Dags att slänga framgångsteologin i papperskorgen

ulf-ekman-1285018929

En församlingsledare måste vara oklanderlig… och fri från pengabegär. (1 Tim 3:2-3)

Det går inte att förneka att Livets Ord här i Uppsala länge har varit ett center för framgångsteologi och mammonism i kristenheten. Lyckligtvis har dessa demoniska läror tonats ner den senaste tiden, men mycket skada har redan orsakats och behovet av omvändelse och ny, biblisk undervisning är stort.

Gårdagens Uppdrag Granskning om Livets Ord och pengar grävde upp en hel del av församlingens historiska synder, och även om programmet som vanligt var tendentiöst och vinklat så är det väldigt tydligt, som Carl-Henric Jaktlund påpekar, att insyn saknas till stor grad och att vittnesbörden från många olika håll pekar i samma riktning: Ulf Ekman och andra Livets Ord-predikanter har levt på femstjärniga hotell och begärt pengar i handen, och medan de manat andra till uppoffring har de levt rätt bekvämt själva.

Framgångsteologin är manipulativ, och detta blir alltför tydligt när det visar sig att Livets Ord vägrat utbetala pensioner till de anställda för att de ska lita på Gud för sin framtida försörjning, samtidigt som styrelsen beslutades få saftiga pensioner nio år innan övriga anställda till slut beslutades få det. Hur kan det vara något annat än girighet?

I de gamla banden som Anna Lindman lyssnar till uppmanar Ulf församlingen att utbrista ”Pengar! Rik!” Ulfs bok Ekonomisk frihet skrevs 1989 och reviderades senast 2009, jag hittade ett ex på en utförsäljning på Örebro Missionsskola och det är skrämmande vilken extrem framgångsteologi och mammonism som där framträder.

I kontrast till detta har vi Paulus ord i 1 Tim 6, där han säger att det är en falsk lära som sprids av människor med fördärvat sinne att påstå att gudsfruktan ska ge vinst (vv. 3-5). Han säger att vi ska nöja oss med mat och kläder och att ”de som vill bli rika råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär som störtar människor i fördärv och undergång.” (v. 9).

Det är det som slår mig, framgångsteologin är så sjukt lätt att motbevisa utifrån Skriften, men folk dras till den för att det kittlar deras öron, de har kärlek till pengar och vill hitta ett teologiskt stöd för det, så de hittar på myter om att Jesus skulle ha en lyxig livklädnad och att Han skulle leva i lyx (myter som Ulf sprider i boken), trots att Jesus alldeles uppenbarligen levde i största enkelhet och i egendomsgemenskap med sina lärjungar.

Joakim Lundqvist verkar lyckligtvis vilja ta avstånd från framgångsteologi, han talar om en sund undervisning om ekonomi som betonar förnöjsamhet och generositet. Det är dags att det visar sig i handling. Inte bara Livets Ord utan alla kyrkor måste ställa om till en enklare form av tjänst, med färre byggnader och glans och mer fältarbete och kommuniteter.

De värsta formerna av girighet på Livets ord ligger i dåtiden, men det ursäktar inte den enorma olydnad till Jesus och de svåra skador hos församlingsmedlemmar som den har orsakat. Det är dags att slänga framgångsteologin i papperskorgen och främja biblisk enkelhet och jämlikhet istället.

26 kommentarer

 1. Hej . Efter programmet tycker jag att Joakim har rätt. Han sa Lämna aldrig kontanter! Så håll I börsen och ge aldrig pengar till kollekten eftersom det verkar försvinna en del och Livets ord försvarar sådant beteende!
  Mvh
  Tobbe

  Gilla

 2. Tycker alla kristna som kritiserar andra kristna ska fundera lite mer kring detta bibelord från Rom 16:17 ”Jag uppmanar er, bröder, att ge akt på dem som vållar splittring och kan bli er till fall, i strid mot den lära som ni har fått undervisning i. Vänd er bort från dem.”

  Gilla

  1. Det låter lite som att du kritiserar mig där tyra… 🙂 Paulus skriver ju sen i Gal 2:11-14 hur han tillrättavisade Petrus när han var ute och cyklade, och det är ju inte samma sak som att introducera falsk undervisning som han talar om i Rom 16. Tvärtom, det är när sådant sker som tillrättavisning behövs.

   Gilla

  2. På många sätt kunde det bibelordet användas mot LOs sätt att fjärma sina medlemmar från och smutskasta andra kristna. tex var Ulf Ekman ytterst otrevlig mot påven och RKK en gång i tiden. Nu har han själv gått med där och vi protestanter får nu del av hans dömande svada.

   Gilla

  1. Hej! Jag köper inte allt UG säger, men jag pekar på att insynen i LO:s ekonomi är dålig och att vittnesbörden från många olika människor pekar i samma riktning. Historien med pensionerna erkänns ju av LO, och de dyra predikoresorna vittnas det om från många olika håll. Det är ju vanligt i den amerikanska word of faith rörelsen som LO inspirerats mycket av.

   Gilla

   1. Du har helt rätt Micael, UG gjorde dessutom ett ganska taffligt jobb där ord står mot ord och hängivna LOare och UE-älskare knappast övertygats om LOs villoläror(som de nu verkar lämna bakom sig, tack och lov). De borde naturligtvis kunnat gräva fram dokument i stället. Här på Bengts blogg har mycket intressant kring LO diskuterats med anledning av att RKK nu sällat sig till dem som duperats av Ekman. Jag berättar också om hur vår familj fått det pga att min bror i sin ungdom fastnade i Ekmans nät av prosperity gospel : http://www.svt.se/ug/hela-intervjun-med-livets-ords-forstepastor

    Gilla

   1. När jag såsom juridiskt ombud lämnade in en anmälan mot Stiftelsen Livets Ords styrelse i december förra året för brott mot stiftelseurkundens ändamålsbestämmelse och Lagen över stiftelser – och Jonathan Ekman så gott som samtidigt begärde time out – var det efter ett långvarigt och noggrant arbete med dokumentationen.

    Mot de uppgifter som finns, bland annat det officiella uttalandet av chefen för Tillsynsmyndigheten för stiftelser, att brott mot jävsreglerna begåtts är det för mig närmast otillständigt att Ulf Ekman kan försvaras. En självkontrahering som ger styrelsen höga ersättningar från stiftelsen livet ut kan inte vara annat än högst otillständigt. Det gäller i synnerhet Ulf Ekman själv, som faktiskt hade lämnat verksamheten och dessutom konverterat.

    Man kan ha olika värderingar. Men att ifrågasätta Uppdrag granskning men inte Ulf Ekman vittnar om något som jag helst inte skulle ha velat se. En ledare för en kristen rörelse som ser till att gå under bankens radar… På vilken grund förtjänar det beteendet att försvaras?

    Gilla

 3. Framgångsteologin – inte minst i i Ulf Ekmans tappning – har långt ifrån varit sund. Manipulationen så som den bedrivits av i vart fall delar av den gamla styrelsen är fullständigt förkastlig.

  Samtidigt är det viktigt att framhålla att de enskilda individerna kring Livets ord är offer som av allt att döma har handlat med de bästa föresatser. Det ska också sägas, att den nya ledningen har en annan, sundare framtoning.

  Gilla

 4. ”Dags att slänga framgångsteologin i papperskorgen” Nja tror inte det. Det beror på vad man lägger i begreppet. Min Gud är en generös och kärleksfull far som verkligen inte missunnar oss något. Han har välsignat oss och Hans gudomliga favör är uttalad över oss. Inte för att vi har gjort något, skänkt pengar eller agerat i enlighet med Malaki 3 påhejade av Ulf och hans anhang. Det är en blasfemisk tanke att tro att vi kan vrida om armen på Gud och tvinga honom att välsigna oss.
  Nej vi är välsignade för att Jesus i kärlek till oss har dött och utplånat synden och brutit dess förbannelse. Där ingår bl a fattigdom. Det ända som kan hindra flödet från faderns hjärta är att vi slutar tro på detta.
  Rom 8:32 ”Han som inte skonade sin egen Son utan utgav honom för oss alla, skulle han inte skänka oss allt med honom?”

  Gilla

 5. Jag tycker Tyra har helt rätt som säger” ”Jag uppmanar er, bröder, att ge akt på dem som vållar splittring och kan bli er till fall, i strid mot den lära som ni har fått undervisning i. Vänd er bort från dem.”. Ulf Ekman med släktingar har verkligen bidragit till att splittra rörelsen genom att använda sig av alla fina godtrogna kristna människor som gett bidrag för att hjälpa behövande och tyvärr blivit förda bakom ljuset. Vad jag inte förstår är att den nya ledningen försöker mörklägga hela händelsen. Tänk på alla duktiga som jobbat med Livets Ord för låga loner och dessutom aldrig fått en tjänstepension som är brukligt. Det är skam att ha haft Ekman i församlingen. Han konverterade naturligtvis till katolska kyrkan där man enkelt kan bikta sig och få syndernas förlåtelse. Vår kristna rörelse behöver troende hjälpsamma människor som behandlas ärligt och ej pungslås av giriga personer. Mvh Tobbe.

  Gilla

 6. Angående att skrota framgångsteologin!

  Jo, det skall man göra, dvs det som är falskt, men att skrota att Gud vill ge oss framgång blir ju helt galet.
  Inte tror ni väl att Gud vill att allt ni gör skall gå åt skogen, nope, han vill att allt skall lyckas väl och när det uttrycks så i skriften och Gud i verkligheten bekräftar det, ja då är vi ju inne på framgångsteologi.

  Att sen en del väljer att avstå från Guds välsignelser av fri vilja för att ge till de fattiga och själva sedan leva i knapphet, ja det är ju upp till dem.

  Bb

  Gilla

 7. Sedan är ju frågan vad framgång är? Och det är att Gud får i allt igenom sin vilja på alla områden i våra liv.

  Bb

  Gilla

 8. Micael!

  Om du vill skrota framgångsteologin, så måste du i princip skrota Gud.

  När Gud säger i skriften, Jag vill ge dig vad ditt hjärta begär, så är det framgång. Eller, vad helst ni ber om, skall jag ge er, när vi får bönesvar så är det framgång.

  Allt Gud gör för oss är framgång och Gud vill att det skall vara så, eller har du en annan åsikt om detta???

  Gilla

  1. Hej Björn! Lite lustigt att du tycker att Jesu bud om att sälja allt man äger och leva i egendomsgemenskap inte är något som gäller alla, men framgångsteologi köper du! Låter som ett confirmation bias. Bibeln säger aldrig att de som följer Jesus blir rika, dvs. den ekonomiska aspekten av framgångsteologin är fullständigt falsk, vilket 1 Tim 6:3-10 är tydlig med.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. ”Sälja allt” Inte många i bibeln gjorde detta bokstavligt. Kanske inte du gjort det heller? Eller sitter Du naken och skriver på en lånad dator.? Jesus sa ALLT. Eller ska vi tro att han liksom när han talade om bjälken och grandet överdrev drastiskt för att vara tydligt. Väldigt typiskt för den judiska framställningskonsten.
    Äta Hans kött och dricka Hans blod var en annan sak som Han faktiskt sa men ingen verkligen gjorde.
    Han vill framgång:…”29Jesus svarade: »Sannerligen säger jag eder: Ingen som för min och evangelii skull har övergivit hus, eller bröder eller systrar, eller moder eller fader, eller barn, eller jordagods, 30ingen sådan finnes, som icke skall få hundrafalt igen: redan här i tiden hus, och bröder och systrar, och mödrar och barn, och jordagods, mitt under förföljelser, och i den tillkommande tidsåldern evigt liv.” Låter framgång i mina öron.

    Gud välsigne Dig broder (helst i överensstämmelse med citatet ovan 😉 )

    Gilla

    1. Hej Lennart!

     I Apostlagärningarna 2:44-45 står det att alla troende sålde allt och började leva i egendomsgemenskap. Allt-säljande är inte ett kall till egendomslöshet utan egendomsgemenskap, liksom Jesus levde i egendomsgemenskap med sina lärjungar enligt Joh 13:29. Det är ju egendomsgemenskap Han beskriver i bibelordet du citerar – hundratals bröder och systrar och hus i biblisk gemenskap. Jag och mina brittiska vänner Huw och Mike förklarar mer ingående vad egendomsgemenskap innebär här:

     Gud välsigne dig med!

     Gilla

     1. Hej igen,
      Jag vet att detta praktiserades i den första kristna församlingen i Jerusalem och jag konstaterar detta i all ödmjukhet. Med samma ödmjukhet måste vi förstå att tältmakaren och aposteln Paulus lite senare organiserade stora insamlingar till de heliga i Jerusalem.
      När säljandes och nedläggandes vid apostlarnas fötter pågick som bäst talade Petrus till några givare som försökte mörka lite så att de dog. Jag tror inte det var för att han ville ha allt utan för att de ville smyga in oärlighet i gemenskapen. Ett skarpt ord.
      Har vi verkligen den höga ande i våra ledarstrukturer som rådde i Jerusalem på den tiden. Blir människor helade av våra skuggor? Skakas städer och bygder av väckelse? Präglas vi av samma eskatologiska förväntan som rådde på den tiden?
      I ljuset av vad som diskuteras just nu om pengar, pensioner, ersättningar och ägande så verkar det inte så. Med det andliga ledarskap jag ser idag så skulle samägandet bli en ren katastrof. Men jag har kanske inte sett och träffat alla ännu.
      Men jag längtar intensivt efter något annat.. Vi är nog inte så olika Du och jag.

      Gilla

 9. Micael!

  Jag pratar inte om pengar, utan om att Gud generellt vill framgång, men om jag förstår dig rätt, så vill du inte ha framgång? Vill du att det skall gå dåligt för dig och alla de du känner?
  Naturligtvis inte, du vill att allt de gör skall lyckas väl, dvs, ha framgång. Om du inte önskar detta, då anser jag att det är något fel.

  Trosrörelsens pengaframgångsteologi ger jag inget för, den stämmer inte med bibeln.

  Bb

  Gilla

  1. Hej Björn! Det är ju den ekonomiska framgångsteologin jag diskuterar ovan. Därtill finns ett till problem med generell framgångsteologi, och det är att de lidanden som Jesus utlovar i exempelvis Mark 8:34-38 ignoreras. Men naturligtvis ska vi verka för att det går väl för alla människor, utrota fattigdom och välsigna varandra med goda gärningar och generositet. Så länge det bygger på jämlikhet och enkelhet är det en biblisk syn på framgång.

   Gud välsigne dig

   Gilla

   1. Lidande kommer i olika form. Jag har lidit väldigt mycket i hela mitt liv och inte blev det bättre av att bli kristen.

    Du skriver: Men naturligtvis ska vi verka för att det går väl för alla människor…osv.
    Men här i din kommentar verkar det som att det Gud lovar blir vår primära uppgift.
    Gud vill oss väl, han vill välsigna och han vill att det skall i allt lyckas väl för oss och det är han, efter sin vilja som gör det, inte vår uppgift. Att han sen använder oss är ju en annan sak.
    Jag har sett hur många gånger som helst, att Gud gillar framgång, överflöd och lycka och faktiskt, det verkar som en bestämmelse att det skall lyckas väl i det jag gör.

    Bb

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s