Fem tips för ett radikalt kristet julfirande

ska%cc%88rmavbild-2016-11-26-kl-18-55-56

Julen är snart här då vi firar Jesu födelse genom att konsumera skiten ur plånboken och planeten. Jesus Army där jag befinner mig nu firar inte jul, dels för att de är så rikedoms- och konsumtionskritiska och dels för att 25 december ursprungligen var en hednisk högtid i Romarriket. Långt ifrån alla svenska kristna skulle dock vilja gå så långt att de skippar julfirandet helt och hållet, så här är fem tips för er som vill uppmärksamma inkarnationen utan att tillbe Mammon:

1. Sälj alla onödiga grejer

Det positiva med att folk blir köphysteriska denna tid på året är att det är extra lätt att följa Jesu uppmaning till alla sina lärjungar att vi ska sälja allt vi äger (Luk 12:33). Visst kan det kännas konstigt att göra de köphungriga till lags, men second hand är mycket bättre än att de köper nytt och pengarna kan ges till de fattiga.

2. Bjud in de fattiga och ensamma i firandet

Jesus sa i Lukas 14 att närhelst vi har en fest ska vi bjuda in de sjuka, ensamma och fattiga. Varför bara fira Jesus med de du delar DNA och saliv med? Var generös och lär känna människor med behov i din bygd. Led dem till tro också when you’re at it.

3. Köp biståndsgåvor

Gynna de fattiga utomlands genom att vägra köpa onödigheter och istället välsigna dina nära och kära med en gåva som gör skillnad. I sann Hela Pingsten tradition kommer här en lista på organisationer som erbjuder detta: ActionAid erbjuder klassikern geten tillsammans med  en rad andra fattigdomsbekämpande presenter, Diakonia säljer gåvokort med rättigheter som beskriver deras olika projekt, Läkare utan gränser säljer berättelser från fältet, Unicef säljer hur mycket som helst och Läkarmissionen har också ett stort utbud av projekt. Tipptopp!

4. Ät veganskt

Sarahs detaljerade inlägg häromdagen om varför alla kristna borde äta veganskt på grund av att det blir omöjligt att ge alla människor mat annars är svårt att värja sig mot. Eftersom julen är en kött- och animaliefrossa utan like passar det oerhört väl att köra helveganskt om man vill vara en radikal lärjunge. Få inspiration för veganska julbord på Vegania, Djurrättsalliansen eller denna artikel i Dagens Nyheter.

5. Dryp av tillbedjan

Kom igen, det handlar om Jesus – låt oss verkligen visa det i år. Spendera timmar i lovsång och tillbedjan, läs inte bara julevangeliet utan hela Lukas, berätta för varandra om vad Jesus betyder för er och evangelisera för de vänner och familjemedlemmar som inte har mött Honom. Vilken legitimitet har vi annars när vi säger att julen firas till minne av Jesus? Det blir annars som att fira någons födelsedag utan att knappt uppmärksamma personen. Eller nej, det blir inte ”som” det – det är exakt det vi gör!

Har du något mer tips på hur vi kan göra julen mer meningsfull och mindre patetisk? Dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet!

24 kommentarer

 1. Låt folk fira sin jul hur de vill och sluta diktera vilkoren för hur man lever ett radikalt kristet liv!

  Att följa Jesus är att göra som han säger, säger han, ge till diakonia, ja då får man göra det.
  Säger han något annat, vad det vara må, ja då gäller lydnaden även där.
  Men att du börjar tala om för folk vad som är radikalt och hur folk ska leva är lite diktatoriskt.
  Dina ord är endast gällande om Gud sanktionerar dem för de som läser, annars är det bara döda bokstäver.

  Bb

  Gilla

 2. ”Här är fem tips för er som vill uppmärksamma inkarnationen utan att tillbe Mammon.”
  Tips är något man kan del av och välja hur man vill efterleva.
  Kanske att ni missade det Roine och Björn?
  De explicita tipsen är valbara. Men vad det gäller om vi vill ha Herren Jesus Kristus som vår Herre så ber Han oss faktiskt att ta vårt kors och följa Honom, att dö bort från oss själva osv. Vad tror ni att det innebär?
  Vad tror jag att det innebär i mitt liv, i min tid? Det kommer att få olika konsekvenser för oss alla. Men om det inte påverkar vårt sätt att leva i relation till våra medmänniskor och vår miljö då är det något märkligt med det hela.

  Vi behöver nog alla reflektera över detta och lyssna till vad Herren manar oss till.
  Ester

  Gilla

  1. Ester!

   Du skriver: De explicita tipsen är valbara. Men vad det gäller om vi vill ha Herren Jesus Kristus som vår Herre så ber Han oss faktiskt att ta vårt kors och följa Honom, att dö bort från oss själva osv. Vad tror ni att det innebär?

   För det första så ber inte Jesus oss att ta vårt kors på oss och följa honom, utan:

   Mat_10:38  och den som icke tager sitt kors på sig och efterföljer mig, han är mig icke värdig.
   Mat_16:24  Därefter sade Jesus till sina lärjungar: ”Om någon vill efterfölja mig, så försake han sig själv och tage sitt kors på sig: så följe han mig.
   Mar_8:34  Och han kallade till sig folket jämte sina lärjungar och sade till dem: ”Om någon vill efterfölja mig, så försake han sig själv och tage sitt kors på sig; så följe han mig.
   Luk_9:23  Och han sade till alla: ”Om någon vill efterfölja mig, så försake han sig själv och tage sitt kors på sig var dag; så följe han mig.
   Luk_14:27  Den som icke bär sitt kors och efterföljer mig, han kan icke vara min lärjunge.

   – Men vad menas med detta? Jo korset är hans väg och inte min egen, men vägen ser olika ut för de flesta.

   Micael vill gärna föra Jesu får in en egen fålla i hur man skall leva för att kunna vara hans Jesu lärjunge och detta tror jag är fel.

   Jesus försakade sig själv när han bad, om det är möjligt så låt mig slippa detta, men ske inte min vilja, utan din. Detta bad han trots att han viste vad som var Guds vilja.

   Att välja Guds vilja framför sin egen vilja är att ta sitt kors på sig och sann efterföljelse.
   Men för att kunna göra det så måste man först ha hört själv från Gud om vad han vill, man kan alltså inte följa vad någon annan skriver en på näsan och påstå att det är Guds vilja för alla.

   Bb

   Gilla

    1. Hej Rasmus,

     Såg på din sait att du är ordförande för ”Jerusalemsprojektet” där ni vill ”återskapa” liv och leverne som ni uppfattar att det gick till i den första församlingen för snart 2000 år sedan. Då är Björns val av den hundra år gamla översättningen en baggis?

     Gilla

     1. Hum? Va?! Var såg du nått sånt som att jag skulle vara ordförande för det? Jag har knappt koll på vad det är för något. Det ända jag har koll på det är att det är nått Michael och några till håller på med.

      Gilla

      1. Ja, jag läste dåligt och ber om ursäkt.

       När man klickar på ”Rasmus” kommer det fram texter som Micael skrivit.

       Om du knappt har koll (ditt ordval) på Jerusalemsprojketet kanske du inte ska lägga ut Micaels texter?

       Gilla

       1. Jag har inte lagt ut hans texter, vi är flera olika som har tillgång till och skriver på kristenunderjord. Där av textförfattarens namn i rubriken. Var och en är även ansvarig för det hen skriver och lägger ut. Finns alltså ingen utgivare eller grupp som diskuterar texter innan.

        Gilla

 3. Men alternativet då, Björn bloggaren? Har du hört Gud säga till dig att du ska behålla överflödet för dig själv, låta din livsstil ruinera skapelsen och lugnt fortsätta dyrka mammon på julafton? Det hade varit intressant att höra vilken av de fem punkterna som inte matchar din kallelse?

  Gilla

  1. tovig!

   Vad Gud sagt, eller inte sagt till mig är oväsentligt, det viktiga är att jag valt att gå och göra det han säger.

   Att ruinera skapelsen, tja skriften säger att jorden skall nötas ut som en klädnad, så där har vi alla del.

   Att dyrka mammon på julafton, ja du, helst undviker jag jul och firar faktiskt inte jul som gemene svensk.

   Jag är för biblisk ekonomi.

   Pro_13:11  Lättfånget gods försvinner, men den som samlar efter hand får mycket.

   2Co_8:9  I kännen ju vår Herres, Jesu Kristi, nåd, huru han, som var rik, likväl blev fattig för eder skull, på det att I genom hans fattigdom skullen bliva rika.

   2Co_9:11  I skolen bliva så rika på allt, att I av gott hjärta kunnen giva allahanda gåvor, vilka, när de överlämnas genom oss, skola framkalla tacksägelse till Gud.

   Bb

   Gilla

   1. Hej Björn!

    Skönt att du för en gångs skull försöker använda dig av Bibeln för att argumentera för din position, även om du blandar det med din sedvanliga individualistiska uppenbarelseteologi som i praktiken skiter i vad Bibeln säger så länge du subjektivt inte hör något annat, vilket du förstås inte gör eftersom du inte vill ändra din livsstil. Din Bibeltolkning haltar dock tyvärr. Ovan skriver du:

    För det första så ber inte Jesus oss att ta vårt kors på oss och följa honom, utan… ”Om någon vill efterfölja mig, så försake han sig själv och tage sitt kors på sig: så följe han mig.”

    Vilket är en uppenbar självmotsägelse. Du säger att Jesus inte säger exakt det Jesus säger.

    Än värre är din tolkning av ”biblisk ekonomi”. Apostlagärningarnas egendomsgemenskap, Jesu bud till alla sina lärjungar om att sälja allt i Luk 12:33 och Jakobs dunderkritik av rikedom i Jak 5:1-6 brukar du vanligtvis borsta bort genom att hävda att Gud inte sagt så till Björn Bloggaren så därför spelar Bibeln ingen roll. Ords 13:11 samt 2 Kor 8:9 och 9:11 ger du dock auktoritet och du verkar tro att de skulle legitimera rikedom. Men Ords 13:11 handlar om inkomst, inte att behålla lyx och överflöd för sig själv – senare i Ordsrpåksboken läser vi ”Ge mig varken fattigdom eller rikedom, men låt mig få den mat jag behöver.” (30:8)

    Och i 2 Kor 8 står ju ett av mina favoritbibelord: ”Vi vill inte att andra ska få det bättre och ni få det svårt, utan att alla ska ha det lika. Just nu ska ert överflöd avhjälpa deras brist, så att deras överflöd en annan gång kan avhjälpa er brist. Så blir det lika för alla, som det står skrivet: Den som samlat mycket hade ingenting över, och den som samlat lite saknade ingenting.” (vv. 13-15). ”Rikedomen” i vers 9 är för övrigt enligt de allra flesta seriösa exegeter bildligt eftersom alla kristna inte blir rika och himlen inte är materiell, och poängen i 9:11 är ju att ge bort sin inkomst – inte behålla den!

    Gilla

    1. Micael!

     Intressant hur du bröstar upp dig och häver ur dig: du blandar det med din sedvanliga individualistiska uppenbarelseteologi.

     – vad är detta för något, individualistiska uppenbarelseteologi? och vad menar du med sedvanliga?

     Oavsett så är skriften inte en lagbok, däremot är summan av Guds ord sanningen.

     Paulus är rätt tydlig med att Guds barn inte följer eller leds av bokstaven, utan av hans Ande. Detta betyder inte att ordet i skriften är oviktigt, utan att det måste bli till ett personligt ord, eller uppenbarelse om du så vill, för att bli gällande. Annars kan ju sådana som du hävda vad som helst utifrån bibeln för att få människor dit du vill, men detta är fel.

     Jag har varit med i en sekt för länge sedan, som menade sig vara en trosförsamling och där förekom just detta hävdande av skriften och framför allt i vissa frågor, men det blev väldigt fel.

     Ditt hävdande om egendomsgemenskap, säljande av allt, inte äta kött, ja allt du säger, är ju självklart rätt för dig och några till, men inte för mig och inte för de flesta andra.
     Varför kan man undra, jo för att Guds Ande inte uppenbarat detta för oss, det finns alltså ingen tro för oss att gå din väg. Skulle jag ändå gå din väg, så skulle jag inte handla i tro utan i otro och olydnad som är synd.

     Du förstår Micael, att skriftens kärna är TRO och tro är att höra från Gud, bli övertyga av Gud och sedan göra det han sagt och övertygat om.

     Nu är det ju så Micael, att det finns vissa saker som alltid gäller och de sakerna är skrivna i våra hjärtan, de sakerna är det bara att agera på, dvs Buden.

     Ang att Jesus ber oss ta korset………
     Så är det ingen Jesus ber oss om, utan det är ett tvingande uppmaning för att kunna följa honom.

     Bb

     Gilla

     1. Hej Björn!

      Med individualistisk uppenbarelseteologi menar jag det som du ger exempel på när du skriver ”det måste bli till ett personligt ord, eller uppenbarelse om du så vill, för att bli gällande” och ”Guds Ande [har] inte uppenbarat detta för oss, det finns alltså ingen tro för oss att gå din väg. Skulle jag ändå gå din väg, så skulle jag inte handla i tro utan i otro och olydnad som är synd.”

      Du använder detta som argument gång på gång till varför du exempelvis inte vill leva i egendomsgemenskap. Det jag har påpekat är att egendomsgemenskap är appliceringen av det bud Jesus ger till sina lärjungar i Luk 12:33 och den beskrivning av lärjungaskapet han ger i Luk 14:33, och konsekvensen av att alla skulle leva i det vore att ingen kristen behöver leva i fattigdom, vilket onekligen är mycket bättre än att kristna lider och dör av fattigdom ute i världen som idag är fallet.

      Det du behöver göra om du inte håller med är att presentera ett bibliskt argument för varför det inte är vad Jesus egentligen säger i de bibelpassagerna. Att bara säga att ”Gud har inte sagt det till mig” hjälper inte om Jesus säger det i Bibeln till alla kristna, för då har Gud sagt det till dig. Jag kan inte hävda att jag ska hata människor och be till Vishnu för att Gud inte sagt till mig personligen att jag ska älska människor och be till Honom. För när Gud säger något till alla människor i Bibeln säger han även det till mig personligen.

      Gud välsigne dig!

      Gilla

      1. Micael!

       Du bekräftar det jag förstått, bokstaven gäller och vi kan därmed strunta i vad skriften säger om tro, leva av tro och vandra i tro. Och vad skall vi med Guds Ande till, räcker ju med att läsa innantill och göra därefter, fast för det behövs verkligen inte skriftens kärna, dvs TRO.

       Bb

       Gilla

       1. Jag tror att vi behöver anden för att förstå och tolka skriften och få vägledning i hur vi kan uppfylla det som står där. Hur tänker du själv kring Bibeln då? Om vi bara ska gå efter vad anden säger behövs väl egentligen inte Bibeln (annat än buden då)?

        Gilla

        1. tovig!

         Bibeln behövs för att få kunskap, men man lär inte känna Gud genom att läsa bibeln.

         För många har bibeln ersatt Gud, man menar att allt står där och att det är bara att göra som det står, biblen har alltså blivit en lagbok.

         Hes 36 påvisar att det är Guds Ande som skall göra så att hans folk håller hans bud och även gör hans vilja. Även NT talar i dessa termer, det nya förbundet är inte bokstav, utan Ande och de som är Guds barn förs fram, leds, drivs av Anden.

         Om vi inte förstår skillnaden på vad som driver en människa, så blir det lätt så som med Micaels hävdanden, att alla skall, osv och detta pga bokstavsteologi.

         Bb

         Gilla

 4. Hej Björn
  Jag finner dina resonemang ganska tvetydiga.
  Exempelvis…
  Å ena sidan:
  ”Men för att kunna göra det så måste man först ha hört själv från Gud om vad han vill, man kan alltså inte följa vad någon annan skriver en på näsan och påstå att det är Guds vilja för alla.”
  Å andra sidan:
  ”Vad Gud sagt, eller inte sagt till mig är oväsentligt, det viktiga är att jag valt att gå och göra det han säger.”

  Du både anser att man ska höra från Gud själv för att i nästa stund mena att det är oväsentligt. Eller?

  Kanske jag som missförstår.
  Jag önskar dej ett gott liv med Herren, dvs ett liv där du liksom vi alla växer och mognar i lärjungaskapet.
  Och om du endast blir provocerad av att läsa på denna sida så kanske du kan avstå från att gå in här och läsa. Det är ju i allra högsta grad frivilligt!
  Det finns många som blir uppmuntrade av att höra om alternativa sätt att leva.

  Allt gott.
  Ester

  Gilla

  1. Ester!

   Ang: Vad Gud sagt, eller inte sagt till mig är oväsentligt, det viktiga är att jag valt att gå och göra det han säger.”

   – Eftersom jag valt att gå Guds väg och göra det han säger, vilket innebär att jag måste höra för att kunna göra, alltså ingen tvetydlighet, utan klart och tydligt.

   Ester, Jag förstår att ni gärna bara vill ha jasägare på denna sida och visst blir jag provocerad av mycket som skrivs här och just därför skriver jag min syn på denna sida eftersom jag anser att hela pingsten för kristna åt fel håll.

   Bb

   Gilla

 5. Ja du Björn. Nu är jag varken en ja-sägare eller ”hör till denna sida”. Jag har bara trillat in här och läser gärna och begrundar.
  Jag håller inte med om allt som skrivs här, men jag uppskattar att man vågar gå mot strömmen och att man vill vara mer än en ”hålla-saker-för-sant-kristen-utan att leva det”.

  Jag tror ju inte att dina negativa kommentarer får någon att bli speciellt upplyst eller inspirerad. Du kanske kan vinkla dina inlägg till lite mer positiva reflektioner?
  Ester

  Gilla

 6. Bloggposten bär på dubbla budskap och skapar förvirring.

  Inledningsvis säger du Micael att man inte firar jul i Jesus Army av olika skäl som du anser riktigt. Sedan ger du dem som är olydiga att fira jul direktiv om hur man ska fira.

  Så förvirrande. Menar du att Julen kan firas om man bjuder in ensamma och är i stark tillbedjan eller att när man bjuder in ensamma och lever i stark tillbedjan så firar man jul?

  Det är inte jag som snurrar till det.

  Finns det någon vetenskap som går ut på att i varje steg av tillvaron analysera och beöma varje steg man tar? Och att varje setg som man själv tar skulle vara det samma som det bibliska? Skulle Bibeln vara en teknisk instruktionsbok från typ Socialstyrelsen, eller måhända en andlig bok där Anden leder var och en utifrån var och ens dagliga behov där var och en befinner sej?

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s