”Hur kan du tro på Gud? Han syns ju inte!”

Borde inte Gud visa sig tydligare? Allt annat som vi tror finns är ju sådant som man kan se och ta på. Är inte det här superkonstigt, att vi kristna säger oss ha en relation med någon som inte är en fysisk person? Lite som en låtsaskompis, tänker nog en del. Eller tror vi att Gud faktiskt HAR visat sig? Och hur då i sådana fall?

Detta är något jag tänkte att vi skulle kika lite närmare på; Frågan om Guds fördoldhet, som den så fint brukar kallas. Jag har personligen fått diskuterat det här ämnet många gånger och det är ju inte helt enkelt, men man måste ju börja i någon ände. Så jag tänkte att vi börjar här: skapelsen.

Anthony Flew, en av de mest kända ateistiska filosoferna som under hela sitt liv aktivt argumenterat mot Guds existens började till slut tro på Gud, till stor del utifrån argumentet om finjustering: ”I now believe there is a God…I now think it [the evidence] does point to a creative Intelligence almost entirely because of the DNA investigations. What I think the DNA material has done is that it has shown, by the almost unbelievable complexity of the arrangements which which are needed to produce life, that intelligence must have been involved in getting these extraordinarily diverse elements to work together” Många forskare har dragit samma slutsats. Kan det vara så att vi människor har förmågan att känna igen design när vi ser den? Att det i universum finns tecken på att någon har tänkt till och skapat en komplexitet och en ordning? Jag tror att ju mer vi upptäcker av den här världen desto mer kommer vi också komma närmare dess ingenjör. Här har vi en pusselbit.

Nästa pusselbit har att göra med Jesus från Nasaret. Han som räknas som en av de enskilda individer som har påverkat världen mest och som påstod att han var Gud själv. En del tänker att en människa inte KAN uppstå från de döda enligt naturlagarna. Och det stämmer – om naturalismen har rätt. Men om det finns goda skäl för teism (t.ex. kristendomen) och Gud är ingenjören, kan han såklart göra ingrepp i sin skapelse och göra avsteg från naturlagarna. Det är ju han som har skapat dem. Finns det något bättre sätt för Gud att visa sig än att själv bli människa, kliva in i sin skapelse och säga: ”Hej, det är jag som är Gud”? Det är precis vad Jesus gjorde (Joh 10:36) och han bevisade sin gudomlighet slutgiltigt genom att uppstå från de döda.
”Men det där var ju typ 2000 år sen! Varför visar han sig inte IDAG om han nu finns?” När Jesus drog till himlen sa han till lärjungarna: Jag går men sänder en hjälpare. (John 14:16) Han tänkte kanske att ”det är nog bättre om jag kan vara överallt samtidigt” och därför skickade han Den Helige Anden. Det finns miljontals människor världen över som kan berätta om hur Anden varje dag påverkar deras liv. T.ex. helar människor som behöver bli hela. Hjälper och vägleder människor. I det förra inlägget har vi skrivit om hur Anden ibland verkar.

Varje delmoment av det här resonemanget måste ju såklart brytas ner i mindre delar och granskas var för sig. Men det är ett annat blogginlägg. Och vi väljer fortfarande vad vi vill ta in och inte. Uppenbarligen fanns det åtminstone människor på Jesu tid som, fast de såg honom uppväcka människor från de döda, inte valde att följa honom utan såg honom som ett hot (Joh 11:53). Det verkar inte räcka för Gud med att vara så tydlig som han var i Jesus. I slutändan är det vi som väljer om vi är villiga att släppa in honom eller inte.

22 kommentarer

 1. Pingback: Vardagstro
 2. Om nu Gud ser människan som skapelsens
  krona så måste han haft en rejäl formsvacka. Med tanke på hur vår planet
  ser ut så tycker jag att Gud borde göra om
  och göra rätt.

  ”Många forskare har dragit samma slutsats”. Nja Marie, det är nog en egen
  tillverkad sanning du kör med, det är väl
  snarare så att fler och fler forskare överger
  skapelseteorin.

  Gilla

  1. Hej Stig! Nu har han ju lovat att gora om och gora ratt enligt Bibeln. Gud alskar manniskan och just darfor gav han oss en fri vilja sa att vi kan ha ett medvetande – med det medfoljer dock risken att synda vilket vi tycks gilla att gora valdigt mycket.

   Vad galler forskares erkannande av design rekommenderar jag dig att lasa om the fine tuning of the universe.

   Allt gott!

   Gilla

   1. Här är en föreläsning av Göran Schmidt som behandlar just finjusteringen och hur skapelsen visar att den är skapad.

    Det här berättade aldrig mina lärare – del 1

    Gilla

   2. Det har redan tagits upp tidigare
    i din blogg med sk intelligent design.
    Inget som övertygar mig iallafall.
    Den innehåller mestadels efterkonstruktioner för att bibelns
    berättelse inte ska verka allt för
    osannolik i förhållande till evolutionsteorin.

    Gilla

    1. Men evolutionsteorin fungerar ju inte.
     Mutationer leder ju aldrig till ngt konstruktivt. Och tänk på det här tex. det finns inga halvfabrikat. Allt vi ser är färdiggjort. Detsamma gäller det man gräver upp.
     Och Stig kolla på den här videon från (5:30min) 1mose19:Då lät Herren ett regn falla över Sodom och Gomorra, ett regn av svavel och eld från Herren, från himlen,

     Gilla

  2. Hej Stig! Ursäkta att jag först nu såg att du hade skrivit till mig!

   Jag förstår att det kan vara svårt att se hur vi människor skulle vara en fantastisk skapelse. Jag håller med dig där. Jag tror att vi var skapade perfekta från början men att vi, som resten av skapelsen, har blivit lite trasiga, då när vi tappade kontakten med Gud.

   Jag tror att du och jag inte kommer komma överens om hur många forskare som står var exakt i frågan om ifall universum verkar vara såpass ordnat och komplext att det nog haft en designer. Men jag är glad över att vi båda söker det som är sant. Varken du eller jag vill tillverka vår egen sanning utan letar nog efter hur det faktiskt förhåller sig. Och det är något vi får fortsätta med. Tack för att du engagerar dig i frågan 🙂 Låt oss hålla samtalet levande, konstruktivt och respektfullt.

   Varma hälsningar

   Marie

   Gilla

 3. Är nyfiken Till hur ni besvarar detta argument.

  Att just känslan när man förlorar någon är i sig själv ett bevis på att livet är ändligt och inte evigt och att religiösa förklaringar då uppkom för att bemöta ångesten folk kände.

  Gilla

 4. ”Att just känslan när man förlorar någon är i sig själv ett bevis på att livet är ändligt och inte evigt”
  Känslan från separationen är ju verklig.Och när ngn dog så dog dom ju. Känslan kommer väl pga att man sörjer.Att man mist ngn.
  Men för en person som är troende tar ju livet inte slut med döden. Därför har ju kristna ett hopp om att återses sina bröder och systrar efter den jordiska döden.Jesus har besegrat döden. Därför får dom som tror på honom hopp.

  ”och att religiösa förklaringar då uppkom för att bemöta ångesten folk kände.”
  Ja ,du menar att,är det möjligt dom flydde verkligheten. At dom hittade på ngt och sedan tvingade sig själva att tro på det som dom innerst inne visste var en lögn.

  På sätt och vis är det nog så. Människor är födda in i lögn, lever lögn och vissa dör bedragna. Pga syndafallet. Men sanningen avslöjar lögnen.
  ————————————————————-
  1Kor 15: 17Men om Kristus icke har uppstått, så är eder tro förgäves; I ären då ännu kvar i edra synder. 18Då hava ju ock de gått förlorade, som hava avsomnat i Kristus. 19Om vi i detta livet hava i Kristus haft vårt hopp, och därav intet bliver, då äro vi de mest ömkansvärda av alla människor.

  20Men nu har Kristus uppstått från de döda, såsom förstlingen av de avsomnade. 21Ty eftersom döden kom genom en människa, så kom ock genom en människa de dödas uppståndelse. 22Och såsom i Adam alla dö, så skola ock i Kristus alla göras levande. 23Men var och en i sin ordning: Kristus såsom förstlingen, därnäst, vid Kristi tillkommelse, de som höra honom till. 24Därefter kommer änden, då när han överlämnar riket åt Gud och Fadern, sedan han från andevärldens alla furstar och alla väldigheter och makter har tagit all deras makt. 25Ty han måste regera

  ”till dess han har lagt alla sina fiender
  under sina fötter”.
  26Sist bland hans fiender bliver ock döden berövad all sin makt; 27ty

  ”allt har han lagt under hans fötter”.
  Men när det heter att ”allt är honom underlagt”, då är uppenbarligen den undantagen, som har lagt allt under honom. 28Och sedan allt har blivit Sonen underlagt, då skall ock Sonen själv giva sig under den som har lagt allt under honom. Och så skall Gud bliva allt i alla.

  Gilla

 5. Lite komiskt Marcus, du hänvisar till en nästan 30 år gammal dammig länk,
  som ett konkret bevis för att det är Sodom eller Gomorra där Gud ska ha
  förstört dessa städer med eld och svavel? Det är möjligt att du och Micael
  blir imponerad av denne skojare som aldrig presenterade några riktiga
  bevis för sina tokigheter som t ex. förbundsarken och Noaks ark samt S o D.
  (Ron Wyatt 1933-99).

  http://www.evolutionsteori.se/…/gransking-av-goran-schmidts-forelasningar-om-skapelse-o...

  Sen kan kanske Micael läsa länken ovan, (jag har läst dina). Där tycker jag
  att Emil Karlsson fullständigt pulveriserar Göran Schmidt.

  Gilla

 6. Du ger inte upp Marcus, trovärdigheten hos länken på en halv minut är lägre
  än din tidigare,(om det nu är möjligt).

  Svavel är ett vanligt grundämne, det finns bl a. i fri form i geologiskt aktiva
  områden bland vulkaniska bergarter. Dina sk. bevis visar inte var dessa
  klumpar plockas upp. Det klipps hejvilt mellan berg och stenformationer utan
  någon hänvisning till platsen…..

  Du får nog anstränga dig mer för att hitta ”bevisen”.

  Gilla

 7. Visst är jag det, han bruka nämnas i samma anda som din förra amatörarkeolog
  och skojare Ron Wyatt. Bör väl också tilläggas att dessa båda herrar också nämns
  i samma dignitet som superskojaren och storbluffaren Erik von Däniken.

  Läs gärna denna länk.
  :www.vof.se/folkvett/ar-2004/nr-2/bibelfantasier-fran-medicinprofessor/

  Gilla

 8. Svar till Stig; Har du ngn gång reflekterat över hur det finns kopplingar till Sem,Ham och Jafet i världen? Här är en bra föreläsning som går igenom ngt av det.

  Gilla

  1. Tyvärr liknar den en del annat jag sett
   och imponerar inte på mig. Upplägget
   har samma mönster med suddiga bilder,
   hänvisningar och utdrag. Lite jobbigt
   också att lyssna in en hel timme på
   engelska (åtminstone för mig). Kan
   hända att jag misstolkade en del av
   det han anförde, men i det stora hela
   så gick budskapet fram. Men som sagt
   så är det inget nytt under solen.

   Gilla

 9. Ok. Du har nog säker hört om att floden omtalas i många kulturer.

  Men Gud hör bön.

  Här kan man höra om hur Gud svarade på en flickas bön. (4:30min)
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2267&artikel=4657196

  Och då du har tid, här berättar en man om hur Gus såg till honom när han var nedgrävd i Sahara öknen med ett fisknät på huvudet väntandes på döden.(28min)

  Och på tal om ngt nytt ,har du hört om ”Trovanty”. ”Stenar” i Rumänien som fortplantar sig.( Det var i alla fall nytt för mig.Såg det ett par dagar sedan.)

  1 Petrusbrevet 2
  4Och kommen till honom, den levande stenen, som väl av människor är förkastad, men inför Gud är »utvald och dyrbar»;

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s