Ingen kan förlåta synder utom Gud

Jag är bloggansvarig för Ge och du ska få:s bibelläsningsplan Vem är den mannen? Varje vardag skriver lärjungar bibelreflektioner utifrån planen, och idag fick jag chansen!

Jesus-heals-paralytic

När jag är ute och evangeliserar så möter jag ibland folk som hävdar att Bibeln inte säger att Jesus är Gud, men då har man inte läst särskilt väl! Dagens passage, Lukas 5:17-26 (den finns också i Matteus och Markus), vittnar tydligt om att Jesus menade sig vara Gud.

Folk hade samlats från ”alla byar i Galileen och Judeen” för att lyssna på Jesus och bli botade från sjukdomar. Han befann sig inne i ett hus, och plötsligt skär några män hål i taket och sänker ner en förlamad man som ligger på en bår. De förlorade inte hoppet när de såg vilken lång kö det var till Jesus, de tänkte utanför boxen!

Faktum är att Lukas skriver att Jesus såg ”deras tro” – alltså männen på taket! Och när han vänder sig till den förlamade så är det inte hans funktionshinder han adresserar, utan hans själ. ”Min vän , du har fått förlåtelse för dina synder”, säger Han. Kanske trodde mannen att han inte förtjänade att bli hel på grund av de synder han hade gjort.

Nu blir dock bibellärarna och fariseerna upprörda!
 ”Vad är det för en hädare? Vem kan förlåta synder utom Gud?” tänkte de. Jesus kunde läsa deras tankar och sa: ”Vad är lättast, att säga: Du har fått förlåtelse för dina synder, eller att säga: Res dig och gå? Men för att ni ska veta att Människosonen har makt här på jorden att förlåta synder, säger jag dig” – och nu talade han till den lame: ”Res dig, ta din bår och gå hem!” (vv. 23-24)

Det här är briljant. För människor är det lika omöjligt att förlåta synder som att hela de sjuka. Vi kan förlåta dem som gjort illa mot oss, men vi kan inte förlåta den synd som skiljer oss från Gud. Det kan bara Gud. Och Jesus säger uttryckligen att Han, Människosonen, har den gudomliga makt som krävs för att synder ska förlåtas. Helandet är beviset för att Han talar sanning, att Han inte spelar teater när Han utdelar syndaförlåtelse.

Den sista versen säger ”Alla blev utom sig av häpnad och prisade Gud, och de fylldes av fruktan och sade: ‘Det vi har sett i dag är ofattbart !’”
 Det är inte bara helandet de syftar på här, helanden har ju Jesus gjort hela tiden och Gamla Testamentet innehåller flera exempel på helanden. Nej, det riktigt ”ofattbara” är just att Jesus förlåter synder. För det visar att Han är Gud som blivit människa.

Bön: Tack Gud för att Du blev människa i Jesus och förlåter oss all synd genom Hans död på korset! Tack för både helande och frälsning och för att Du alltid är med oss. Amen!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s