Inför adventsfastan

pexels-photo-52907

Det finns mer gott i bön och fasta och i den rättfärdiges välgörenhet än i den orättfärdiges rikedom. Det är bättre att ge allmosor än att samla skatter av guld…
(Tobit 12:8, Tillägg till Gamla Testamentet)

Nej, detta är den fasta jag vill se:
att du lossar orättfärdiga bojor,
sliter sönder okets rep,
befriar de förtryckta,
krossar alla ok.
Dela ditt bröd med den hungrige,
ge hemlösa stackare husrum,
ser du en naken så klä honom,
vänd inte dina egna ryggen!
(Jes 58:6-7)

I de stora traditionella kyrkorna är advent, liksom veckorna innan påsk, en fastetid. I min egen tradition av svensk frikyrklighet är jag inte van vid bruket att fasta på samma sätt, men allt mer upptäcker jag behovet av att välja bort och säga nej till saker för att kunna välja och säga ja till annat. ”Människans enda fri- och rättighet som människa är, att hon har rätt och frihet att på eget ansvar efter egen vilja välja sig Herre” för att citera Sven Lidman i en av de vackraste texter som någonsin skrivits. Detta är människans frihet: att välja sin Herre. Vad eller vem som ska vara vår Herre och styra våra liv kan vi i någon mån välja, i vår vardag.

Fastan är en tid för en enklare livsstil. Många svenskar lever i en fantasivärld, på villkor som vore helt otänkbara för de flesta människor genom världshistorien. Många av oss äter kött varje dag, inte bara när djuren slaktades någon gång om året som i bondesamhället. Vi äter på ett sätt som många gånger skadar både oss själva och jorden. Att vattenfasta en dag är en stor utmaning för mig som inte är särskilt van vid det. Börja med de små utmaningarna. Läs gärna Sarahs text om veganism och fundera kring hur våra kroppar och därmed även vårt ätande kan ära Gud. Låt adventsfastan bli en tid för enklare ätande, för att påbörja en enklare livsstil där kött, om det förekommer, är något som hör fest och högtid till.

Fastan är en tid för att dela de fattigas villkor. Om vi lever enklare kommer också ekonomiska resurser frigöras. Låt de resurserna komma jordens fattigaste till del, bidra till hungersbekämpning och en rättvisare värld. Låt adventsfastan vara en tid för att öppna upp sig för världens lidande och inse att vi alla är en enda mänsklighet, och därför har ansvar för varandra.

Många av oss bör inte fasta från mat, på grund av bland annat graviditet, sjukdom, pågående eller tidigare ätstörning eller annat ohälsosamt förhållande till mat, eller för att en fortfarande växer. Oavsett om du har möjlighet att fasta från mat eller ej kan adventsfastan få vara en tid att avstå från sådant som ofta tar upp tid eller pengar. Vila från inköp (vägra julhandelshetsen), datorspel, teve eller sociala medier. Läs god litteratur (för närvarande är jag inne i Om kristet motstånd och har precis läst ut Efter Kristus: att följa Jesus med hjälp av Didaché, båda läsvärda, hojta om du vill låna.) Ge bort av vad du äger. Hjälp någon omkring dig som har det tufft. Be om hjälp när du är den som har det tufft. Bryt ditt bröd med den som är hungrig. Bygg goda relationer. Protestera mot utvisningar och stängda gränser. Be för fiender eller människor som oförättat dig. Låt adventsfastan bli en tid av nya prioriteringar och fokusera på vad som har evighetsvärde.

Lämna utrymme i livet. Bli stilla och besinna att Herren är Gud. Gå inte med på ett konsumistiskt system som säger att vi blir helare eller lyckligare människor av underhållning eller ägande. Sök Guds rike och det som ligger på Jesu hjärta.

I Jesu namn.

Kategorier:

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s