Den sjuka anledningen till att folk fortfarande svälter

Nytt avsnitt av Jesusfolket! Varje dag dör 16 000 barn av hungerrelaterade orsaker och det är galet i sig själv, men det riktigt vansinniga är att det sker i onödan. Forskning visar att hungersnöd och undernäring idag beror på politiska och ekonomiska beslut mer än något annat, och vårt globala system förutsätter helt enkelt att folk svälter. Att vi dessutom frossar i kött som aldrig förr gör det hela ännu värre. Hur kan vi förändra detta?

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst podcastar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook!

2 kommentarer

 1. En av tiggarna i mina kvarter brukar önska sej färdiggrillade kycklinglår från charken i den affär som hon sitter utanför. Jag förstår henne. Det är mycket näring för en relativt låg peng. Ibland får man 4 färiggrillade kycklinglår för en tjuga. Fyra kycklinglår, en flaska juice och en påse blandade nötter är bra överlevnad till henne.

  Enligt Romarbrevet är det tjänaren som ska anpassa sej till den som ska tjänas även när det gäller kosten. Det är ingen big deal att ge grönsaker till en vegan och kycklinglår till en köttätare.

  Många församlingar har ett biståndsprojekt inkluderat i sina missionsprojekt. Att ge dem överskottet av sin inkomst till är gott.

  Gillad av 1 person

 2. Matsvinn är en stor bov i dramat. Alla människor kunde äta sig mätta om vi inte globalt slängde nästan lika mycket mat som vi äter upp varje år. Särskilt etiskt och miljömässigt illa är det att slänga kött. Jag anser att vegetarisk/vegankost är att föredra på många sätt. Men köttindustrin existerar ännu och då ska kött åtminstone inte slängas. Även en liten andel kasserat kött har stor miljöpåverkan och är etiskt oacceptabelt om man ser till djurens rätt och svältande medmänniskor.

  I Sverige är matsvinnet ett jätteproblem: http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Avfallsforebyggande-program/Matsvinn/

  Allt från första led i produktionskedjan till vad vi slänger från våra tallrikar ingår i dessa beräkningar. I svensk kultur ska man inte ta mer mat än man äter upp. Det är en god vana som borde spridas till alla områden i matkedjan och som vi gärna kan lära ut till vänner från kulturer där man alltid ska lämna mat på fatet av artighetsskäl.

  Vi kan också följa dessa råd:
  Köp inte mer än du hinner äta upp innan det blir förstört, oavsett extrapriser!
  Frys in om du bakar/köper mycket bröd och tina i brödrosten om det är bråttom.
  Rester är en ny maträtt/ egengjord snabbmat.
  ”Bäst före” betyder inte ”oätligt efter”.
  Även surnad mjölk kan användas i matlagningen. Torkat bröd och gammal ost likaså.
  Husmorsknepen från förr gäller ännu.
  I stort sett inget är farligt att äta utom möglig sylt/saft/marmelad. Man kan alltså smaka på misstänkt mat.

  Mer fakta här: http://www.envarldutansopor.nu/content/matavfall-0

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s