Hur bemöter vi turisterna i Thailand respektive muslimerna i Eskilstuna?

Idag är det den helige Stefanus dag, en kille som inspirerat mig inte först och främst för hans martyrdöd utan för att han var en kristen biståndsarbetare som hjälpte de fattiga samtidigt som han gjorde tecken och under och predikade evangeliet (Apg 6:1-8). Han var en riktigt karismatisk, evangeliserande aktivist, precis som jag vill vara. Faktum är att hans karismatiska gåvor var själva anledningen till att han fick uppdraget att betjäna de fattiga: apostlarna upptäckte att de som dittills hade haft ansvaret att bespisa änkor aktivt diskriminerade de grekisktalande änkorna för att istället hjälpa hebreisktalande. För att råda bot på detta utsåg apostlarna sju personer som var ”fyllda av Ande och vishet”, där Stefanus var en av dem.

Det handlade inte om biologisk rasism – både de grekisktalande och hebreisktalande änkorna var judar – utan om språk- och kulturskillnader. Hellenistiska judar talade obviously grekiska, var influerade av grekiskt tänkande och kultur och bodde ofta utanför Israel. På dessa grunder diskriminerades de i Jerusalem. Känns det igen? Vi har uppkallat vår förening Stefanushjälpen efter Stefanus, och ironiskt nog möts vi ständigt och jämt av ifrågasättande av att vi hjälper hemlösa EU-migranter, eftersom folk tycker att vi ska hjälpa ”våra egna” hemlösa ”först”.

Idag är det tio år sedan tsunamin i Indiska Oceanien orsakade ett av århundradets största humanitära katastrofer, med 250 000 döda, varav 543 svenskar. Idag sker minnesceremonier och gudstjänster både i Khao Lak i Thailand och här i Uppsala. På denna martyrernas dag får vi be för de sörjande familjerna och skänka en rejäl julklapp till de organisationer som dagligen hjälper människor som drabbats av humanitära katastrofer, såsom Läkare utan gränser och PMU.

Att hjälpa de nödlidande svenskar som drabbades av tsunamin, dels humanitärt direkt när det hade skett men också långsiktigt med professionell hjälp, bearbetning och ekonomiskt stöd, ifrågasätts så vitt jag vet inte. Jag har då inte sett någon lägga skulden på offren, eller argumentera för att det kostar för mycket att hjälpa de sörjande. Och det är förstås otroligt skönt, att jag slipper se sånt. Det är ju annars vardagsmat när jag argumenterar för att vi ska hjälpa flyktingar, EU-migranter och andra som inte råkade födas med vår hudfärg och vårt språk. Ständigt ifrågasätts sådan hjälp även inom de kristna leden, i och med att SD:s värderingar blivit alltmer accepterade.

Bara häromdagen argumenterade en person i kommentarsfälten till den här bloggen för att ta emot färre krigsflyktingar från Syrien för att han hade hört att några flyktingar kommit hit med charterplan. Flera av tsunamioffren kanske också åkte charter, vilket krig ska vi skicka dem till?

Kommentatorn menade att muslimers blotta närvaro är ett problem – ju fler de är, desto våldsammare blir samhället, ty muslimer är i egenskap av muslimer våldsamma – och därmed måste deras antal i samhället minska genom deportation. Det finns dock något ännu mer statistiskt signifikant när det gäller våldsamhet och brottslighet, och det är att vara man. Hur ska vi då minska antalet män i Sverige?

Jag hade en lustig konversation på Twitter för någon månad sen. I respons till mitt blogginlägg om islamofobi argumenterade en kristen SD:are för att islam är antikrist, eftersom Koranen förnekar att Jesus är Guds Son. Jag påpekade att judar, ateister, buddhister, hinduer och andra ickekristna inte heller anser att Jesus är Guds Son. Den kristna SD:aren skippade då de bibliska argumenten och menade att islamisterna slaktar långt många fler människor än judar, hinduer och buddhister, varav jag skrev ”Det absolut blodigaste kriget någonsin var andra världskriget. Hur många av de som dödade var muslimer?” Då fick SD:aren slut på argument, och ifrågasatte min frälsning istället:

när argumenten tryter

Igår på självaste juldagen brann en moské i Eskilstuna. Enligt polisen var det en anlagd mordbrand och Säpo är inkopplade för att hitta gärningsmannen och avgöra motivet. Redan har jag sett mängder med försök att lägga skulden på offren och ett evinnerligt ifrågasättande av muslimers närvaro i det här landet. Facebooksidan ”Nej tack till muslimer i Sverige”, som drivs av nazistiska Svenskarnas parti och som ofta länkar till nyss nämnda parti och deras nättidning, har 70 000 likes. Det är poppis att vilja inskränka religionsfriheten idag.

Jag väljer dock att gå Stefanus väg. Jag hjälper och välsignar alla oavsett språk, kultur och religion, och jag predikar gärna Evangeliet så att både islamister, rasister och turister vänder om till Jesus, lägger ner våldet och hatet framför korset, lever enkelt och generöst och går i Andens mirakulösa kraft.

Varken att kicka ut folk till Mellanöstern eller att inskränka religionsfriheten kommer föra folk till Jesus, det kommer snarare föra folk bort från Jesus. Låt oss leva ett liv i kärlek och altruism istället, där vi proklamerar frälsning, sanning och evigt liv ”ödmjukt, med respekt och ett rent samvete, så att de som talar illa om [vårt] goda levnadssätt i Kristus får skämmas för sitt förtal.” (1 Pet 3:16).

En kommentar

  1. Jag håller med dej Så här skriver Elisabeth Sandlund ” Attacken mot moskén i Eskilstuna, som hade kunnat sluta i en katastrof med åtskilliga dödsoffer, är en attack mot all trosutövning, muslimsk likaväl som kristen, judisk, buddhistisk eller vad det vara månde. ” http://www.dagen.se/ledare/en-attack-mot-all-trosut%C3%B6vning-1.307472 jag håller med.
    Ge SD ” fingret” Ni kristna kyrkor i Eskilstuna upplåt era lokaler åt de muslimer som mist sin samlingslokal tills deras moskee är återuppbyggd.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s