När Gud blev människa: en juldikt

Du hade ingen skyldighet
Att söka oss igen,
När vi vänt bort mot ensamhet,
Gått från gemenskapen.
Du kunde stannat på distans,
Och vi fått stå vårt kast,
Men åter nära oss du kom,
Som männ’ska utan last.

När Gud klev in i skapelsen,
Han kunde varit vuxen,
Självständig, oberoende
En supermänniska.
Men som ett barn till oss du kom,
I riktig sårbarhet.

När du in i vår värld blev född,
Värd all makt och beröm,
Du valde bort vart kungahus,
Och kejsarens palats.
Mitt ibland obekvämlighet,
Bland smuts, halm, djurodör,
Du blev en utsatt flyktingpojk
Det tackar jag dig för!

Nu nära oss du åter är,
Försonad med din värld
Vem än vi är, vad än vi bär,
Du följer på vår färd.
Och vill vi får vi ta emot,
Gåvan större än störst.
Att inför dig bli hel – få bot,
Bli barn som du blev först!

Kategorier: Etiketter: , , ,

7 kommentarer

 1. Hej Jakob! Jag ser det som att du har en icke biblisk gudsförståelse. Gud är oföränderlig, kan inte förändras eller föda eller födas. Gud kan därför inte bli en människa, då skulle han förändras. Dessutom är inte Gud en del av sin skapelse. Inom hellenismen kan gudar bli människor och vice versa Kyrkofäderna hade sin bakgrund inom den hellenistiska världen.

  Den bibliska gudsförståelsen är enligt Paulus att ”Gud bor i ett ljus dit ingen kan komma” och ”Gud har ingen sett eller kan ses”.

  Johannes kap 1 handlar om att Guds ord fick en människa att verka igenom, Guds ord blev kött genom Jesus därför syftar ”begynnelsen” på evangeliets begynnelse genom att Jesus döps till att begynna Ordets verksamhet.

  Lyssna på denna sanna förståelse av Joh 1. Den utgår enbart från bibeltexter utan inblandning av postbibliska förförståelser.

  Med önskan om Guds rika välsignelse i Jesus Kristus!

  > 25 dec. 2020 kl. 12:56 skrev Hela Pingsten : > >

  Gilla

  1. Hej Stig! Det var ett märkligt påstående, att idén om Gud som människa kom från den hellenistiska världen. Vad jag har läst var det snarare så att man där betraktade ”köttet” som något lågt och smutsigt, något en gud knappast kunde befatta sig med. Så när Johannes skrev att ”ordet blev kött” och levde mitt ibland oss, då var det provocerande för de grekiska tänkarna. Treenigheten har starkt stöd i Bibeln, även om begreppet inte finns med i bibeltexterna.
   Guds välsignelse och god fortsättning!

   Gilla

   1. Gudar och människor kunde blanda sig med varandra i den grekiska/romerska mytologin. Gudar kunde ex få barn med människor och människor kunde efter döden upphöjas till gudar, så som många av de romerska kejsarna. Enligt en legend var Apollon far till kejsar Augustus som själv upphöjdes till gud efter sin död.

    Gilla

    1. Sant. Jag kanske hade fel när jag skrev att gudar inte kunde befatta sig med köttet. Däremot står jag fast vid att de absolut inte ”blev” kött, eftersom köttet – det begränsade, dödliga, sårbara – per definition ansågs lägre än det gudomliga. Att människor kunde göra en resa ”uppåt”, från kött till gud var ju tänkbart och ansågs nog eftersträvansvärt, men inte det omvända.

     Gilla

  2. Gerdvall: ”Gud kan därför inte bli en människa, då skulle han förändras.”

   I vers 1 Johannesevangeliet kapitel 1 predikar Johannes att Ordet är Gud. ”In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God.” I vers 14 predikar Johannes att Ordet (Gud) blev kött ”And the Word was made flesh, and dwelt among us, and we beheld his glory, the glory as of the only begotten of the Father full of grace and truth.”

   Gerdvall: ”Dessutom är inte Gud en del av sin skapelse.” Det är väl därför som personen 2 i Gudomen blev till genom personen 3 i Gudomen när han skulle komma i mänsklig gestalt. Tillväxt i en kvinnokropp men utan mänsklig inblandning. Fadern, Sonen och Den Helige Ande är den treenighet som fanns före allt skapat ”In the beginning God (‘elohiym, Gud i pluralis) created the heaven and the earth.”

   Gerdvall: ”Den bibliska gudsförståelsen är enligt Paulus att ”Gud bor i ett ljus dit ingen kan komma” och ”Gud har ingen sett eller kan ses”.

   Stämmer att ingen människa har gjort det. Kristus som är ett med Fadern (I and my Father are one Joh 10:30) har sett Fadern ”Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud och i Faderns famn, han har gjort honom känd. ” (Joh 1:18)

   Hebreerbrevets inledning: ” I forna tider talade Gud många gånger och på många sätt till fäderna genom profeterna, men nu i den sista tiden har han talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt som arvinge till allt, och genom honom har han också skapat universum. Sonen är utstrålningen av Guds härlighet och hans väsens avbild, och han bär allt med sitt mäktiga ord. Och sedan han fullbordat en rening från synderna sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden. ”

   Gerdvall: ”Johannes kap 1 handlar om att Guds ord fick en människa att verka igenom, Guds ord blev kött genom Jesus därför syftar ”begynnelsen” på evangeliets begynnelse genom att Jesus döps till att begynna Ordets verksamhet. ”

   Du gör verkligen allt för att förneka Jesu gudom? Den begynnelse Johannes talar om är givetvis den begynnelse som var innan skapelsen: https://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?Strongs=H7225&t=KJV

   Gerdvall: ”Lyssna på denna sanna förståelse av Joh 1.”

   Läs och lyssna gärna Guds ord innantill.

   Avslutningsvis psalm 33:6 ”By the word of the LORD were the heavens made; and all the host of them by the breath of his mouth.”

   Gilla

 2. Detta julens under, att Gud blev människa. Hur älskar jag inte detta märkvärdiga faktum. Så fin dikt som griper tag i mig. Tack!

  Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s