gör skillnad, NOTICE THESE KIDS

Det här är väl mycket bättre att lägga pengarna på än explosioner? Vi ska vara tacksamma för alla människor som engagerar sig för fattiga och utsatta och som lägger tid och energi på det viktiga i livet. Gud välsigne dem!

22 kommentarer

 1. ”…svenskar först påstår att vi har brist på pengar…” Sjukt, tycker Micael Grenholm. Nästa gång jag hör ett kommunalråd prata om budgetbekymmer ska jag höja rösten och påminna om att ”skjuta upp raketer, DET HAR NI RÅD MED!

  Tänk om privat och offentlig ekonomi skulle vara så konstruerade som Micael Grenholm tar för givet.

  Gilla

  1. Hej Hans! Nämn gärna de svenska kommuner som är fattigare än kommuner i Kongo Kinshasa eller Afghanistan. Sverige är ett av världens absolut rikaste länder, både privat och offentligt. Och ändå har vissa ett behov av att framställa Sverige som något slags u-land med bristande resurser.

   Gilla

 2. Jag skulle verkligen inte ha något emot en mer moralisk syn på pengar. Sådana moralvärden har funnits förut rörande mat och böcker bland annat och borde finnas för pengar – att det skulle anses som fel att exv bränna pengar på fyrverkerier eller köpa dyr champagne och hälla ut det i vasken bara för att stajla med sin rikedom.

  Gilla

  1. ”Bränna pengar på raketer” bygger på en gigantisk felsyn på de ekonomiska sammanhangen. Pengarna byter ficka från konsument till tillverkare/leverantör. Vari ligger skillnaden? Att det skulle vara pengarna som går upp i rök bygger alltså på en fullständigt förvriden syn på de verkliga sammanhangen, såvida det inte är Schyman vi pratar om.

   Gilla

   1. Micaels poäng är snarare att det finns betydligt bättre fickor att lägga pengarna i än fyrverkeriproducenternas. Exempelvis biståndsorganisationers. Alltså har du nog missuppfattat honom lite.

    Och besides that är det på sätt och vis uppbrända pengar oavsett; någon form av resurser har använts och tjänster utförts enbart för att resultatet ska sprängas i häftiga färger.

    Gilla

    1. Vill inte göra dig ledsen, men jag har följt Micaels ekonomiska redogörelser tillräckligt noga för att inte missförstå honom så enkelt.

     Däremot har du missförstått det ekonomiska kretsloppet, när du utgår från att pengarna i fråga stannar i näringsidkarens fickor. De går rakt in i kretsloppet och aktiverar multipliktatoreffekten, som innebär att mervärdeskatt jämte inkomstskatt och arbetsgivaravgifter gör det möjligt för Sverige att upprätthålla den allmänna välfärden. Därtill kommer, att landets biståndsbudget baseras på det samlade värdet av vad som produceras i form av varor och tjänster. Oavsett om det går upp i rök eller inte.

     Raketpengarna snurrar på, helt enkelt. Och ger försörjning och skatteintäkter i en häpnadsväckande mängd. Utan förståelse för den effekten, skulle vi alla vara mer eller mindre biståndsberoende. Vilket i och för sig inte talar emot mångas grundinställning. Det finns en sympatisk grundton i tanken på allas lika fattigdom.

     Gilla

     1. Så gamla tiders ansvarsfulla förvaltande av resurser var fel? Och några moraliska/etiska aspekter på ekonomi finns inte? Om vi köper Zlatans hunds bajs för 10 000 kr per svart plastpåsar, så är det lika ”bra” som en cykel?

      Gilla

      1. …men jag vet ju att det är så det funkar. Värdet på Zlatans hunds bajs dikteras av marknaden och inget annat. Mammon bryr sig inte om något annat.
       Men om människor förändras inifrån så kommer det att förändra ekonomin.

       Gilla

       1. Symbolretorik fungerar alldeles utmärkt för retoriken. Men retoriken som sådan har alltför ofta samma prislapp som Zlatans vad det nu var.

        Enligt professor Hans Rosling har välfärdsutvecklingen aldrig tidigare varit så bra i världsperspektivet som just nu. Den viktigaste uppfinningen är enligt Rosling tvättmaskinen. Utan ett antal Mammonsjälar (mobbningsord för välfärdsutvecklare) hade världen aldrig fått se något så märkvärdigt som en tvättmaskin. Det var de ekonomiska incitamenten som la grunden för denna och andra viktiga uppfinningar såsom raden av mediciner mot annars obotliga sjukdomar.

        Gilla

      2. Nej, det var inte ”fel”. Men det var först med industrialismen som vi fick vårt materiella välstånd. Jag får veta ibland – senast under det här blogginlägget – att jag är ute och cyklar. Det stärker min uppfattning. I den gamla ordningen fanns inga masstillverkade cyklar och när de började finnas, hade jag inte haft råd med en.

       Vi hade våra ”hundra år av” samhällsekonomisk storhet mellan 1870 och 1970. De som då byggde upp vår nu så omhuldade ”välfärd” hade inte mycket näring från den grenholmska doktrinen. Med hans sympatiska och empatiska koncept hade Sverige inte fått så mycket att räkna biståndsbudget på. Och då hade vi sluppit just den här debatten.

       Gilla

       1. Hej Hans!

        Som du kanske vet har jag läst både utvecklingsekonomi och miljöekonomi inom mina freds- och utvecklingsstudier. Din rätt så naiva neoklassiska syn blundar både för ekonomisk ojämlikhet och miljöproblemen. Det är inte så att det är irrelevant vad som produceras och konsumeras i den globala ekonomin, bara julen snurrar. Om jag köper bajs för femhundratusen kronor som jag sen spränger på nyår har jag möjligtvis gynnat bajsföretagen och betalat skatt, men vad hjälper det de en miljard människor som lever i extrem fattigdom? 0,8 procent av Sveriges BNI går till bistånd via SIDA, så via skattsedeln går knappast mer än 5000 kronor för mitt bajs till de fattiga. Jämför med om jag istället för att köpa bajs hade gett mina 500000 till UNICEF, då hade visserligen 99% av skatten på det stannat i Sverige och snurrat på hjulen, men framför allt hade de fattiga fått mycket, mycket mer hjälp.

        Den globala ekonomin kännetecknas ju av konkurrens, inte bara mellan produkter inom samma område utan mellan olika sorters produkter. Ju mer biståndssektorn växer desto mer krymper andra sektorer, och det är något bra. Ekonomin är ojämlik, 20% av jordens befolkning konsumerar 80% av resurserna, och enligt Hans Rosling som du gillar måste den rika världen leva enklare och skära ner på miljöförstöringen:

        Gud välsigne dig!

        Gilla

        1. Hej Micael, liksom jag gillar Hans Rosling gillar jag Micael Grenholm. Till Roslings fördel hör att han inte fastnar i Miljöpartiretorik med utvecklingsekonomin och miljöekonomin.

         Till det viktiga Rosling markerat hör att han hoppas att de rika afrikanerna blir tillräckligt rika för att dra med sig de fattiga.

         Till fördelen med Sveriges ekonomi hör att vi inte blivit biståndsberoende – annat än i betydelsen att ge bistånd. Flera av debattörerna på den här tråden tycks närmast fixerade vid tanken på det eftersträvansvärda i en ekonomi som leder till biståndsberoende hos givarna.

         Gilla

         1. Själv var jag inte ute efter planekonomi, utan en samhälls- och individmoral för pengar i stället för nuvarande löskoppling mellan moral å den ena sidan och pengar, produktioner och produkter å den andra sidan.

          Gilla

  1. Ditt inlägg är kanske det kraftigaste argumentet mot fyrverkerier i år. Som eventuell åskådare till skådespelet kommer dina ord att gnaga inom mig och förta upplevelsen.

   Gilla

 3. Ja men då har jag ju gjort det jag ska. Ni religiösa får sitta och gosa med tiggarna, själva blir det oxfile, hummer och champagne! Givetvis fyrverkerier! Det ska bli så härligt!

  Sitter en kille på knä utanför vårt ica och ber om pengar, jag brukar ignorera honom, ibland står jag och äter en varmkorv framför honom. Jag säger till hon hur gott det smakar, han fuktar sina läppar och tror han ska få smaka, aldrig. Skaffa ett jobb säger jag åt honom.

  Gilla

  1. Blodtörstiga hundar som bara dömer andra, bör avslutas nu. Det räcker med den kvinnofalang som lik blodshundar som leds av Isebel, som härjar fritt på ”Berndt Isakassons” blogg. (Fick en förunderligt tilltal att någon av dem ska bli till ett skrämmande exemplar, därför att de står emot sanningen lik Isebel.)

   Är alla som står för spädbarnsdop lika köttsliga? Lär istället av bibeln. Apg. 2:38-39, så ska dopet gå till. Herren vår Gud är en Gud och inte tre.

   Frid
   lärjungen

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s