Är med i tidningen idag

i kamp mot fattigdomen
UNT har gjort ett jättefint reportage om mig och mitt engagemang för fattiga EU-migranter. Ett utdrag:

Att bekämpa världens fattigdom har blivit en livsuppgift för Micael Grenholm. Han behöver bara gå hundra meter hemifrån för att hitta den.

Jesus såg på honom och fick kärlek till honom och sade: ”Ett fattas dig. Gå och sälj allt vad du äger och ge åt de fattiga, så skall du få en skatt i himlen.”
Dessa ord ur Markusevangeliet gjorde starka avtryck på den 15-årige nyfrälste Micael Grenholm, som ungefär samtidigt hade börjat få upp ögonen för fattigdomen i världen.
– Jag bestämde mig för att leva enkelt. Jag sålde mina tv-spel, tidningar och böcker på Blocket och gav pengarna till biståndsorganisationer, berättar han när han åtta år senare tar emot i det kristna kollektiv i centrala Uppsala där han bor i dag.
– Här lever vi ett gemensamt liv och vår bostad är öppen för alla. Det har till exempel bott ett romskt par med en bebis här, berättar han.

Medan vissa tittar åt ett annat håll och går förbi finns det andra som har valt att engagera sig i de EU-migranter, oftast romer från Rumänien, som sedan några år tillbaka sitter på Uppsalas trottoarer och tigger. I somras bildades den ideella föreningen Stefanushjälpen och som dess ordförande har Micael Grenholm blivit något av en talesperson för de hjälpsamma Uppsalaborna. Han har under hösten synts både i tidningar och på tv.
– Det känns jättebra. Jag är verkligen inte den enda som driver den här frågan. Men hela mitt kristna liv har det varit viktigt för mig att höras och få ut mitt budskap, säger han.

Han beskriver sig själv som rätt blyg egentligen, men via sina kristna engagemang, i den lilla församlingen Mosaik och organisationen Pannkakskyrkan, har han vant sig vid att vara ute och prata med folk. Kanske hjälpte det honom även när han första gången tog kontakt med EU-migranterna.
– Jag fick upp ögonen för dem redan när de började komma för fyra-fem år sedan. Jag skänkte pengar till dem och några av dem sökte sig till Mosaik. Men det var först när jag sommaren 2013 var nere i Sydafrika för att skriva en c-uppsats och lärde känna fattiga människor där som jag insåg att även de fattiga i Sydafrika hade det bättre än romerna på Uppsalas gator.

3 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: