Bokrecension: Två grannar berättar

image

Simon Ådahls och Örjan Armgrens nyutkomna bok Två grannar berättar (Sjöbergs förlag) är enligt baksidestexten: ”ett dokument över vad Gud gör i Sverige idag och är sprängfylld med starka vittnesbörd.” Det stämmer till hundra procent. De drygt 300 sidor innehåller nästan lika många mirakelhistorier och detta blandas med sund karismatisk undervisning om att alla kan gå i gåvorna. Varje kapitel binds även samman med ett passande bibelord.

Ådahls tidigare självbiografiska bok Den oväntade resan (Sjöbergs, 2014) var även den proppfull med mirakulösa vittnesbörd och detta är en naturlig fortsättning då grannen Örjan upplever precis lika mycket. Han berättar om hur han kände en osynlig hand på sin panna när han bad frälsningsbönen och upptäckte att hustrun Helene upplevde precis samma sak när hon blev frälst kort efteråt.

I boken finns även vittnesbörd om änglabesök – ett hör och häpna bibliskt fenomen som inte är förbehållet new agare – helanden och förstås massa profetiska tilltal. Ett exempel från Örjan:

”När du var liten älskade du att göra kullerbyttor och du gillade att sätta blommor bakom ditt ena öra. Visst stämmer det?” fortsatte jag.

”Ja, hur kan du veta det här?” svarade servitrisen överraskad medan tårar började rinna nerför hennes kinder. Hennes tidigare nonchalanta attityd hade ändrats på någon sekund.

”Jo, Gud berättade det för mig”, svarade jag. ”En sak till, ditt äktenskap är just nu en enda krasch och Gud vet om det här. Nu båda kommer ändå att göra den där resan till Hawaii, som ni har längtat efter, du och din man. Det kommer att ske för Gud är med.”

Servitrisen brast ut i gråt och jag fortsatte:

”Herren säger att ert äktenskap kommer att räddas. Det kommer att bli helt.” Kvinnan storgrät och jag fortsatte:

”Jag skulle vilja beställa den här hamburgaren och min kompis vill ha den där steken med potatismos.” (s. 163f.)

Många skulle nog vilja avskriva Simon och Örjan som två fromma mytomaner och kanske därför är de avsnitt i boken som gör starkast intryck på mig de där andra än de två grannarna får komma till tals. Dessa åtfinns framför allt i kapitlen Vittnesbörd och Våra vänner berättar. Kvinnor och män från alla håll i kanter bekräftar mirakelberättelserna och delar egna som Gud gör i deras liv.

Jag var på Jesusträffen i Gävle igår och träffade flera av dem som skriver i boken. Det här är något verkligt och levande som händer i Sverige idag. Personligheten Peter träffade på Simon, Örjan, Maria, Helene, Grete, Tommy och jag tror det var några fler på Viking Line. Han hade hört av Herren att en skallig man skulle förlösa honom i nådegåvorna, Örjan – som är skallig – vände sig till honom trots att de aldrig träffats och sa att han skulle börja profetera, han profeterar för två turkiska kvinnor i tungor på klockren turkiska. Allt detta bevittnas av ett drygt halvt dussin av dem som var med i Gävle igår.

Idén att mirakler bara sker i Afrika och att Sverige är ett förlorat fall för väckelse smulas sönder av Två grannar berättar. Gud är god och vill använda alla som vänder sig till Honom. Vi behöver komma ner från våra religiösa piedestaler, återuppväcka den kärleksfulla relationen till Jesus och tjäna Honom personligt. När så sker är väckelsen redan här.

4 kommentarer

 1. ”När så sker” är då vi förbereda för att ta emot alla nyfrälsta? Att offra mycket tid för att lära och hjälpa dem som inget vet och kan bli förvirrade med allt som händer i deras liv, inte minst i kontrast med övriga kristenheten? Att orka be med de så att de kan behålla sin nya kärlek?
  Må Gud hjälpa oss att inte sitta kvar i soffan… redan nu!

  Gilla

 2. Micael!

  Många menar att det som sker genom dessa båda herrar inte är från Gud, utan onda andars verk och de menar sig t o m ha belägg för det.

  Du menar ju tvärt om, att detta är Guds verk, kan du förklara varför?
  Och kan du förklara varför en del upplever ett obehag och olust när de lyssnar på dem, ja även på deras möten?

  Bb

  Gilla

  1. Hej Björn!

   Bibeln säger att vi ska urskilja andar genom att titta på profeternas frukter (Matt 7), se om de bekänner Jesus som Herre (1 kor 12:3) samt bekänner Kristus kommen i köttet (1 Joh 4). Simon och Örjan bär god frukt och har fört många till tro – jag känner folk personligen som kommit till en brinnande tro på Jesus genom deras tjänst. De bekänner Jesus som Herre och att Han är Kristus kommen i köttet, läs bara boken eller kolla på videon jag spelade in från Jesusträffen och som jag ska släppa snart. Så nej, de är absolut inte falska profeter.

   Tyvärr utsätts ju sanna profeter ofta för sådana falska anklagelser, till och med Jesus sa de var besatt av Beelsebul (Matt 12). Pingströrelsen blev anklagad för att vara ”satans senaste spya”, John Wimber påstods vara driven av demoner trots att han själv drev ut demoner (och som Jesus betonade i Matt 12:27 kan de som driver ut demoner inte vara drivna av demoner eftersom då skulle de inte driva ut demoner).

   Så att Simon och Örjan inte skulle gå med Gud är struntprat. De som känner obehag gör det nog snarare för att de blir utmanade, precis som icketroende kände obehag för apostlarna i Apg. Jag kan verkligen rekommendera dig deras bok om du vill veta mer om dem och deras förkunnelse.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 3. Jag har också tidigare ratat detta ”övernaturliga” som falska profeter men vips så finns nu min egen berättelse i denna bok o det har förändrat mitt liv totalt, jag är nu inte längre själv 🙂
  Så lär känna Jesus personligen o sök Guds ansikte så kommer helige ande förklara varför detta är sant o helt fantastiskt.
  Fråga inte andra människor om detta är sant, fråga hellre helige ande, hjälparen. /Per

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s