Farorna med New Age

Nyandlighet är rätt så populärt i Sverige trots att, eller kanske på grund av, dess förkastande av logik, dess inkonsekvens och att det är så dyrt att vara new agare. I det senaste poddavsnittet av Jesusfolket talar jag och Johannes om problemen med New Age och delar Hela Pingsten-skribenten Désirée Kjellins vittnesbörd om hur hon gick från häxa till lärjunge.

Désirée kommer snart ut med boken Flickan som slutade ljuga på Sjöbergs förlag där ni i djupare detalj kan läsa om de faror med New Age som hon har upptäckt.

6 kommentarer

 1. En av de maffigaste farorna med New Age är gudomliggörandet av det egna jaget, vilket hur lätt som helst blir till ett gudomliggörandet av det egna egot (jo, det finns en viss skillnad)
  Dock förekommer denna typ av högmodiga egocentricitet även inom kristendomen och då oftast där någon ska stå i rampljus och ge folk dåndimpen på olika sätt, dvs den karismatiska rörelsen. Det finns nog schyssta ”scenartister” också men riskerna är betydande för förförelse i sådana sammanhang.
  Motmedel 1: En lågmäld innerlig karismatisk
  Motmedel 2: Att inte fokusera på enstaka solbrända och tandblekta stjärnor utan låta grupper om kanske tre personer ”hålla i” det hela.

  Gilla

  1. Hej Klaus!

   Den karismatik vi har i vår husförsamling Mosaik har inga rampljus eller tandblekta stjärnor, men den är långt ifrån lågmäld. Husförsamlingsrörelsen i Kina har inga megakyrkemöten eller egocentrering men döda uppstår och blinda ser. Så skyll inte på karismatiken, skyll snarare på kapitalismen!

   All välsignelse

   Gilla

   1. Om incitamentet för karismatiken är pengar – jättefarligt. Men även incitamenten makt och ego-uppblåsning är riskabla saker och inte beroende av pengar.
    Jag hoppas och tror att det finns en bra karismatik också och jag hoppas att begåvade personer som du intresserar er för frågan att ”pröva andarna”.

    Gilla

    1. PS jag kan ha sett för mycket amerikansk mega-karismatik. Det har nog gjort mig lite skeptisk.

     Gilla

 2. Förlåt att jag är så fram och tillbaka här, men jag insåg att ett överdrivet schablonartat MOTSTÅND mot karismatik OCKSÅ kan bero på människans ego! Rätt ska vara rätt.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s