Varför egendomsgemenskap äger

Huw Lewis
Huw Lewis

Som flera av ett vet besökte jag Jesus Army i Storbritannien förra året, en karismatisk kyrka som praktiserar egendomsgemenskap, och jag ska åka dit igen i augusti tillsammans med ett tiotal svenska syskon som längtar efter radikalt lärjungaskap. När jag var i Jesus Army filmade jag en hel del, och i ovanstående video får ni se hur det ser ut i kommuniteten Holy Treasure samt höra Huw Lewis, en av Jesus Armys ledare, när han förklarar varför de lever i  egendomsgemenskap.

Huw säger att det hela började på 70-talet med ett kraftfullt utgjutande av den Helige Ande i ett litet baptistkapell på den engelska landsbygden. Människor blev helade, såg syner och talade i tungor.

De älskade att vara tillsammans i Guds närvaro, och många kände sig mer och mer obekväma med att behöva skiljas åt hela tiden och gå till sina privata radhus och lägenheter. De läste i Apostlagärningarna om hur den första andeutgjutelsen ledde både till karismatiska erfarenheter och egendomsgemenskap:

Och fruktan kom över alla, och många under och tecken gjordes genom apostlarna.  Alla troende var tillsammans och hade allting gemensamt.  De sålde sina egendomar och allt vad de ägde och delade ut till alla, efter vad var och en behövde. (Apg 2:43-45)

Resten är historia. Idag har Jesus Army över 40 kommuniteter där det sammanlagt bor 500 människor – alltifrån spädbarn till pensionärer. Både familjer och de som lever i celibat är välkomna. Allting ägs gemensamt, så i kommuniteterna finns ingen rik och ingen fattig – de är ett folk som har Jesu enkla livsstil som norm.

En sådan här kyrka vill jag ha i Sverige också! En kyrka som inte separerar på evangelisationen, miraklerna och den ekonomiska utjämningen. En kyrka som inte använder dåliga cessationistiska argument för att ignorera Jesu och apostlarnas livsstil. En kyrka där ingen lever i lyx och ingen tigger på gatan utan där det råder jämlikhet. Är det någon mer som skulle vilja vara med?

5 kommentarer

 1. Vilken mysig film och vilka respektingivande människor. Påminner om gänget i Klara, passa på sista dagen att se SVT-play ”Miraklet i Klara”

  Gilla

 2. Dom ekonomiska kriserna tror jag kommer att fortsätta här i världen, kommuniteter som jesus army och liknande kommer sopa mattan och äga, som du säger , jag tror dom är framtiden.

  Gilla

 3. Jag sympatiserar med konceptet, men inför framläggningen larmar mina sektsensorer på högsta nivå:
  ★ ”This is the words of God to us, and we must obey that word.” — auktoritärt språkbruk, det är inte givet att kommunalist-verserna i NT *måste* tolkas bokstavligt, även om jag *tror* att den bokstavliga betydelsen är den egentliga avsikten,
  ★ ”Längtan hem” eller ”längtan till en gemenskap” kan aldrig vara ett ensamt skäl till att bygga en gemenskap, det finns *stora* faror med att ensamt låta känslor och blinda dogmer styra bildningen av kommuniteter — att bilda en kommunitet baserat på egendomsgemenskap måste grundas på en intellektuell analys — hutteriterna, de som bygger kommuniteter baserat på produktion, gör en massa undersökningar innan de köper mark och klonar sina industriella kommuniteter; om man misslyckas på grund av dålig planering, så gör man bara Guds Ord en otjänst;
  ★ en kommunitet byggs *alltid*, *undantagslöst* på regler, antingen regler av blind lydnad mot ledaren, eller ett kulturellt regelsystem som inte är knutet till eventuellt ledarskap — regler skall fästas på pränt i en bok, så att folk kan läsa, och inte behöver drabbas av godtycke; det måste *alltid* finnas regler för hur man behandlar personer som inte vill bo kvar i kommuniteten, det måste alltid finnas utträdesregler och dessa regler skall vara humana.

  Gilla

  1. Hej Tomas! Tack för din feedback (coola stjärnor också :))

   ★ Att hänvisa till Guds Ord och säga att vi ska lyda det är något som förekommer i de allra flesta evangelikala och karismatiska kyrkor, och även bland kristna utanför dessa traditioner. Det är inte på något sätt unikt för Jesus Army. Jag skulle snarare säga att Huw uttrycker sig försiktigt genom att säga att det är Guds Ord ”för oss” – själv skulle jag säga att alla kristna bör leva i egendomsgemenskap, något JA inte lär.

   ★ Många av Jesus Armys kommuniteter har funnits i 30-40 år och har fungerat bra – givetvis kopplar de inte ifrån hjärnan när de organiserar sina kommuniteter och har en bra föreningsstruktur med stadgar och redovisning – men likt de första kristna drivs de av den Helige Ande och kärlek, och det är inget fel med det.

   ★ Vet inte riktigt vad din poäng med den tredje punkten är – om kommunitetsliv är intrinsikalt dåligt pga regler eller att Jesus Army saknar tillräckliga regler för att de inte nämndes i treminutersvideon? De har en bra föreningsstruktur med rutiner för hur människor lämnar kommuniteten, jag har gått igenom detta här:

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. OK, jag har respekt för att det finns sakkunnighet i det svaret — JA kanske går att lita på. Men jag är av den åsikten att man inte skall basera tro på enbart känsla, utan på intellektuellt övervägande. Det kan vara så att det handlar om kulturella skillnader mellan dig och mig avfällig ateist som med erfarenhet av politiska sekter noggrant försöker undvika den bedrägliga illusionen som ofta finns i känslan av ”att komma hem” — jag varnar alltså uttryckligen för att använda denna känsla som ledstjärna. Jag är intellektualist och anser att intellektuell skepticism måste åtfölja känslor, det är därför att i praktiska göranden krävs objektivt frågande — kan vi fungera tillsammans? kan vi försörja oss ihop? vad lever vi på? hur gör vi i kommuniteter där den ene har jobb och den andre är arbetslös?

    Punkt 2 och 3 går ut på att man inte skall misslyckas, och att rörelsen skall leva vidare utan karismatiskt ledarskap (men däremot med demokratiskt valt ledarskap), därför att det lämpar sig praktiskt, och därför att religioner som baserar sig på en inbördes beteendekodex lever längre än politiska rörelser och karismatiska grupperingar (som inte behöver vara sekter alla gånger).

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s