Varför fortsätter vi konsumtionsfrossa?

thumb_img_1896_1024

Gästinlägg av Sara Norén.

Nu är väl ändå köpfesten över?! Som om det inte räckte med black friday, som egentligen börjar redan på torsdag och sedan fortsätter även lördag och söndag. Dessutom ska vi visst ha cyber-måndag. Som fortsätter i julhandel, som säkert slår rekord i år igen. Sedan är det mellandagsrea långt in i januari.

”Köp, köp, köp. Jag hör inget annat” sa Emil i Lönnebergas pappa.

Kan vi ställa oss några frågor? Vad behöver jag, egentligen? Vad är behov och vad är begär? För vad är det jag arbetar dag ut och dag in? För att konsumera mer? När är det tillräckligt? Hur mycket kan jag klara mig utan?

Mycket vill ha mer. Vi är galet rika i det här landet, använder 4,2 jordar. Det är inte ens fysiskt möjligt, ändå gör vi just det. Lever långt över naturtillgångarna.

I fredags kom beskedet att vi kan ha nått ”point of no return” för klimatet. Tillväxten ska ändå öka i all oändlighet. Vi fortsätter snegla på de ännu rikare, lika mycket som vi undviker att se jordens miljontals fattiga. För det skaver. Gud, vad det skaver.

Låt det aldrig sluta kännas obehagligt, låt mig aldrig slå mig till ro så länge det ser ut såhär! Låt tiggarna fortsätta vara profeter vid portarna till mammons tempel, som talar om för oss vad vi egentligen sysslar med. Göder oss, på bekostnad av de fattiga och naturen…

About Hela Pingsten

Frälsning, mirakler och aktivism

Posted on 29 november, 2016, in Ekonomi och social rättvisa and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Björn bloggaren

  Sara!

  Vad är behov? Jo det är det man behöver för att överleva-

  Om jag har fru och två barn, så behöver inte jag en fyrarummare för 11000, det räcker med en tvårummare för 5000. Barnen kan ha sovrumet och min fru och jag kan sova i en bäddsoffa i vardagsrummet.

  Bil behöver jag ju inte, jag kan ju förvisso då inte ta det jobb som jag tror är Guds vilja för mig, arbetsplatsen ligger ca 5 mil från där jag bor. Nej så jag får nöja mig med ett jobb som jag inte trivs med och som jag vet inte är Guds vilja, detta för att följa vad jag endast behöver.

  Jag försakar villigt allt för att leva och följa behovets lag, allt där utöver försakar jag. Jag är gärna ledsen och depremerad och låter fru och barn gå igenom massor av kval bara för denna ideologies val.

  Kanske du fattar vad jag försöker visa!

  Gud är god, han unnar sina tjänare gott och han ger dem vad deras hjärtan begär.

  Bb

  Gilla

 2. Hej Sara,

  ”Men detta ska du veta, att i de sista dagarna ska det komma svåra tider. För människorna ska då bara tänka på sig själva, vara penning­kära, ….”

  Fortsättningen på Paulus profetiska tal till sin lärjunge Timoteus finner man i 2 Tim 3.

  När man möter en tiggare är det lätt att tänka att hon/han sitter där pga andras självupptagenhet och penningkärlek alternativt att hon/han sitter där som en konsekvens av sin egen självupptagenhet/penningkärlek. Det är nästan omöjligt att veta och jag kan inte ta reda på det utan brukar tänka att hon/han behöver oavsett anledningen till att hon/han sitter där mat, dryck och uppmuntran.

  Nog profeterade Paulus rätt? Vi som tror på Bibeln tror ju på allt i den och visst kan vi se att Bibeln stämmer.

  Liked by 1 person

 3. Björn bloggaren

  Ett problem som nu börjar uppstå pga amoteringskrav är att många hushåll slutar att konsumera och istället sparar.
  Om alla gör så skjuts vårt lands ekonomi i sank!
  Man borde tycka att sparande och satsning på att bli skuldfri är något bra, men i o m att vårt lands välfärd baseras på folkets konsumtion, så är detta inget bra. Det är bättre att uppmuntra till mer konsumtion, det ger mer till statskassan och välfärden blir bättre.

  Bb

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: