Kommer det komma en ny förintelse?

20160127_132449-1Idag på förintelsens minnesdag var jag inbjuden till min gamla Katedralskola i Uppsala för att berätta om romernas situation historiskt och idag. I min och Stefan Swärds kommande bok Jesus var också flykting har jag skrivit ett kapitel om romska EU-migranter som beskriver de vedervärdigheter romer utsattes för av både Sverige och Rumänien. Det är oklart hur många romer som dog i porajmos, den romska förintelsen, Forum för levande historia uppskattar till mellan 200 och 500 000. Anledningen till att få vet är att så lite statistik fördes på romer.

Jag berättade om Stefanushjälpens arbete och påpekade att det är helt onödigt att romer lever i fattigdom i dagens rika Europa, det beror enbart på rasism. Romer har tio års lägre medellivslängd i östeuropa jämfört med ickeromer, och 70% av romerna i Rumänien får inte jobb. Samma myter om romska tiggare som florerade i nazistiska tidningar på 30-talet flödar i dagens rasistiska kommentarsfält, hatbrott sker mot romer precis som mot flyktingar, barn till arbetslösa EU-migranter får inte gå i skolan precis som romska barn vägrades skolgång i Sverige fram till 1950-talet.

20160127_141413

Susanne Levin var också på plats och visade sin film De blev våra mödrar. Susannes mamma Juci var jude från Ungern och deporterades till Auschwitz. Hela hennes familj dog men hon överlevde, bland annat på grund av de uppoffringar som hennes moster gjorde för henne i dödslägret. Filmen var väldigt stark och efteråt tog Susanne upp Jucis ankomst till Sverige, hur hon tvingades leva i fattigdom och ensamhet och hur en kvinna som hjälpte henne vägrade tro att hon var jude: ”De är ju rika och har stora näsor!”

Susanne sa även att hon varit i Ungern och aldrig vill åka dit igen. Hennes mamma sa att Ungern är ett helvete medan Sverige är ett paradis. Ungern har aldrig gjort upp med sitt nazistiska förflutna utan fortsätter ju på samma spår med förföljelser mot judar, romer, homosexuella, afrikaner och andra minoriteter. Jobbik eldar på rasismen medan premiärminister Orbán stänger gränsen för flyktingar. Ungern är ett föregångsland för SD, det var dit Erik Almqvist utvandrade efter att han spridit rasism på Kungsgatan och fått miljonmuta från partiet.

Susanne beskriver i filmen om hur hon var rädd för att hamna i koncentrationsläger när hon var liten. ”Kunde det hända mamma kan det hända vem som helst”. Vi ser idag hur hatet mot muslimer, romer och judar eskalerar. Vi behöver förbereda oss på att det kan bli folkmord igen. En ny generation Bonhoeffers, Scholls och Wallenbergs behöver tränas.

Låt oss be om kraft och mod att stå upp mot rasismen även när den blir mer normaliserad och rädda liv på flyktingar även när det blir olagligt. Låt oss försvara alla människors lika värde och värdighet. Låt oss bekämpa all form av rasism och diskriminering genom att börja hos oss själva och dem som står oss nära. Då kan vi förhoppningsvis stoppa det nya folkmordet innan det blir för sent.

2 kommentarer

 1. Kommer en ny förintelse?

  Det finns något som Jesus talar om ska hända innan han kommer tillbaka: Det som kallas Vedermödan (great tribulation, Jacob´s trouble) där många, om inte alla, jordens inneboende ska stryka med om inte Gud stoppar slakten. Guds vrede faller över världen till sist, och människor förstår inte varför. Förföljelsen drabbar fråmst Guds folk judar (som aldrig upphört vara Guds folk men måste bli frälsta) och kristna. Detta kan man läsa om i Matteus 24/Lukas 21/Markus 13, Joel kap 1-2 och i Uppenbarelseboken 13-16. Det som kallas Sermon on the mount/talet på Olivberget är några av Jesu sista ord till lärjungarna. Profetior som alla ska bli verklighet – för så har han sagt.

  Förintelsen är mer än rika människors förakt för tiggare, romer eller inte, eller någon vitmaktgrupp som bränner ner en moské.

  Att rasism är den enda förklaringen till varför romer är fattiga har du sagt här och du står för det.

  Förresten: Fattigdom, det är väl bra i din värld?
  Ja, vi ska hjälpa och stödja de som inte har någonting, som Jesus sa i Matt 25. Läs kapitel 24 också, ett tips.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s