Om vi inte lever övernaturligt i vardagen, vad ägnar vi egentligen oss åt?

thumb_IMG_2525_1024.jpg

En av kvinnorna här i kommuniteten Holy Treasure ska åka till Rwanda i februari för att stötta en kyrka som också praktiserar kommunitetsliv. I förrgår fick hon en näve pund av en kollega som berättade att Gud talat till henne i en dröm och sagt att det fanns pengar i vänstra fickan till en viss jumper hon hade. Hon vaknade, kollade och precis den mängden pengar fanns i fickan. Hon tackade Gud, la sig igen och så hade hon en till dröm där Gud sa att det fanns en viss mängd pengar i den andra fickan i samma jumper. Hon vaknade igen, och exakt den summan fanns där. Hon bestämde sig för att skänka pengarna till missionresan till Rwanda.

Samma dag scrollar jag i min Facebookfeed förbi en video och tänker ”Det där var ju Désirée!”, Hela Pingsten-skribenten som nyligen kom ut med boken Flickan som slutade ljuga på Sjöbergs förlag. I videon intervjuar förlagschefen Joel henne om hur hon fann Jesus, och det involverade bland annat att Jesus själv kom in i hennes sovrum, satte sig på sängkanten bredvid henne, rörde hennes kind så att hon fysiskt kunde känna Hans hand och sa: ”Jag vet allt om dig och jag älskar dig så mycket.”

Sådana här tydliga mirakler var vardagsmat på Bibelns tid, och är så idag bland många karismatiska kristna i majoritetsvärlden – Afrika, Asien och Latinamerika. I västvärlden är de mer sällsynta, något jag tror framför allt beror på vår rikedom. Men om vi lever enkelt, skär bort distraktionerna och söker Gud passionerat timvis varje dag så kommer vi se än mer av Hans härlighet i vår vardag.

Åh vad jag längtar efter detta! Vi såg på filmen The Last Reformation – The Beginning här i kommuniteten för några veckor sedan och det förnyade en hunger i mig av att se fler helanden, demonbefrielser och profetiska tilltal. För några decennier sedan badade Jesus Army i detta, jag har skrivit om det här. Bland annat försvann en f.d. missbrukares sår när han kom upp ur dopgraven.

Det är inte fullständigt mirakeltorrt här idag, kvinnan med guldjumpern är ju ett exempel på det och när vi ledde en kvinna till tro på Jesus för tre veckor sedan involverade det att min vän Mark delade kunskapens ord som stämde in exakt på hennes liv till hennes stora förvåning. Jag är så tacksam till Gud för att Han griper in på dessa sätt i vår vardag. Men jag vet också att Han vill göra så mycket mer och att vi hindrar Honom, att Apostlagärningarnas mirakelintensitet verkligen på riktigt kan bli vardag igen.

Ta bara Apg 9. Paulus som förföljer kristna kastas till marken av ett bländande ljus och Jesu röst som manar honom till omvändelse. Därefter blir han blind och tar sig in till ett hus i Damaskus där han ber och får en syn där en kristen man lägger händerna på honom så att han kan se. Samtidigt får en kristen man, Ananias, besök av Jesus som ger honom Paulus adress och berättar att han berättat för Paulus att Ananias ska gå dit. Ananias gör så och Paulus blir helad, frälst och döpt. Därefter berättar Lukas om hur Petrus botade en man som varit lam i åtta år så att två städer (!) kom till tro på Jesus, och sen så åkte han till en annan stad och uppväckte en död kvinna som hade en passion för att hjälpa fattiga.

Sååååååååååååååååååå mycket roligare sätt att vara kyrka än konsert, föreläsning och kaffe efteråt.

Kom igen, om vi inte har den Helige Ande i vår vardag, vad ägnar vi oss åt egentligen? Vi vet att detta är det normala kristna livet, vi ser hur våra syskon i framför allt majoritetsvärlden går i detta. Låt oss passionerat sträva efter det igen. Låt oss inte luras av idén att situationen i Sverige skulle vara normal, den är extremt konstig. Det normala är demonbefrielser och att Jesus sätter sig på sängkanten. Det är det liv och den berättelse vi vill uppleva och ge vidare.

Jag är trött på att leva ett torrt och teoretiskt lärjungaliv med bara massa bloggdebatter och möten. Jag vill göra grejerna, jag vill gå ner på mina knän och be Gud om eld och kraft. Jag hoppas att ni vill göra det med mig.

 

27 kommentarer

 1. Jag är tacksam för det du skriver. Varför skulle situationen vara annorlunda i Sverige? Gud är densamme! Under sker i Jesu namn, men vi kan inte föra statistik över vad Gud gör. Jag menar att det är fel att jämföra oss med andra. Flera gånger säger Jesus i Lukas evangelium: ”Den som inte är med mig är emot mig, och den som inte samlar med mig, han skingrar.” Luk. 11:23. Är det miraklerna som sker i Jesu namn, som skall stå i centrum, eller är det Gud som gör dem?” Människorna på Jesu tid ville sätta honom på prov och krävde att få se ett tecken från himlen. Vi kan inte ha sådana krav i dag heller. När var eller hur undret sker, måste vi lämna åt Gud. Jag är också trött på allt som skrivs och säges i detta ämne. Jag vill gärna göra så som du uppmanar oss till. Jag vill göra grejerna, be Gud om mera eld och kraft så att Guds vilja får ske i mitt liv. Gud välsigne Dig Micael!

  Gilla

  1. Hej Olle! Poängen med att dela allt är att ingen ska vara rik och ingen är fattig – alla är jämlika. Poängen är inte att vi ska bete oss som snuskmonster 😉

   Gilla

   1. Om du vill köpa ett par skor tex, ska ni ha sammanträde om hur mycket pengar du får ta ur kassan för köpa dessa ?

    Gilla

     1. Är det så att ni lägger alla era pengar i en pott som kontrolleras av kassören och sedan får var och en del av det vid behov ? Men hur kommer ni överens om vilka skor du ska ha och priset på dom ?? För skorna blir väl dina personliga som ingen annan kan göra anspråk på.

      Gilla

 2. Det skulle vara intressant att höra hur ni gör med det ekonomiska, med ”ägande” och ansvar m.m. Vad är mitt och vad är ditt och vad är allas. Tack för svar !

  Gilla

  1. Hej Olle! Tack för dina bra frågor 🙂 Alla pengar hamnar i en gemensam pott, min lön för arbetet jag utför på Goodness Foods går inte till mig utan till kommunitetens bankkonto. I gengäld får jag allt jag behöver från den gemensamma kassan – mat, transportkostnader, kläder om jag skulle behöva (fast det känner jag otroligt sällan ett behov att skaffa mig mer av).

   Poängen med egendomsgemenskap är enligt Apostlagärningarna att ingen ska lida nöd, att ingen är fattig helt enkelt. Och det är ingen som tillhör Jesus Armys kommuniteter heller. Man behöver inte dela tandborstar för att åstadkomma det eller knycka varandras mobiler, det viktiga är att ingen hungrar medan någon annan spenderar tusenlappar på dataspel – något som tyvärr gäller de flesta lokala samhällen i västvärlden.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Skriver ni på något slags kontrakt innan ni flyttar ihop så att alla vet precis vad som gäller? Har ni inte ens lite egna pengar för lite privat konsumtion? Du kanske vill köpa en pizza vegetariana men kassören tillåter endast en margaritha 🙂

    Gilla

    1. Exakt. Och ja, vi får fickpengar, tio pund i veckan är standard. Använder det dock väldigt sällan då jag får mat gratis i kommuniteten och kan ta med därifrån.

     Gilla

     1. Jag tror inte att du går till kusten, simmar över sundet och cyklar eller liftar genom Sverige när du kommer på hembesök.

      Gilla

 3. Varför tycker du Micael att det är snuskigt att dela på underkläder, strumpor etc. Så gör man ju exempelvis på sjukhus. Är plaggen rentvättade kan de väl användas av alla som har samma storlek. Så en fråga som gäller filmen ”The last reformation” Varför skulle evangelisationen på gator och torg vara ett alternativ i stället för gudstjänsterna i kyrkan? Bibeln är ju väldigt tydlig med vikten av församlingsgemenskap och sammankomster och vi uppmanas gång på gång att inte överge detta. Både gudstjänster i och utanför kyrkorna behövs. Det hoppas jag att du håller med om. När det gäller helande som sker i Jesu namn, så är det viktigt att Jesus får större plats än själva helandet. Rätta mig om jag har fel.

  Gilla

  1. Hej Rolf! Jag har själv precis som du inga större problem med det, men jag känner väldigt många som verkligen inte vill dela underkläder med någon annan och eftersom det inte finns något behov av det när alla har egna kläder i en kommunitet så är det ett ganska onödigt system att ha. Däremot kan det vara viktigt av principskäl att dela på tröjor, byxor, klänningar och så vidare för att motverka shoppinglusta.

   Bibeln lär att kyrkan i Apostlagärningarna både hade offentliga, evangeliserande möten och interna möten i hemmen, se exempelvis Apg 2:46, 5:42 och 20:20. Jag håller med om att evangelisationen inte ska ersätta interna möten överhuvudtaget, men en modell där vi samlas på gatorna och i hemmen kan definitivt ersätta kyrkobyggnader eftersom kyrkobyggnader inte fanns på Bibelns tid utan där möttes man just offentligt och i hemmen. Kyrkobyggnader är i de flesta fall helt onödiga, som jag argumenterat för tidigare: https://helapingsten.com/2014/05/16/husforsamlingar-eller-byggnadsforsamlingar/

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 4. Jag gläder mig åt din entusiasm för evangelisation utanför våra kyrkor, men jag kan inte hålla med dig om att kyrkobyggnaden inte behövs. När vi läser om Jesus i evangelierna, så ser vi att han ville vara där människor samlades till gudstjänst både i tempel, synagogor, i hemmen och utomhus. Se Luk.2:49. Vi behöver rum som är helgade åt Herren, där vi kan få möta Gud tillsammans. Jag har varit med om tider då det varit väckelse i kyrkorna och skaror av människor blivit frälsta, men jag håller med dig om att det blir fel när kyrkorna enbart användes till konserter och underhållning, men detta hör väl ändå till undantagen trots allt. När vi evangeliserar utanför våra kyrkor, så behöver vi ha förankring i en kristen gemenskap. En sådan gemenskap behöver en kyrka, liten eller stor, där en församling finns. Jag är rädd för att en del unga ivriga människor som vill brinna för Herren lämnar sin egen församling och tror att en sådan evangelisationsgrupp kan ersätta församlingsgemenskapen

  Gilla

  1. Ursäkta en petitess ang den sista passusen.
   ”…unga… tror att en evangelisationsgrupp kan ersätta församlingsgemenskapen” – håller med till 100% att det är ett oönskat scenario. Alla behöver en församlingsgemenskap, för att vara del i Kristi kropp och överleva.
   Funderar över – var finns kopplingen till byggnad i ditt scenario?

   Gilla

  2. Hej Rolf!

   Som jag påpekar i denna artikel evangeliserade Jesus och lärjungarna varje gång de var i en synagoga: https://holyspiritactivism.com/2015/06/18/why-did-the-early-christians-go-to-the-synagogues/ De är inte utbytbara mot kristna kyrkobyggnader då synagogorna kännetecknades av att ickekristna samlades där. De var evangelisationsplatser mer än kristnas egna platser – den funktionen hade hemmen. I Apg 2:46, 5:42 och 20:20 betonas det att urkyrkans församlingsliv både skedde i hemmen och offentligt. Kyrkobyggnader upprättades först sent 200-tal och tidigt 300-tal, de är inte alls nödvändiga för att vara kyrka. Se på den underjordiska kyrkan i Kina eller Iran!

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Hej igen !

    Vilken kyrklig bakgrund har du ? Skulle vara intressant att veta lite mer.
    Har dock inte lust att vänta på svar utan svara gärna så snabbt som möjligt om du vill 🙂

    Gilla

    1. Hej Olle! Jag blev frälst i Svenska kyrkan för tio år sedan, engagerade mig året efter i en EFK-församling där jag även blev döpt, gick med i Pingstkyrkan när jag flyttade till Uppsala, upptäckte den samfundsoberoende husförsamlingen Mosaik 2010 och har varit med där tills denna höst då jag flyttat till Jesus Army i Kettering, Storbritannien, och förstår är engagerad där.

     GVD!

     Gilla

     1. Tack för snabbt svar. Jag har funderat en del på vem som egentligen har auktoritet att döpa i vatten. Döper ni i husförsamlingen eller får de som vill bli döpta göra det i en etablerad kyrka/församling ?

      Gilla

      1. Enligt Bibeln har alla det. Jesus sa i Matt 28:18-20 åt sina apostlar att göra alla folk till lärjungar och döpa dem för att sedan lära dem allt det Jesus hade sagt åt dem – inklusive att döpa folk! En husförsamling är inte mindre församling än en byggnadsförsamling – tvärtom var de bibliska församlingarna baserade i hem utan några kyrkobyggnader 🙂

       Gilla

       1. Micael!

        Vad har det för betydelse för dig att Jesus sa till sina Apostlar att göra alla folk till lärjungar?
        Betyder det att alla som inte är apostlar har detta uppdrag, eller betyder det, just det Jesus sa?

        Enligt min läsförståelse betyder apostlar, apostlar och alla folk är de som inte är tjänstegåvor. Tjänstegåvorna är ju satta till att skickliggöra alla de heliga så att de kan bygga upp kristi kropp.

        Bb

        Gilla

 5. Petra har en låt som heter ”Back to the street”, kanske en favvolåt för dig 🙂

  Gatuevangelisation förekommer inte mycket och en av anledningarna till det kan vara att det kan vara lite svårt att veta hur man ska följa upp om det faktiskt kommer folk som lyssnar och verkligen vill ta åt sig av budskapet. Har man sagt a får man säga b liksom.
  Har ni någon uppföljningsplan eller är ni nöjda med ”strö ut evangeliet” och sen får det landa och börja växa hur det vill typ?

  Gilla

 6. Vill du vara snäll och svara på min förra fråga, fast du måste ju såklart inte.
  Det där med att följa upp det man evangeliserar, hur ser du på det ?

  Gilla

 7. Hej Olle!

  Jag tror snarare att människofruktan, ovana och en allmän slapphet – att man inte bryr sig rent krasst om ens medmänniskor får evigt liv eller inte – orsakar evangelisationsbristen. Har mycket svårt att tro att de som spenderar vecka ut och vecka in på att lyssna på kristna föreläsningar (”predikningar” som de kallas, även fast det ordet i Bibeln syftar på evangelisation till ofrälsta) inte vet vad lärjungaskap innebär. Ovana finns naturligtvis, men knappast brist på kunskap. Den ”plan” jag kör med är att vara vän, hålla kontakt och peppa de som tagit emot Jesus att vara med i en församling, läsa Bibeln, be och dela med sig vad som har hänt till andra.

  Allt gott!

  Gilla

  1. Micael!

   Du skriver: inte vet vad lärjungaskap innebär.

   Vad är då ett sant och riktigt lärjungaskap enligt dig?

   Bb

   Gilla

 8. Att gå ut och be för folk är ju precis vad Jesus befallt oss i sitt Ord. Amen! -Men vad har TLR för syn på den lokala församlingen?

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s