Varför du behöver större nyårslöften

new-year-780x320

Snart börjar det nya året. Nya förväntningar, nya planer och nya löften. Ett bibelord kommer till mig; ”Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk i er också ska fullborda det till Kristi Jesu dag.” (Fil 1:6) Denna förnyelse liksom ligger i luften varje år. Den stora frågan verkar vara; vad ska Gud göra i mig under det år som ska komma?

Det sägs då och då, främst av livscoacher och självhjälpsgurus, att de flesta inte klarar sina nyårslöften för att de helt enkelt är för stora. Vi lovar oss själva att aldrig mer äta godis, att träna 4 gånger i veckan och att läsa fler böcker. Att sätta ett för stort mål gör den som styrs mer av sina impulsiva känslor än sitt rationella tänkande.

När vi sen läser Bibeln ser vi massor med människor som gör stora löften till Gud. Jesus själv kräver enormt stora åtaganden av sina efterföljare. Hade han fått tips av en nutida livscoach hade han förmodligen fått kommentarer om att tagga ner och sätta mer uppnåeliga ambitionsmål om han vill att människor ska följa honom.

Jag tror mig se några distinktioner i vad vi läser in i ordet nyårslöfte och vad Bibeln talar om kring löften:

För det första handlar ett löfte om överlåtelse, och det är Bibeln full av.
Ett exempel från Rom 12:2:

Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud – er andliga gudstjänst. Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom.

Överlåtelse handlar om att ge sig själv till något eller någon. Utan att hålla tillbaks.

I den känslobetonade upplevelsekultur vi lever i är kanske ordet överlåtelse mer främmande än någonsin. Det jag känner i stunden är den högsta sanningen, tänker den moderna människan.

I kontrast står Bibelns förklaring att det inte handlar om vad jag känner i just den här stunden, utan vilket gott beslut jag gjort för mitt liv tidigare. Missionären Elisabeth Elliot sa: ”Don’t dig up in doubt what you planted in faith.” Vi tar beslut i ljuset och håller fast vid dem, även i mörkret.

Varför misslyckas vi med våra nyårslöften? 

  • De är för små.

De dagar vi är omotiverade och lättare faller in i gamla vanor, behöver vi bli påminda om den större berättelsen om våra liv; vi är Guds barn som är här på lånad tid. I det perspektivet blir ett löfte om att äta mer broccoli inte oviktigt, men mindre motiverande än löftet om att berätta för någon att Jesus älskar dom.

  • De är för egocentrerade.

Rick Warren har sagt: ”You were made by God and for God and until you understand that, life will never make sense.” Så enkelt är det faktiskt. Att ta hand om sin kropp är viktigt men om det är de högsta målen för 2018 kommer dina löften bli svaga och tillslut obetydliga. Du behövs för att tjäna Gud och betjäna den värld som Gud älskar. Until you understand that, your life won’t make sense.

  • De räknar inte med Andens ingripande.

När Jesus går från jorden sänder han den Ande han titulerar ”hjälparen.” Intressant att det är det första namn Helig Ande får. Hans primära uppgift är att hjälpa oss leva ut allt det stora Jesus vill att vi ska leva ut. Involvera och räkna med den Helige Ande för att fullfölja dina nyårslöften.

Gott nytt år!

/Emil Norberg

Kategorier:

2 kommentarer

  1. Ditt vittnessbörd är så starkt Sonja, är så glad över hur Gud använder dig!!

    För övrigt håller med om det som skrivs i inlägget! När Jesus är i fokus och vi har evighetsperspektivet i våra liv formar det våra mål. Jag har upplevt starkt den senaste tiden att Gud vill att jag sänker kraven på mig själv och fokuserar på att bara umgås med Honom. I relationen med Honom kommer Han leda mig dag efter dag och då formas min tillvaro efter Hans vilja. Att om och om igen vara i Hans närvaro och spendera tid med Honom är mitt viktigaste mål inför 2018!

    Gillad av 2 personer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s