Är sanningen relevant?

Hej, jag heter Marie och är en av de nya bloggarna här på Hela Pingsten. Jag kommer skriva om lite av varje, men ofta kommer det nog handla om Apologetik. ”Vad är det?” kanske du undrar då! Sammanfattningsvis kan man säga att det handlar om vad man som kristen har för skäl att vara just kristen. Varför kan vi tro att det är sant? Precis som Paulus tycker jag att vi som kristna är de mest ömkansvärda bland människor om det vi tror på inte har någonting med verkligheten att göra. Till exempel om Jesus faktiskt aldrig har uppstått. Hur mysigt vi än har det i kyrkan och hur fina de kristna värderingarna än är. Om den kristna tron inte håller att ifrågasättas måste vi lämna den.

Idag tänkte jag tänka lite högt kring frågan om sanning. Kan det finnas en sådan? Spelar den någon roll? Och då menar jag inte en sanning i subjektiv mening där var och en väljer sin egen sanning. Utan Sanningen med stort S, en objektiv sanning som finns där oavsett hur vi människor upplever den eller vad vi tycker om den. En sanning kring alla de stora frågorna om vad som orsakade universum, om det finns en Gud, vilka vi människor är, meningen med livet, om det finns en objektiv moral och alla andra stora frågor där vetenskapen inte riktigt räcker ända fram.

Vi kan ju förhålla oss olika till frågan om sanning. Vi kan tänka att vi får välja vår egen sanning: ”det här är sant för mig”. Problemet blir när vi hamnar i t.ex. en rätts-situation och vi ska avgöra vem som utförde brottet. Då godkänner vi plötsligt inte ”för mig är det sant att det inte var jag som utförde mordet”. Likadant blir det i frågan om ifall sanningen är relevant eller inte. Det går i teorin att säga ”jag bryr mig inte om vad som är sant”. Och det kan nog funka ett tag. Tills något händer där allt ställs på sin spets.

Sanningen är inte formbar och valbar i vissa frågor men objektiv i andra. Vi kommer ofta uppfatta den olika, men det betyder inte att det inte finns ett sätt kring hur det faktiskt förhåller sig.

Min poäng med allt detta är: sanningen är relevant för oss människor när det kommer till kritan. När det verkligen spelar roll bryr vi oss om den. Jag tror att det gör en skillnad om det är så att det finns en Gud som har skapat oss människor med en mening och ett syfte, om vi har en själ, ett värde och en fri vilja, om det finns rätt och fel objektivt. Om Han som är vårt upphov älskar oss med en villkorslös kärlek som aldrig någonsin sviker. Det är något som, enligt mig, är helt livsavgörande.

4 kommentarer

 1. Hej Marie,

  ”Jesus sade till honom: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. ”(Joh 14:6)

  Därför kan människan inte förhålla sig neutral inför sanningen. När hon i evangeliet möts av sanningen, Jesus själv, kallas människan till att göra sanningen.

  ”Men den som lever i sanningen kommer till ljuset, för att det ska bli uppenbart att hans gärningar är gjorda i Gud.”
 (Joh 3:21)

  Till att vandra i den:

  ”Jag blev mycket glad när bröderna kom och vittnade om den sanning som finns hos dig, hur du lever i sanningen. Inget gläder mig mer än att höra att mina barn lever i sanningen.
 ” (3 Joh 1:3-4)

  Till att vara lydig mot den:

  ”Ni har renat era själar genom att lyda sanningen i uppriktig syskonkärlek. ” (1 Petr 1:22)

  Till att förstå den och och frigöras av den:

  ”Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.”
 (Joh 8:32)

  Till att befästas i den:

  ”Därför tänker jag ständigt påminna er om detta, trots att ni redan vet det och är befästa i den sanning som ni har. Jag ser det som min plikt att väcka er med mina påminnelser så länge jag är kvar i detta tält , ”, sade vår Apostel Paulus. (2 Petr 1:12)

  Gilla

 2. Hej Ulrika! Tack för alla bra bibelord! Jag skriver under på allt. Jag tror ju det är här vi hamnar om vi söker sanningen. Hos Jesus.

  Gilla

  1. Visste du att det finns de som kallas både för morallärare, teolog, helgon o vice versa samtidigt som de lärt ut hur man aktivt kan leva med och i lögnen?

   Förmodligen visste du inte det och inte jag heller förrän jag läste om detta.

   Varning för omskakande fakta för sanningsälskare:

   https://litevardagstro.wordpress.com/

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s